Erişilebilirlik

3 Aralık Amerikan Basınından Özetler


New York Times yazarı Roger Cohen, Berlin Duvarı’nın yıkılmasının asıl etkisinin şimdi görülmeye başladığını yazıyor. Cohen, Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerinde yaşanan değişimi buna örnek gösteriyor:

3 Aralık Amerikan Basınından Özetler
3 Aralık Amerikan Basınından Özetler

“Yaşadığımız sarhoşluk yüzünden, Berlin Duvarı dışında başka duvarların da çöktüğünü görmedik. NATO üyesi Türkiye ile Sovyetler’in müttefiki olan Suriye arasında bir zamanlar en az 60 bin kara mayınıyla kapatılan 540 mil uzunluğundaki sınırda yaşananlar bunun bir örneğidir. Şimdi vizelerin kalktığı bu sınırda, 2 milyar Dolar’lık ticaret yapılıyor. Benzer bir şekilde, Bulgaristan ve Gürcistan gibi eski Sovyet uyduları da, komşu Türkiye’yi keşfettiler. Artık Batı’nın uç karakolu olmaktan çıkan Türkiye, yavaşça Avrasya’nın merkezi haline geldi. Modern Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk’ün laiklik anlayışıyla iktidardaki AKP’nin ılımlı İslam anlayışı arasındaki mücadele hala sürüyor. Ama Türkiye’nin bu iki ideolojik akımı nasıl kaynaştırdığına daha genelden bakıldığında, İslam’ın modernite ile bağdaşmadığı konusunda ne kadar çok saçmalık yapıldığını görüyoruz. İstanbul, belki de medeniyetler çatışması tezini destekleyenlere verilebilecek en iyi örnektir.”

Wall Street Journal WikiLeaks’in yayınladığı belgelerin Türkiye’de çeşitli komplo teorilerinin üretilmesine yol açtığını yazıyor. Haberde, Türk yetkililerin de bu tür teorileri dile getirdikleri ifade ediliyor:

3 Aralık Amerikan Basınından Özetler
3 Aralık Amerikan Basınından Özetler

“Türk yetkililer, içeriği dünya çapında birçok lideri rahatsız eden Amerika Dışişleri Bakanlığı yazışmalarının yayınlanmasından WikiLeaks’in sahibi Julian Assange’ın değil, bizzat Amerika’nın veya İsrail’in sorumlu olduğuna inanmış görünüyorlar. Türk komplo teorilerini üretenler uzun bir süredir, İsrail’in eski müttefiki Türkiye’yi düşman bir ülke haline getiren İslamcı hükümetten kurtulmak istediği yönünde spekülasyon yapıyorlar. Bu kişilere göre İsrail, Türkiye’de AKP’nin yerine kendisine daha yakın bir yönetim oluşturmayı amaçlıyor. WikiLeaks’in açıkladığı belgelerde, başta Başbakan Erdoğan ve ailesi olmak üzere bakanlarla ilgili çok sayıda yolsuzluk iddiası yer alıyor.”

Washington Post Amerika Merkez Bankası FED’in mali kriz esnasındaki operasyonlarının zamanında açıklanmadığı yönündeki eleştirilere tepki gösteriyor. Gazete, bunun kurtarma operasyonlarının mantığıyla çeliştiğini savunuyor:

3 Aralık Amerikan Basınından Özetler
3 Aralık Amerikan Basınından Özetler

“FED’in acil kredilendirme programlarının detaylı biçimde çok daha önce açıklanması gerektiğini savunmak, dar görüşlü bir yaklaşımdır. Elbette Amerika’nın geleneksel şeffaflık anlayışını unutmamamız gerekiyor. Ancak verilen kredilerin anında açıklanması, FED’in son çare olarak uyguladığı bu kararlara ve kamuoyuna zarar verirdi. Çünkü böyle bir açıklama, kısa vadeli borç alan bankalardan panik içinde kaçılmasına yol açardı. Bu kriz örneğinde olduğu gibi, FED’in büyük hacimli acil kurtarma operasyonlarının ayrıntılarının aradan zaman geçtikten sonra açıklanmasında fayda vardır. Bu açıklamalar FED’in krizin en sıcak olduğu anda ihtiyatsızca bazı adımlar attığını gösterebilir. Ancak biz, bu açıklamalarda bir merkez bankasının mali istikrarı korumak için ne kadar hayati bir önem taşıdığını görüyoruz.”

Christian Science Monitor bütçe açığının azaltılması için oluşturulan komisyonun bir plan üzerinde uzlaşamaması ihtimaline dikkat çekiyor. Gazete, böyle bir durumda Kongre’ye büyük bir görev düşeceğini yazıyor:

3 Aralık Amerikan Basınından Özetler
3 Aralık Amerikan Basınından Özetler

“Hazırlanan cesur plan, Komisyon’un 18 üyesinin çoğunun onayını alabilir. Ancak raporun resmen Kongre’ye gönderilebilmesi için gereken 14 oyu alması zor görünüyor. Bu durumda B planını hazırlamak Kongre üyelerine ve Obama’ya düşecektir. Her iki parti de bütçenin hangi önceliklere göre hazırlanacağı konusunda birbirleri ile rekabete gireceklerdir. Ancak onları bekleyen çok daha büyük bir rakip var; küresel mali piyasalar. Piyasalar acımasızdır, kimseye ayrımcılık uygulamazlar ve ne zaman ne yapacakları kestirilemez. Eğer bir ülke borçlarını ödeyemeyeceği izlenimi verirse, bir darbe de piyasalar vurur. Kongre’nin ve Beyaz Saray’ın unutmaması gereken gerçek şudur; asıl mücadele 2012 seçimleri konusunda değil, ne yapacağı tahmin edilemeyen piyasalarla yaşanacak.”

XS
SM
MD
LG