Erişilebilirlik

4 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Arap dünyasında yöneticilerin, protesto dalgasını atlatarak iktidarlarını korumak için çeşitli manevralar yaptığını belirtiyor. Ancak gazete verilen sözlerin inandırıcı olmadığını savunuyor:

“Arap ülkeleri liderlerinin bu kez gerçekten sözlerini hayata geçirmeleri gerekiyor. Bunun için de interneti ve yerel basını kontrol etme çabasından ve yeni siyasi partilerin örgütlenmesini engellemekten vazgeçmelidirler. Arap yöneticiler, gıda ürünlerinin sübvansiyonu, kamu çalışanlarının maaşına zam yapılması ve üniversite mezunlarının istihdamı gibi ekonomik rüşvetler vererek kendi halklarını susturmaya çalışıyorlar. Ancak bu dar görüşlü bir yaklaşımdır. Bu tür popülist önlemler, Arap ülkelerinin büyük ihtiyaç duyduğu modernleşme çabalarını daha da zora sokmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Obama yönetimi müttefiklerine eski numaraları değil, sadece gerçek ekonomik ve siyasi reformları destekleyeceğini söylemelidir.”

New York Times, Hüsnü Mübarek’i halkın isteğine uyarak istifa etmek yerine, koltuğunu korumak için şiddeti kışkırtmakla suçluyor. Gazete, gelinen noktada Mısır ordusuna büyük sorumluluk düştüğünü vurguluyor:

“Şu ana kadar, ordunun nerede durduğu netleşmedi. Mısır ordusu, Pazartesi günü yaptığı açıklamayla Mübarek’in devrilmesini isteyenlere karşı güç kullanmayacağını duyurdu. Ancak Çarşamba günü kargaşa yaşandığında, ordu büyük ölçüde Mısır Müzesi’ni korumakla ve silah kullanılmasını önlemeye çalışmakla yetindi. Bu çelişkili tavrı, ordunun inandırıcılığına ve ülkenin en saygın kurumu olma özelliğine zarar veriyor. Yaşanan kargaşanın bedeli giderek artıyor. Turistler ülkeden kaçıyor, ekonomi felç olmuş durumda. Mısır’ın ve Mısır halkının daha fazla siyasi ve ekonomik özgürlükler dönemine hızla geçmesi gerekiyor. Şiddet, bu geçiş sürecini daha da zora sokuyor.”


Christian Science Monitor, Arap dünyasındaki protesto gösterilerinin Türkiye’yi bir model ülke haline getirdiğini yazıyor. Haberde, Türkiye’deki siyasi İslam’ın geçirdiği evrimin dikkatle izlendiği kaydediliyor:

“1960 yılından bu yana dört darbe gören Türkiye’nin demokratik gelişimi, Kahire’den Tunus’a kadar birçok şehirdeki eylemciler tarafından kayda değer bir örnek olarak görülüyor. Mısır’da on binlerce gösterici, Mübarek’in 30 yıllık yönetimini devirmek için sokaklara dökülürken, Mısırlı aydınlar Türkiye örneğinin faydalarından bahsediyorlar. Güçlü ve eğitimli bir orta sınıfa sahip olan Tunus’ta İslamcı lider Raşid Gannuşi 22 yıl sonra ülkesine döndü. Gannuşi, kendisinin 1979 İran İslam Devrimi’nin lideri Ayettulah Humeyni’ye benzetilmesine karşı çıkarak, liderliğini yaptığı Rönesans hareketini AKP’ye benzetti. Türkiye Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı’nın yedi Arap ülkesi ile İran’da yaptığı araştırmanın Çarşamba günü açıklanan sonuçlarına göre, ankete katılan 2267 kişinin % 66’sı, Türkiye’yi İslam ile demokrasinin başarılı bir karışımı olarak görüyor.”

Wall Street Journal, Türkiye’de enflasyon oranının Merkez Bankası’nın tahminlerinden de düşük çıktığına dikkat çekiyor. Ancak haberde, diğer ekonomik veriler de düşünüldüğünde, durumun göründüğü kadar parlak olmadığı öne sürülüyor:

“Aralık ayında, önümüzdeki dönemin fiyat hareketleri açısından önemli bir gösterge olan, mevsimlik kalemler dışındaki enflasyon oranında bir artış yaşandı. Üretici fiyatlarındaki artış da, yılın sonraki dönemlerinde enflasyon oranının yükseleceği korkusunu artırdı. Hızlı fiyat artışları, Merkez Bankası’nın denetim altına almaya çalıştığı sıcak para girişini sağlayabilmek için faiz oranlarını artırmasına da yol açabilir. Özellikle petrol fiyatlarındaki artış Türk ekonomisinin en zayıf yönü olan cari açığın da artmasına neden olabilir.”

XS
SM
MD
LG