Erişilebilirlik

6 Astronot Dünya'dan Ayrılmadan Mars’a Seyahat Edecek


6 Astronot Dünya'dan Ayrılmadan Mars’a Seyahat Edecek
6 Astronot Dünya'dan Ayrılmadan Mars’a Seyahat Edecek

Altı uluslararası astronot Dünya’dan ayrılmadan Mars’a seyahat etmeye hazırlanıyor. Üç Rus, bir İtalyan, bir Fransız ve bir Çinli astronot bir buçuk yıl sürecek simülasyonda kızıl gezegene yolculuk deneyimi yaşayacak. Uzay yolculuğunun adı Mars- 500.



Astronotlar bir uzay gemisinin içinde 520 gün geçirmeye başlamadan önce son hazırlıklarını tamamlıyor. Mars-500 adlı simülasyon, Moskova’daki Biyotıp Sorunlar Enstitüsü’nde gerçekleşecek. Simülasyon boyunca insanların uzun süre yanlız kalmasının psikolojik ve fiziksel etkileri de incelenecek.

Ekibin komutanı mühendis Alexei Sytev üç metrekarelik odasında bulunan telefonunun sadece 11 gün süreyle çalışacağını, dünyadan uzaklaşınca kapatılacağını söylüyor.

Sytev yeni evlenmiş. Kendisi için en zor işin eşinden ayrılmak olduğunu söylüyor. Sytev “En zoru, yakınlarımdan ve bazı alışkanlıklarımdan uzak kalmak olacak. Bütün faaliyetlerimiz tek bir hedefe yoğunlaşacak. Güneşin doğuşunu ya da batışını, yağmurun yağmasını 18 ay boyunca göremeyeceğim. Zor olacak,” diye konuşuyor.

Her astronot 100 bin dolara yakın para alacak. Her hafta iki gün izinli olacaklar. 100’ün üzerinde deney yapacaklar. Bu süre içinde de psikolojik verileri kaydedilecek. 250’inci günün sonunda üç astronot kızıl gezegene iniş yapacak. Diğer üçü uzay gemisinde kalacak. Dünyayla bütün iletişim email yoluyla sağlanacak. Bir emailin dünyaya ulaşması gerçek bir Mars yolculuğunda olmasının beklendiği gibi 40 dakika sürecek.

Doktor Alexander Suvorov ve diğer bilimadamları astronotları gözlemleyecek. Suvorov, “Bu deney altı astronotun uzun bir süre izole edilmesi açısından bir ilk. Astronotlar kendi kararlarını kendileri verecek. Bu kararlar daha sonra Dünya’ya bildirilecek ve doğru ya da yanlış mı olduklarına karar verilecek,” diyor. Deney bu yüzyıl sonunda gerçekleşmesi planlanan gerçek Mars yolculuğu için bir ön hazırlık olacak. Suvorov “ Bir günde ne kadar yiyecek ve diğer malzemeye ihtiyacımız olduğunu anlayacağız. Değişik milletlerden astronotların birlikte çalışıp çalışamayacaklarını da göreceğiz,” diyor.

Mars-500 bu konuda yapılan gezegenler arası simülasyonların üçüncüsü. Bu deneyin 2011 kasım ayında bitmesi planlanıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG