Erişilebilirlik

31 Mayıs Amerikan Basın Özetleri


Gazetelerde, Kore yarımadasındaki kriz ve CIA'ya gizli operasyon yetkisi verilmesi konusunda yorumlar dikkat çekiyor

Washington Post Kuze Kore’nin Güney Kore’ye ait bir savaş gemisini batırmasından sonra Çin’in izlediği politikayı eleştiriyor. Gazete, Pekin’i Pyongyang’a karşı daha sert bir tavır almaya çağırıyor:

“Kuzey Kore’nin Mart ayında bir savaşa yol açabilecek biçimde Güney Kore’ye ait bir savaş gemisini batırdığı giderek netlik kazanıyor. Buna rağmen Pekin hala, Kim Jong İl’in nefret uyandıran yönetimine destek vermeyi sürdürüyor. İki Kore arasındaki krizin sona ermesi için, Çin’in daha sorumlu bir politika izlemesi gerekiyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore’yi kınayan bir karar tasarısına çekimser oy vermek yeterli değildir. Pekin, Kuzey Kore’nin yeni provokasyonlarını önlemek için kararlı bir biçimde davranmalıdır. Geçen hafta yaşananlar, Çin’in hem kendi güdümündeki bir suçlu ülkeyi destekleyip hem de giderek artan gücüyle orantılı bir saygınlığa kavuşamayacağını gösterdi. Çin, er ya da geç bir tercih yapmak zorunda kalacaktır.”

New York Times, 11 Eylül saldırılarını araştıran komisyonun altı yıl önce yaptığı uyarıların hala dikkate alınmadığını belirtiyor. Gazete, güvenlik önlemlerindeki zafiyetin, Amerika’yı yeni terör saldırılarına karşı savunmasız bıraktığını vurguluyor:

“Amerika’ya yönelik saldırı tehdidi, hala geçerliliğini koruyor. Geçtiğimiz aylarda bir uçak Detroit üzerindeyken düşürülmek istendi. Times Meydanı’na bomba yüklü bir araçla saldırı girişiminde bulunuldu. Her iki olayda da saldırganlar başarısız olması Amerika için bir şanstı. Fakat bu şans devam etmezse, Amerikan halkı Washington’un terör saldırılarını önlemek için niye daha fazla çaba harcamadığını sorgulayacaktır. Beyaz Saray ve Kongre, bu soruları şimdiden sormalı ve hiç vakit kaybetmeden cevaplarını bularak ülke güvenliğindeki boşlukları gidermelidir.”

Boston Globe
Amerikan ordusunun Ortadoğu, Güney Asya ve Afrika Boynuzu’nda gizli operasyonlarını genişletme kararını tehlikeli buluyor. Gazete, CIA’ye tanınan yetkinin orduya da tanınmasına karşı çıkıyor:

“Orgeneral David Petraeus’un yayınladığı direktif, Pentagon’un CIA’in bazı yetkilerini ve bütçesinin bir kısmını ele geçirme mücadelesinde bir dönüm noktası oluşturuyor. Ancak ordunun istihbarat toplama ve gizli operasyonlar düzenleme yetkisini sadece savaş alanlarıyla sınırlı tutmak, diğer bölgelerdeki gizli operasyonları CIA’ye bırakmak daha doğru olacaktır. Çünkü CIA’in bütün operasyonları başkanın onayından ve Kongre’nin denetiminden geçmektedir. Orduya, yabancı ülkelerde operasyon düzenlemesi için sınırsız yetki vermek, Amerikan demokrasisinin temel özelliklerinden birine, ordunun sivil yönetim tarafından denetlenmesi ilkesine zarar verir. Obama, bu yetkiyi ait olduğu yerde, yani kendinde tutmalıdır.”


Los Angeles Times, Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısına neden olan BP şirketine yönelik boykot çağrılarına karşı çıkıyor. Gazete, çevreye en duyarlı petrol şirketi olarak tanındığını hatırlatıyor:

“BP’nin benzin istasyonlarını boykot edecek olan sürücüler, otomobillerinin depolarını nerede dolduracaklar? Amerika’nın çevreyi en fazla kirleten şirketi Exxon-Mobil’de mi? Yoksa Amazon’daki çevre felaketinde taşıdığı sorumluluktan kurtulmaya çalışan Chevron’da mı? Petrol sektöründe kimsenin eli temiz değildir. İnsan hatası nedeniyle herhangi bir petrol şirketine ait herhangi bir petrol platformunda her an bir kaza yaşanabilir. Başkan Obama’nın ve Kongre’nin açık denizde petrol sondajı çalışmalarını genişletmek istemeleri, zaten bu nedenle kötü bir düşüncedir.”

XS
SM
MD
LG