Erişilebilirlik

5 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe İranlı yöneticilerin daha sert yaptırımlar uygulanması tehdidine ‘aldırmaz’ bir tutum takındığını yazıyor. Ancak gazete, daha sert yaptırım tehdidinin İran ekonomisini daha şimdiden etkilemeye başladığını vurguluyor

Boston Globe İranlı yöneticilerin daha sert yaptırımlar uygulanması tehdidine ‘aldırmaz’ bir tutum takındığını yazıyor. Ancak gazete, daha sert yaptırım tehdidinin İran ekonomisini daha şimdiden etkilemeye başladığını vurguluyor:

5 Nisan Amerikan Basınından Özetler
5 Nisan Amerikan Basınından Özetler

"Ülke içinde ciddi bir muhalefetle karşı karşıya olan İranlı yöneticiler, yaptırımlara karşı aslında dışarıya gösterdikleri kadar kayıtsız değiller. İran yönetimi, şu ana kadar uygulanan yaptırımların sadece kendi kararlılıklarını artırdığını söylüyordu. Ancak geçen ay, İran Atom Enerji Dairesi başkanı, üretilen düşük ölçüde zenginleştirilmiş uranyumun yüzde 60’ını, silah üretiminde kullanılamayan yakıt çubuklarıyla değiştirmeyi önerdi. Bu teklif, uluslararası toplumu tatmin edecek ölçüde kapsamlı bir teklif değil. Ancak yeni pazarlıklara kapı aralayan bu teklif, aynı zamanda İranlı yöneticilerin, yaptırımların sıcak nefesini enselerinde hissettiklerini de gösteriyor."

Washington Post Cumhuriyetçilerin sağlık reformundan sonra iklim değişikliğiyle mücadele tasarısına da karşı çıktığını belirtiyor. Gazete, bu nedenle istendiği gibi bir düzenleme yapılamayabileceğini kaydediyor:

5 Nisan Amerikan Basınından Özetler
5 Nisan Amerikan Basınından Özetler

"Eğer Amerika iklim değişikliği ile mücadele edecekse, karbon salımını azaltmalıdır. Bunun en etkili yolu da, karbon salımına aşamalı olarak artan bir fiyat koymaktır. Eğer iyi tasarlanırsa, bu yöntem özel sektörü temiz enerji kaynaklarına yöneltecektir. Bu yöntemin adı da karbon salımına üst sınır koymak ve bu sınır dahilinde emisyon hakkının ticaretine izin vermektir. Ancak, Cumhuriyetçilerin bu yönteme demagojik bir biçimde “sınırla ve vergilendir” adını vermesi nedeniyle, Senato’da karbon salımının ücretlendirilmesi artık bir mucize olacaktır. Oysa Kongre üyeleri karbon salımının ücretlendirilip ücretlendirilmemesini değil, en etkili biçimde nasıl ücretlendirileceğini tartışmalıdır."

New York Times Obama’nın yeni açıkladığı planla, haciz yoluyla el konulan konut sayısını azaltmayı planladığını yazıyor. Ancak gazete, yönetimin geçmişteki hatalardan ders almadığını savunuyor:

5 Nisan Amerikan Basınından Özetler
5 Nisan Amerikan Basınından Özetler

"Moody’s’e göre, eğer kredi sağlayan kuruluşlar katkı verirlerse yeni plan sayesinde 2012’ye kadar 1 buçuk milyon ev hacizden kurtulacak. Bu rakam, eski plana göre 650 bindi. Ancak buna rağmen hacizler sorun olmaya devam edecek. Yeni planla 1 buçuk milyon ev kurtulsa bile, 2012’ye kadar üç milyon 600 bin ev haczedilecek. Bu da konut sektöründeki sıkıntının ve dolayısıyla ekonomideki düzelmenin uzun süreceğini gösteriyor. Şimdi top, kredi veren kuruluşlarda. Eğer bu yeni plan da işe yaramazsa, yönetimin sorunlu krediler için başka bir çözüm bulması gerekecek. Ancak, sorunun temelini oluşturan hacizler, konut fiyatlarının düşmesi ve ekonomik zorluklar hala etkisini sürdürüyor."

USA Today çocuklara yönelik tacizlerle sarsılan Katolik Kilisesi’nin bu krizi yanlış yönettiğini öne sürüyor. Gazete, şimdi Papa Benedict’in de skandalı örtbas etmeye çalışmakla suçlandığını hatırlatıyor:

5 Nisan Amerikan Basınından Özetler
5 Nisan Amerikan Basınından Özetler

"Vatikan, bir zamanlar rahiplerin çocukları taciz etmesi sorununu sadece Amerika’ya özgü bir olay gibi göstermeye çalışıyordu. Ancak benzer skandallar şimdi İrlanda’dan Avusturya’ya; İsviçre’den Hollanda’ya ve hatta Papa’nın memleketi olan Almanya’ya kadar bütün Avrupa’ya yayılmış durumda. Patlak veren her skandalda, Kilise kendini korumakla tacize uğrayan çocukları korumak arasında bir tercih yapmak zorunda kaldı. Her seferinde kendini korumayı seçti ama bu tercih ne çocukların ne de kilisenin korunmasını sağladı."

Boston Globe İranlı yöneticilerin daha sert yaptırımlar uygulanması tehdidine ‘aldırmaz’ bir tutum takındığını yazıyor. Ancak gazete, daha sert yaptırım tehdidinin İran ekonomisini daha şimdiden etkilemeye başladığını vurguluyor:

MC2 Ülke içinde ciddi bir muhalefetle karşı karşıya olan İranlı yöneticiler, yaptırımlara karşı aslında dışarıya gösterdikleri kadar kayıtsız değiller. İran yönetimi, şu ana kadar uygulanan yaptırımların sadece kendi kararlılıklarını artırdığını söylüyordu. Ancak geçen ay, İran Atom Enerji Dairesi başkanı, üretilen düşük ölçüde zenginleştirilmiş uranyumun yüzde 60’ını, silah üretiminde kullanılamayan yakıt çubuklarıyla değiştirmeyi önerdi. Bu teklif, uluslararası toplumu tatmin edecek ölçüde kapsamlı bir teklif değil. Ancak yeni pazarlıklara kapı aralayan bu teklif, aynı zamanda İranlı yöneticilerin, yaptırımların sıcak nefesini enselerinde hissettiklerini de gösteriyor.

MC1 Washington Post Cumhuriyetçilerin sağlık reformundan sonra iklim değişikliğiyle mücadele tasarısına da karşı çıktığını belirtiyor. Gazete, bu nedenle istendiği gibi bir düzenleme yapılamayabileceğini kaydediyor:

MC2 Eğer Amerika iklim değişikliği ile mücadele edecekse, karbon salımını azaltmalıdır. Bunun en etkili yolu da, karbon salımına aşamalı olarak artan bir fiyat koymaktır. Eğer iyi tasarlanırsa, bu yöntem özel sektörü temiz enerji kaynaklarına yöneltecektir. Bu yöntemin adı da karbon salımına üst sınır koymak ve bu sınır dahilinde emisyon hakkının ticaretine izin vermektir. Ancak, Cumhuriyetçilerin bu yönteme demagojik bir biçimde “sınırla ve vergilendir” adını vermesi nedeniyle, Senato’da karbon salımının ücretlendirilmesi artık bir mucize olacaktır. Oysa Kongre üyeleri karbon salımının ücretlendirilip ücretlendirilmemesini değil, en etkili biçimde nasıl ücretlendirileceğini tartışmalıdır.

MC1 New York Times Obama’nın yeni açıkladığı planla, haciz yoluyla el konulan konut sayısını azaltmayı planladığını yazıyor. Ancak gazete, yönetimin geçmişteki hatalardan ders almadığını savunuyor:

MC2 Moody’s’e göre, eğer kredi sağlayan kuruluşlar katkı verirlerse yeni plan sayesinde 2012’ye kadar 1 buçuk milyon ev hacizden kurtulacak. Bu rakam, eski plana göre 650 bindi. Ancak buna rağmen hacizler sorun olmaya devam edecek. Yeni planla 1 buçuk milyon ev kurtulsa bile, 2012’ye kadar üç milyon 600 bin ev haczedilecek. Bu da konut sektöründeki sıkıntının ve dolayısıyla ekonomideki düzelmenin uzun süreceğini gösteriyor. Şimdi top, kredi veren kuruluşlarda. Eğer bu yeni plan da işe yaramazsa, yönetimin sorunlu krediler için başka bir çözüm bulması gerekecek. Ancak, sorunun temelini oluşturan hacizler, konut fiyatlarının düşmesi ve ekonomik zorluklar hala etkisini sürdürüyor.

MC1 USA Today çocuklara yönelik tacizlerle sarsılan Katolik Kilisesi’nin bu krizi yanlış yönettiğini öne sürüyor. Gazete, şimdi Papa Benedict’in de skandalı örtbas etmeye çalışmakla suçlandığını hatırlatıyor:

MC2 Vatikan, bir zamanlar rahiplerin çocukları taciz etmesi sorununu sadece Amerika’ya özgü bir olay gibi göstermeye çalışıyordu. Ancak benzer skandallar şimdi İrlanda’dan Avusturya’ya; İsviçre’den Hollanda’ya ve hatta Papa’nın memleketi olan Almanya’ya kadar bütün Avrupa’ya yayılmış durumda. Patlak veren her skandalda, Kilise kendini korumakla tacize uğrayan çocukları korumak arasında bir tercih yapmak zorunda kaldı. Her seferinde kendini korumayı seçti ama bu tercih ne çocukların ne de kilisenin korunmasını sağladı.

XS
SM
MD
LG