Erişilebilirlik

4 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Türkiye’nin Batı’yla ilişkilerini ele alan bir makaleye yer veriyor

Christian Science Monitor Türkiye’nin Batı’yla ilişkilerini ele alan bir makaleye yer veriyor. Daniel Kliman ve Joshua Walker imzalı makalede Batı’nın Türkiye’yi kaybetmemek için çaba harcaması gerektiği belirtiliyor:

4 Ağustos Amerikan Basınından Özetler
4 Ağustos Amerikan Basınından Özetler

“Avrupa başkentlerinde ve Washington’da, Türkiye’nin zaten kaybedildiği teokrasinin giderek güç kazanmasının kaçınılmaz olduğu gibi bir sonuca varılması cazip görünebilir. Ancak bu, büyük bir hata olur. Türkiye’yi şeytan gibi göstermek, ülke içinde Batı’nın korktuğu unsurları güçlendirecektir. Bu unsurların, Türkiye’nin asla Batı’nın bir parçası olamayacağı yönündeki görüşlerine inandırıcılık katacak ve Türk dış politikasını daha aşırı bir yöne sokmalarına olanak sağlayacaktır. Bu nedenle Türkiye ile şu anda yaşanan sorunlara verilecek doğru tepki, daha da yakınlaşma politikası olmalıdır.”

Los Angeles Times komşu ülkelerin Irak’ta etkinliklerini artırma mücadelesine girdiklerini belirtiyor. Haberde, Türkiye, İran, Suudi Arabistan ve Suriye’nin Şii-Sünni çatışmasını kullandıkları öne sürülüyor:

4 Ağustos Amerikan Basınından Özetler
4 Ağustos Amerikan Basınından Özetler

“Amerikan birliklerinin çekilme süreci hızlanırken, Irak’a komşu ülkeler arasında da doğan boşluğu doldurmak için amansız ve tehlike potansiyeli içeren bir mücadele yaşanıyor. İran, Şiilerin hükümetteki belirleyici rollerinin devam etmesini ve böylece kendi nüfuzunu artırmayı düşünüyor. Kendini Sünnilerin koruyucusu olarak gören Suudi Arabistan ise Şii yayılmacılığına karşı, eski başbakan İyad Allavi önderliğindeki ittifakı destekliyor. Kendi içinde rahat durmayan bir Kürt nüfusa sahip olan Türkiye ise, Irak’taki her uzlaşmanın kilit konumundaki Iraklı Kürtlerin bağımsızlık yönünde atacakları her adımı engellemeye çalışıyor. Allavi’yi destekleyen Türkiye, Allavi’nin ittifakında yer alan ve Kürtlerin ayrılmasına karşı çıkan Arap milliyetçileri ile yakın ilişkiler geliştirdi.”

Washington Post New York'ta 11 Eylül saldırılarının düzenlendiği sıfır noktasında bir cami açılmasına izin verilmesini doğru buluyor. Gazete, kararı ibadet özgürlüğüne saygı olarak yorumluyor:

4 Ağustos Amerikan Basınından Özetler
4 Ağustos Amerikan Basınından Özetler

“100 milyon dolarlık Cordoba House projesi, adını Müslüman, Yahudi ve Hristiyanların 800 yıl boyunca bir arada barış içinde yaşadıkları bir İspanya kentinden alıyor. Projenin mimarları, insanları barış, huzur ve birlikte yaşama ruhu içinde bir araya getirmeyi planlıyorlar. 11 Eylül 2001’deki saldırılardan sonra, Aşağı Manhattan ile ilgili bütün kararlarda hassas ve duygusal olunmasını anlıyoruz. Ancak protestocuların büyük bir kısmı, o korkunç günde, 19 fanatik Müslüman’ın gerçekleştirdiği canice eylemi, bütün İslam dinini lekelemek için kullandı. Böylesine bir bağnazlığa teslim olmak, o hava korsanlarının başladığı işi bitirmek isteyenlere hizmet eder.”

New York Times da Sıfır Noktası’na yapılacak camiye izin çıkmasını hoşgörünün zaferi olarak değerlendiriyor. Gazete, cami projesine karşı çıkanları bağnazlıkla suçluyor:

4 Ağustos Amerikan Basınından Özetler
4 Ağustos Amerikan Basınından Özetler

“11 Eylül saldırıları dini bir nitelik taşımıyordu. Saldırılar, bir kitlesel katliamdı. Başkan Obama’nın ve daha önce Başkan Bush’un da sık sık dile getirdiği gibi, Amerika’nın bu saldırılara tepkisi, İslam’a karşı bir savaş açmak değildi. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin bazılarının aileleri, cami projesinden rahatsızlık duyuyor. Ancak bu aileler açısından bakıldığında, teröristlerin yaratmak istedikleri korkuya teslim olmak, özgürlük ve hoşgörü ilkelerinden taviz vermek, kaybettikleri yakınlarının anısına karşı büyük bir saygısızlık olur.”

XS
SM
MD
LG