Erişilebilirlik

6 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Irak’ta geç de olsa hükümetin kurulması yönünde önemli bir adım atıldığını belirtiyor. Gazete, bu dönemde Amerika’ya da önemli görevler düştüğünü vurguluyor:

6 Ekim Amerikan Basınından Özetler
6 Ekim Amerikan Basınından Özetler

“Amerikan askerlerinin sayısının 50 binin altına düşmesine ve Obama yönetiminin istikrarsız tavrına rağmen, Irak bütünlüğünü korumayı başardı. Ancak Amerika hala Irak’ı doğru ya da yanlış yola sevk edebilecek bir konumda bulunuyor. Başta başkan yardımcısı Joe Biden olmak üzere, Amerikalı yetkililer, Irak’ta bütün tarafları kapsayan bir hükümet kurulması için çaba harcamıştı. Bu çabalar, önümüzdeki haftalarda da sürmelidir. Bu arada Kongre de, Irak güvenlik güçlerinin eğitimine ve Dışişleri Bakanlığı’nın operasyonlarına ayrılan parayı azaltmaya yönelik mantıksız girişimlerini gözden geçirmelidir. Amerika, Kongre’nin hataları yüzünden birçok kez müttefiklerini en kritik dönemlerde yalnız bıraktı. Bu hatanın Irak’ta da tekrarlanmasının sonuçları korkunç olur.”

New York Times yabancıların Amerika’daki seçim kampanyalarına maddi destek sağlamasının yasak olduğunu hatırlatıyor. Ancak gazete, başta Amerikan Ticaret Odası olmak üzere bazı kuruluşların bu yasağı çiğnediğini savunuyor:

6 Ekim Amerikan Basınından Özetler
6 Ekim Amerikan Basınından Özetler

“Amerikan Ticaret Odası, federal vergi yasasına göre mesleki bir birlik olduğu için kendisine bağış yapanların kimliğini açıklamak zorunda değil. Dolayısıyla yabancıların Amerikan siyaseti üzerinde ne kadar etkili oldukları bilinmiyor. Ancak yabancıların bu tür kuruluşlara gizlice akıttığı paranın seçim kampanyalarına aktarılması ihtimali, bu konudaki yasaların çiğnendiğine dair kaygılara yol açtı. Cumhuriyetçi Partili üyeleri tarafından etkisiz hala getirilen Federal Seçim Komisyonu, yabancı şirketlerin ve Ticaret Odası’nın yasayı çiğneyip çiğnemediğini araştırmalıdır. Hükümet, vergi yasasının ‘Amerikan seçimlerinde Amerikalıların belirleyici olması’ ilkesinin çiğnenmemesini güvence altına almalıdır.”

Boston Globe 1978’de ilk tüp bebek uygulamasını gerçekleştiren Robert Edwards’ın yaşadıklarıyla kök hücre araştırmalarına gösterilen tepkiyi kıyaslıyor. Gazete Edwards’ın 2010 Nobel tıp ödülünü kazandığını vurguluyor:

6 Ekim Amerikan Basınından Özetler
6 Ekim Amerikan Basınından Özetler

“Yaklaşık 30 yıl önce Edwards, tüp bebekleriyle Tanrı rolüne soyunmakla suçlanıyordu ve İngiliz hükümeti Edwards’ın araştırmalarına kaynak ayırmayı reddetmişti. Bugün, dünyadaki yaklaşık 4 milyon insan yaşamını Edwards’ın çalışmalarına borçlu. Katolik kilisesi itirazını hala sürdürüyor, ancak bu yönteme karşı çıkan diğerleri, milyonlarca ebeveynin mutluluğu karşısında seslerini kestiler. Eğer bilim insanları embriyolardan alınan kök hücreleri kullanmalarına karşı gösterilen direnci aşabilir; şeker hastalığı, omurilik yaralanmaları ve Parkinson gibi hastalıkların tedavisini sağlayabilirse, muhtemelen yine benzer bir tabloyla karşı kalacağız.”

Christian Science Monitor araçların kullandıkları akaryakıta göre değil kat ettikleri mesafeye göre vergilendirilmesini öneriyor. Gazete, bu yöntemin büyük bir adaletsizliği önleyeceğini öne sürüyor:

6 Ekim Amerikan Basınından Özetler
6 Ekim Amerikan Basınından Özetler

“Hibrit yakıtla veya elektrikle çalışan otomobillerin sayısı arttıkça, benzinli araçları kullananlar niçin daha fazla akaryakıt vergisi ödediklerini sorgulamaya başladılar. Gerçekten de benzine uygulanan vergi, otoyol ve köprü yapımının finansmanında adaletsiz bir yöntem haline gelmeye başladı. Elektrikle çalışan arabaların 2012’den itibaren yaygın bir şekilde kullanılması bekleniyor. Obama, otomobil üreticilerini 2016’dan itibaren yakıt verimliğini artırmaya zorluyor. Bütün bunlar, benzin vergisinin artık zamanının dolduğunu ve herkesin kullandığı ölçüde kamu hizmetinin finansmanına katkı sağlayacağı yeni bir sisteme geçilmesi gerektiğini gösteriyor.”

XS
SM
MD
LG