Erişilebilirlik

28 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


USA Today Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısından büyük ölçüde BP şirketinin sorumlu olduğunu belirtiyor. Ancak gazete, politikacıların bu felaketten siyasi kazanç sağlamaya çalışmalarını da eleştiriyor:

“Şimdi önemli olan şey, siyasi çıkar sağlamak değil, sızıntıya neden olan petrol kuyusunu kapatmak ve meydana gelen zararı en aza indirmektir. Sızıntının nedenini ortaya çıkarmak, benzer bir felaketin tekrarlanmaması için gereken önlemleri almak ve bu önlemlerin yetersiz kalması durumunda petrol sektörünün bu tür bir felaketle mücadele için hazırlıklı olmasını sağlamak da gerekiyor, ancak bunlar şu anda o kadar acil değil. Körfez’deki felaket bize Amerika’nın petrol bağımlılığından kurtulması gerektiğini de bir kez daha hatırlatıyor. Yaşanan felaket karşısında yeterince hızlı önlem alınmamasını eleştiren yetkililerden birçoğu, petrol sondajına duyulan ihtiyacı azaltmak için yeterince hızlı hareket etmeyen kişilerden oluşuyor.”

Los Angeles Times Maden İşletmeleri İdaresi çalışanlarının petrol şirketleriyle kurduğu yakın ilişkilerin Meksika Körfezi’ndeki felaketle bir kez daha gündeme geldiğini yazıyor. Gazete, petrol arama çalışmalarını denetleyen kurumda kapsamlı bir reforma gidilmesini istiyor:

“Bazı çalışanların kovulması ve kurumun görevlerinin yeniden tanımlanması yeterli olmayacaktır. Kurumun müfettişleri sondaj izinlerinin verilmesi ve süren sondajların denetlenmesi süreçlerinde daha iyi denetlenmelidir. Bu denetime Çevre Koruma Ajansı’nın görevlileri de katılmalıdır. Maden İşletmeleri İdaresi’nin hatalarıyla ilgili soruşturmalar sürekli ve kapsamlı bir biçimde yürütülmeli, sorumlular hatalarının sonuçlarına katlanmalıdır. Bu kurumdaki hataların nedeni Obama yönetimi değildir. Fakat Obama, bu kurumun baştan aşağıya ve hızlı bir biçimde yeniden düzenlenmesinin sorumluluğunu üstlenmelidir.”

New York Times Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye ait bir savaş gemisini batırmasından sonra bölgede gerginliğin hızla arttığına dikkat çekiyor. Gazete, Kuzey Kore’yi masaya oturtabilecek tek gücün Çin olduğunu vurguluyor:

“Çin, kendi güdümündeki Kuzey Kore’yi korumaya çalışmaktan vazgeçmeli ve Pyongyang’ın tavrını kınayan bir Birleşmiş Milletler kararına destek vermelidir. Pekin ayrıca Kuzey Kore’ye, benzer tavırlarını sürdürmesi durumunda yaptığı yardımı durduracağını da bildirmelidir. Bu arada, Kuzey Kore’ye karşı sert bir tavır alan Amerika, Güney Kore ve Japonya da, Pyongyang’a geri adım atabileceği bir aralık bırakmalıdır. Aralarındaki savaşı resmen bitirmeyen iki Kore, savaş gemisinin batırıldığı Batı Denizi’nde bir sınır çizgisi belirlemelidir. Eğer Çin, Amerika ile birlikte çalışıp iki Kore’yi müzakere masasına oturtabilirse, iyi bir iş yapmış olacaktır.”

Boston Globe Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi üyeliğine Libya, Angola, Katar ve Moritanya gibi insan hakları sicili bozuk ülkelerin seçilmesini eleştiriyor. Gazete, Obama yönetimini bu konuda daha etkin bir tavır almaya çağırıyor:

“Obama yönetimi, 2006 yılında kurulan İnsan Hakları Konseyi’ne katılmayı reddeden Bush yönetiminin aksine, içeriden dönüştürmek amacıyla Konsey’e üye olmuştu. Ancak Libya’nın Konsey’e üyeliğinin Genel Kurul’da 155 ülkenin oyuyla kabul edilmesi Obama yönetiminin bu amacına ulaşmaktan ne kadar uzak olduğunu gösteriyor. İnsan Hakları Konseyi artık insan hakları konusunda inandırıcı olma özelliğini kaybetmiştir. Eğer Obama yönetimi Konsey’in yapısında gerçekten bir reforma gidilmesini istiyorsa, Konsey’in bir diktatörler kulübü haline gelmesine açık ve net bir şekilde karşı çıkmalıdır.”

XS
SM
MD
LG