Erişilebilirlik

3 Boyutlu Görüntü Aktarımı ile Sanal Işınlama Mümkün Olacak


Arizona Üniversitesi'ndeki araştırmayı yürüten ekibin başında Nasır Peygamberyan bulunuyor
Arizona Üniversitesi'ndeki araştırmayı yürüten ekibin başında Nasır Peygamberyan bulunuyor

Amerikalı bilim adamları bir görüntüyü tıpkı gerçekmiş gibi bir başka yere taşıma, yani bir çeşit görüntü ışınlama tekniğinde başarı sağladıklarını açıkladı. 3 boyutlu görüntü aktarımını mümkün kılan yeni teknoloji, bilim kurgu filmleri aratmayacak yepyeni bir ev sineması sisteminin de kapılarını açabilir.

3 boyutlu görüntüler hologram olarak adlandırılıyor. Bu görüntülerin yüksekliği, derinliği ve genişliği var. Bundan yaklaşık 30 yıl önce “Yıldız Savaşları” filminin bir sahnesinde Prenses Leia karakteri holografik ışınlama tekniğiyle yardım çağrısında bulunuyordu. O günden bu yana hologramlar daha büyük, daha çok kullanılır ve daha iyi hale getirildi.

Uzmanlar şimdi de 3 boyutlu holografik ışınlama sistemi geliştirdi. Halen kullanılan geleneksel sistemlerden görüntülü konferanslarda yararlanılıyor. Ancak bu sistemlerle sadece iki boyutlu görüntü taşınabiliyor.

Yeni sistem sayesinde bir kişinin 3 boyutlu görüntüsünü uzak mesafelere göndermek ve eşzamanlı olarak orada görüntülenmesini sağlamak mümkün olacak.

Arizona Üniversitesi’ndeki araştırmayı yürüten ekibin başı olan Nasır Peygamberyan, holografik teknolojinin insanların hiç gitmedikleri yerlere görüntülerini göndermelerini sağlayacağını söylüyor.

Uzman, teknolojiyi “Böylece sizi sanki o an oradaymışsınız gibi görebilecekler” diye özetliyor.
Yeni sistemin özünde görüntünün sık aralıklarla tazelenmesi var. Böylece kişinin hareketleri doğal bir şekilde görüntüye yansıyabiliyor. Holografik görüntüyü iki saniyede bir yenileyen bir ekran kullanılıyor. Ekranın ışığı yansıtan özel bir maddeden yapıldığı belirtiliyor.

Tekniğin özü şöyle: Uzmanlar, deneyler sırasında 16 kamerayı yarım daire şeklinde diziyor. Böylece kişilerin farklı hareketlerinin resimleri çekiliyor. Daha sonra da bu görüntüler internet üzerinden farklı bir yere gönderiliyor. Gönderilen yerdeki lazerlerin görüntüyü algılamasıyla birlikte holografik görüntü elde ediliyor. Araştırma ekibinin başı olan Nasır Peygamberyan, yeni malzeme sayesinde görüntülerin sürekli yenilendiğini, silinip yerine yenisinin eklendiğini anlatıyor. Uzman, “Aktarmak istediğiniz görüntülerin yenilenmesi iki saniye sürüyor. Dolayısıyla iki saniyede bir yeni görüntü geliyor. Bu sayede bir yerdeki bir objenin ya da kişinin görüntüsü 3 boyutlu şekilde bir başka yere aktarılabiliyor. Yani sanal ışınlama yapılabiliyor” diyor.

Peygamberyan, ne kadar çok kamera ve resim kullanılırsa holografik görüntünün o kadar gerçekçi olduğunu belirtiyor. Araştırmacıların hedefi, bir gün bu teknolojinin 3 boyutlu haritalarda ya da özel gözlük gerektirmeyen 3 boyutlu sinema filmleri üretmede kullanılması. Ancak uzmanlar bu teknolojinin yaygın olarak kullanılmasının yıllar sürebileceğini de vurguluyor.

XS
SM
MD
LG