Erişilebilirlik

3 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısının nedeni konusunda kapsamlı bir soruşturma yapılmasını istiyor. Gazete, bu olayın Amerika’nın petrole bağımlılığından kaynaklanan riskleri bir kez daha hatırlattığını da vurguluyor:

3 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
3 Mayıs Amerikan Basınından Özetler

“Amerika, temiz enerji kaynaklarına yoğun bir yatırım yapsa bile, daha onlarca yıl boyunca ham petrol ihtiyacı devam edecek. Petrole olan bu bağımlılık, jeopolitik ve çevre sorunları açısından bir dizi riski de beraberinde getiriyor. Amerikan sahillerinin açığında petrol sondajı yapmak, bazılarının sandığı gibi bütün bu sorunları çözmeye yetmeyecektir. Amerika yine, büyük miktarda petrol ithal etmek zorunda kalacaktır. Yaşanan bu trajedinin, açık denizde petrol arama konusundaki kararı nasıl etkileyeceğini yaşayıp göreceğiz. Ancak iklim değişikliği ile ilgili kapsamlı bir yasal düzenleme yapılmadıkça, Amerika’nın petrole olan bağımlılığı gereğinden de uzun sürecektir.”

USA Today federal hükümetin yanı sıra eyalet yönetimlerinin de ciddi bir borç krizi yaşadığını belirtiyor. Gazete, özellikle emeklilik fonlarında büyük sorunlar yaşandığına dikkat çekiyor:

3 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
3 Mayıs Amerikan Basınından Özetler

“Federal hükümetin, Amerika’yı tıpkı Yunanistan’da olduğu gibi uçurumun kenarına getirecek ölçüde bir borç sorunu yaşadığını herkes biliyor. Ancak bazı eyaletlerin ve yerel yönetimlerin daha vahim bir durumda olduğu pek bilinmiyor. Üstelik eyaletlerin yaşadıkları borç krizini çözmek için ellerindeki olanaklar çok daha kısıtlı. Eyaletlerin para basma yetkisi bulunmuyor ve borçlanma yetkileri de sınırlı… Eyaletlerde yaşanan borç krizinin önemli bir kısmı ise, siyasi vaatlerden değil, emekli maaşları gibi bir zorunluluktan kaynaklanıyor. Amerikan Yatırım Enstitüsü’ne göre, eyaletlerin emeklilik fonlarında üç trilyon dolarlık bir açık bulunuyor. Durumun ciddiyeti göz önüne alındığında, eyaletlerin yaşadığı bu sorun kısa bir süre içinde bütün ülkenin gündemine oturacak gibi görünüyor.”

New York Times sağlık reformunun faydalarının daha şimdiden görülmeye başladığını kaydediyor. Gazete, reform sayesinde sigorta şirketlerinin politikalarını gözden geçirmek zorunda kaldığını ifade ediyor:

3 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
3 Mayıs Amerikan Basınından Özetler

“Sağlık reformu, sağlık sigortası şirketlerinin bir poliçe sahibi hastalandıktan sonra o poliçeyi iptal etmeleri uygulamasına son vermesini gerektiriyor. Bu hüküm, Eylül ayında yürürlüğe girecek. Ancak sigorta şirketleri ve onların ticari ortakları, poliçelerin iptal edilmesi uygulamasına derhal son vereceklerini açıkladılar. Her yıl sigorta primlerini ödeyen, ancak büyük miktarlarda sağlık harcaması yapmak zorunda kaldıklarında poliçeleri iptal edilen binlerce kişi için, bu çok olumlu bir gelişme. Sağlık reformunun birçok önemli maddesi 2014 yılından sonra yürürlüğe girecek. Ama reform, daha şimdiden sigorta şirketlerini tavır değişikliğine zorluyor. Bu da, ihtiyaç duyduklarında sigortadan yararlanamayan vatandaşlar açısından daha fazla güvenlik anlamına geliyor.”

Washington Times Obama yönetimini Arizona’da kabul edilen göçmenlik yasasını kullanarak Latin kökenli seçmenlere şantaj yapmakla suçluyor. Gazete, Obama’nın siyasi amaçları için etnik gerginliği artırdığını öne sürüyor:

3 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
3 Mayıs Amerikan Basınından Özetler

“Obama’nın Arizona’daki göçmenlik yasasına yönelik eleştirileri hem dürüst değil hem de tehlikeli ifadeler içeriyor. Arizona’da kabul edilen yasa, polise, kaçak göçmen olduğundan şüphe ettiği herkese kimlik sorma yetkisi vermiyor. Bunun için öncelikle polisin ilgili kişiyle ‘hukuki bir ilişki’ kurması, yani o kişinin başka bir suç işlemekten dolayı gözaltına alınması gerekiyor. Bu da yetmiyor. Yetkililerin o kişinin kaçak göçmen olduğuna ilişkin makul şüpheleri bulunması gerekiyor. Obama, etnik gerginliği artırarak ateşle oynuyor. Bir hukukçu olarak, Obama’nın ‘hukuki ilişki’ ve ‘makul şüphe’ kavramlarının ne anlama geldiğini biliyor olması lazım. Eğer bu sorun, kan dökülmesine yol açarsa, bunun sorumlusu Obama olacaktır.”

XS
SM
MD
LG