Erişilebilirlik

28 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Gazetelerde öne çıkan yorumlar mali reform yasa tasarısı ve Arizona eyaletinin kabul ettiğ' yeni göçmenlik yasası

New York Times Cumhuriyetçileri mali reformu engellemeye çalışmakla suçluyor. Gazete, banka kurtarma operasyonlarına karşı çıkan Cumhuriyetçilere kurtarma operasyonlarını kendilerinin başlattığını hatırlatıyor:

28 Nisan Amerikan Basınından Özetler
28 Nisan Amerikan Basınından Özetler

“Gerekliliğini, zamanında birçok Cumhuriyetçinin de kabul ettiği kurtarma operasyonları, vergi mükelleflerine 87 milyar Dolar’a, mal oldu. Krizin maliyeti ise daha yüksek oldu. Vergi gelirlerinin düşmesi, işsiz kalan işçilere yapılan ödemeler, ekonomiyi canlandırmak için uygulanan teşvikler nedeniyle, gelecek yıl federal borçların gayrı safi yurt içi hasılanın %65’ine ulaşması bekleniyor. Böyle bir krizin yeniden yaşanmaması için mali reform gerekiyor. Demokratların hazırladığı taslak da oldukça uygun bir içerik taşıyor. Tasarı, ülkenin en büyük bankaları tarafından, bir bankanın iflası durumunda yaşanabilecek sorunları çözmek amacıyla 50 milyar Dolar’lık bir fon oluşturulmasını öngörüyor. Cumhuriyetçiler ne derse desin, bu fon banka kurtarma operasyonlarını önlemeyi amaçlıyor.”

Christian Science Monitor ise mali reform taslağının Senato’da daha kapsamlı biçimde tartışılmasını savunuyor. Gazete, tasarının eksik yanlarını şöyle sıralıyor:

28 Nisan Amerikan Basınından Özetler
28 Nisan Amerikan Basınından Özetler

“Demokratların hazırladığı tasarı iki ana varsayıma dayanıyor. İlk olarak, gelecekte denetim işini üstlenecek olanların bankalardaki riskleri, bu riskler gerçekleşmeden önce saptayabilecek zeka ve tecrübeye sahip olacaklarını varsayıyor. İkinci olarak ise bundan sonra görev alacak başkanların ve Kongre üyelerinin, Wall Street’ten gelecek bağışlara rağmen, yasaları hakkınca uygulayacaklarını öngörüyor. Geçmişte yaşanan olaylar ışığında değerlendirildiğinde, bu varsayımlar en az Wall Street’in işlemleri kadar risk içeriyor. Bu nedenle mali reform tasarısının Senato’da daha ayrıntılı biçimde ele alınması gerekiyor. Kongre’nin denetim konusunda, mevcut reform tasarısından daha sıkı önlemler getirmesi gerekiyor.”

USA Today federal bir göçmenlik reformu yapılmaması nedeniyle, kaçak göçmenlerle mücadele konusunda eyaletlerin kendi yöntemlerini geliştirdiğini belirtiyor. Gazete, bu yöntemlerin ciddi tartışmaları da beraberinde getirdiğini vurguluyor:

28 Nisan Amerikan Basınından Özetler
28 Nisan Amerikan Basınından Özetler

“Bütün bunlar, Kongre’de makul bir uzlaşma sağlanamamasından kaynaklanıyor. Aslında bulunacak çözümün ana hatları uzun süredir herkes tarafından biliniyor. Sınırın kaçak göçmenlere kapatılması, kaçak göçmen istihdam eden işverenlere yaptırım uygulanması, geçici işçilere izin verilmesi, halen Amerika’da bulunan, sorunlardan uzak duran ve vergisini ödeyen göçmenlere de vatandaşlık yolunun açılması çözümün unsurlarıdır. Washington, şu anki tahammül edilemez, adaletsiz göçmenlik sisteminin düzeltmek için gerekli zor kararları almadıkça, Arizona’daki gibi kötü çözümler boşluğu doldurmaya devam edecektir.”

Los Angeles Times da, Arizona’nın kabul ettiği göçmenlik yasasının ırkçı önyargıları da beraberinde getireceğini vurguluyor. Ancak gazete, göçmenlik reformunu yeniden gündeme getirdiği için Arizona’ya teşekkür ediyor:

28 Nisan Amerikan Basınından Özetler
28 Nisan Amerikan Basınından Özetler

“Arizona, yasal veya yasadışı olarak eyalette bulunan bütün göçmenlerin kimlik kartı taşımamasını suç olarak kabul etti. Polise, makul şüpheler bulunması durumunda, kişilerin göçmenlik statüsünü belirleme görevi verdi. Bu yasa sayesinde, federal bir reform yapılmaması durumunda bazı eyaletlerin ne kadar aşırı önlemler alabileceği de göz önüne serildi. Amerika, geçtiğimiz yıllarda tutarlı bir göçmenlik politikası geliştiremedi. Arizona örneği ise, durumun giderek kötüleştiğini gösteriyor. Eğer bu yasa, Kongre’nin göçmenlik reformu konusunda harekete geçmesini sağlarsa, Arizona’ya teşekkür etmemiz gerekir.

XS
SM
MD
LG