Erişilebilirlik

6 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’yi siyasi çıkarları için yabancı düşmanlığını körüklemekle suçluyor. Gazete, Sarkozy’nin kendisinin ve eşinin de yabancı kökenli olduğunu hatırlatıyor

USA Today Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısına yol açan kuyunun kapatılmasıyla herkesin rahat bir nefes aldığını belirtiyor. Gazete, şimdi bu felaketten gereken dersin çıkartılması çağrısında bulunuyor:

“Amerika’nın yerli petrolünün % 30’unun üretildiği bir bölgede sondaj çalışmalarının durdurulmasının ulusal enerji güvenliğine maliyetinin daha kapsamlı bir biçimde tartışılması fırsatı yeterince kullanılamadı. Sondaj çalışmalarının yasaklanması, ithal edilen petrolün miktarını artırdı. Amerika zaten kullandığı petrolün % 68’ini ithal ediyor ve dünya petrol piyasalarındaki dalgalanmalara karşı korumasız bir durumda olması büyük bir tehlike oluşturuyor. Güneş, rüzgâr ve benzeri alternatif enerji kaynaklarının daha fazla kullanılması gerekiyor. Ancak bu yönde hiçbir ulusal plan bulunmuyor. Gelecek nesiller, Amerika’nın böyle bir felaketten sonra bile niçin farklı bir arayışa girmediğini sorgulayacaklardır.”

Washington Post, California eyaletinde Federal Mahkeme'nin eşcinsel evliliğini yasaklayan kararı bozmasını destekliyor. Gazete, eşcinsellere evlilik hakkı tanınmasının eşitlik ilkesinin bir gereği olduğunu vurguluyor:

“Eşcinsel evliliğini yasaklayan kararın iptali, toplumsal gelişmenin genel kabul görmesi halinde ne kadar güçlü bir etki yarattığını da gösteriyor. Bizim de desteklediğimiz eşcinsellere evlilik hakkının kabul görmesi sadece yargı kararına bağlanamaz. Bu aynı zamanda demokratik işleyişin de bir sonucudur. Ancak artık konu yargıya yansımış bulunuyor ve gelinen noktada yargıç Walker’ın güçlü gerekçelere dayandırdığı kararına saygı gösterilmelidir. Bu ülkenin hiçbir bölgesinde eşcinsel çiftleri ikinci sınıf vatandaş konumuna düşürecek düzenlemelere izin verilmemelidir.”


New York Times, Fransa cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’yi siyasi çıkarları için yabancı düşmanlığını körüklemekle suçluyor. Gazete, Sarkozy’nin kendisinin ve eşinin de yabancı kökenli olduğunu hatırlatıyor:

“Göçmenleri hedef almak, göçmen olmayan Fransız seçmenleri arasında bir hayli popüler ve Sarkozy de bu konuda hiç de çekingen davranmıyor. 2007’deki cumhurbaşkanlığı seçiminde, içişleri bakanlığı dönemindeki sert tutumunu öne çıkaran bir kampanya yürüttü. Bu yılın başında, aşırı sağcı ve göçmen düşmanı Ulusal Cephe’ye karşı Fransız kimliğini tanımlamaya yönelik bölücü bir kampanya yürüttü. Ama bu kampanya işe yaramadı. Şimdi kamuoyu desteğinin azalması ve Ulusal Cephe’nin yeniden güçlenmesi karşısında, insan haklarına ve bütün Fransız vatandaşlarının eşit olduğuna inanan muhafazakarları kaygıya düşüren adımlar atıyor. Muhafazakarlar kaygılanmakta çok haklılar ve Sarkozy onların tavsiyelerine kulak asmıyor.”

Los Angeles Times, mali sıkıntı çeken eyaletlere 26 milyar dolar destek verilmesini öngören tasarının Senato’da kabul edildiğini hatırlatıyor. Gazete, küçük işletmelere yönelik teşvik paketinin ise hala tartışıldığını belirtiyor:

“30 milyar dolarlık bir teşvik içeren tasarıya karşı çıkanlar, bu fonun küçük bankaları kurtarmak için kullanılacağı eleştirisinde bulunuyorlar. Ancak bu fon, zor durumdaki yerel bankaların kurtarılması için değil, küçük işletmelere daha fazla kredi vermek isteyen bankalar için kullanılacak. Tasarıya göre, fonun bir kısmı da eyaletlerin ve federal yönetimin verdiği krediler için veya küçük işletmelere yönelik vergi muafiyetlerinin finansmanında kullanılacak. Tasarı, küçük işletmelerin bütün sorunlarını çözmeyecek ancak daha iyi bir duruma gelmelerine yardımcı olacak.”


XS
SM
MD
LG