Erişilebilirlik

4 Ekim Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Uluslararası Para Fonu IMF’nin yönetiminin de değişen küresel dengelere göre yeniden yapılandırılması gerektiğini savunuyor. Gazete, büyük ülkelerin buna pek de hazır olmadıklarını vurguluyor:

“Küresel dengeler değiştikçe, başta Amerika olmak üzere 2. Dünya Savaşı sonrasının büyük güçleri, yeni yükselen ülkelere de söz hakkı vermeye hazır olduklarını söylüyorlar. Ancak IMF’nin bu haftaki toplantısından önce yaptıkları manevralar, büyük güçlerin buna söyledikleri kadar hazır olmadığını gösteriyor. Daha fazla söz hakkın isteyen yeni güçler, IMF’nin değerlerini, özellikle de serbest sermaye piyasası konusundaki tutkusunu tam olarak benimsemiyor. Ancak bu, giderek daha da güçlenen ülkeleri dışlamak için bir gerekçe olamaz. Bu ülkeleri, güçlerinin gerektirdiği sorumlulukları üstlenmeye ikna edebilmek ve yeni bir küresel uzlaşma sağlayabilmek için, onları da sürece katmak gerekiyor.”

USA Today Afganistan Savaşı’nı Vietnam Savaşı’na benzeten yorumların giderek arttığına dikkat çekiyor. Ancak gazete Afganistan’daki yenilginin faturasının Vietnam yenilgisinden çok daha ağır olacağını öne sürüyor:

“Amerika’nın Vietnam’da kazanması veya kaybetmesi Amerikan halkının yaşamında fazla bir şey değiştirmeyecekti. Ortada, El Kaide gibi Amerika’ya saldırmaya kararlı bir örgüt yoktu. Ancak bugün Afganistan’dan çekilmek barışı sağlamayacaktır. En iyimser ihtimalle, savaş başka bir biçimde sürecektir. Bu nedenle El Kaide’nin yeni saldırısına hazırlanması için rahat bırakmak, bir seçenek olamaz. 11 Eylül saldırılarından sonra bütün Amerikalılar bu savaşın gerekli olduğunu biliyorlardı. Bir sonraki başarılı terör saldırısından sonra da bu gerekliliğin bilincinde olacaklar. Afganistan’da karşılaştığımız sorunlar, Vietnam’dakilerin bir benzeri değil, ondan çok, çok daha kötü…”


Washington Post yazarı Fareed Zakaria ise Afganistan Savaşı’nın sonsuza kadar sürdürülemeyeceğini savunuyor. Zakaria, El Kaide’ye karşı mücadelenin sadece Afganistan’la sınırlandırılmayacağını vurguluyor:

“El Kaide, diğer terör örgütlerini yönetmekten çok onlara ilham veren karmaşık bir örgüt... Afganistan’da bir üssü bulunmakla birlikte CIA’in tahminlerine göre bu ülkedeki militanlarının sayısı birkaç yüze düşmüş durumda. El Kaide’nin üssünü zayıflatmak elbette önemlidir. Ancak Amerika’nın Afganistan’daki operasyonunun başarısından bağımsız olarak El Kaide’den, diğer örgütlerden ve bireysel teröristlerden kaynaklanan saldırılar devam edecektir. Bütün dünyadaki terör örgütleriyle mücadele etme ve Amerika’yı bu örgütlere karşı koruma görevi, aralıksız sürüyor. Afganistan Savaşı ise, daha genel kapsamlı küresel terörle mücadele stratejisinin bir parçasıdır ve bu da ulusal güvenlik stratejisinin sadece bir boyutudur. Bedeli veya sınırları hesaplanmadan sürdürülemez.”


Boston Globe, teknoloji çağında öğrenci eylemlerinin biçim değiştirdiğini kaydediyor. Gazete, okulda elektronik cihaz kullanmaları yasaklanmak istenen lise öğrencilerinin mücadelesini buna örnek gösteriyor:

“Öğrenciler elektronik cihazları kullanarak örgütlendiler. Petitiononline.com sitesine dilekçe göndererek 470 imza topladılar. Facebook’ta bir grup kurarak yasağa karşı çıktılar ve 800 üye yaptılar. Okul komitesinin toplantısında önce facebook’taki grup üzerinden bilgi paylaşımında bulundular ve itirazlarını analog bir alana taşıyarak toplantıya katıldılar. Cep telefonlarının yasaklanması karşılığında mp3 çalıcıların okul koridorlarında, kütüphanede ve çalışma salonlarında kullanılmasına izin verilmesini içeren bir ara formül önerdiler. Okul yetkililerinin öğrencilerin görüşlerini dinlemeleri akıllıca bir karardı. Aynı şekilde öğrencilerin de kendilerini en iyi biçimde dinletecek yöntemler bulmaları da son derece akıllıca bir davranıştı.”


XS
SM
MD
LG