Erişilebilirlik

27 Nisan Amerikan Basınından Özetler


27 Nisan Amerikan Basınından Özetler
27 Nisan Amerikan Basınından Özetler
Washington Post iklim değişikliği tasarısı konusunda önemli bir uzlaşma sağlanmasına rağmen Demokratların göçmenlik reformunu öne çıkartmasını eleştiriyor. Gazete, iklim değişikliği tasarısının bir an önce kabul edilmesi çağrısında bulunuyor:

“Senato çoğunluk lideri Harry Reid, seçim bölgesinde zor bir yarışa girecek. Seçmenler arasında önemli bir yer tutan Latin kökenli vatandaşlar, kapsamlı bir göçmenlik reformu bekliyorlar. Bu konuda siyasi hesaplar yapılmasını anlıyoruz ve göçmenlik reformunu destekliyoruz. Ancak Reid ve Beyaz Saray iklim değişikliği tasarısının Senato’da ele alınmasını imkânsızlaştıracak ölçüde gündemin alt sıralarına itilmesine izin vermemelidir. Ayrıca Demokratların seçimlerde güç kaybetmesi halinde, iklim değişikliği tasarısının gelecek yıl kabul edilmesinin daha da zorlaşacağı unutulmamalıdır. Tasarının geciktirilmesi, tasarıya destek veren koalisyonun parçalanmasına da neden olabilir. Şu anda yakalanan fırsat kaçırılmamalıdır.”

27 Nisan Amerikan Basınından Özetler
27 Nisan Amerikan Basınından Özetler
New York Times ise hem iklim değişikliği hem de göçmenlik reformu tasarısının risk altında olduğunu yazıyor. Gazete, sorunun çözümü için Beyaz Saray’ın müdahale etmesi gerekebileceğini vurguluyor:

“Senato çoğunluk lideri Harry Reid, göçmenlik reformunun iklim değişikliği tasarısından önce gündeme gelebileceğini söyleyince, Cumhuriyetçi Lindsey Graham buna sert tepki gösterdi. Graham, Beyaz Saray’ın iklim değişikliği tasarısına öncelik verdiği düşüncesiyle, bu konuda partiler üstü bir uzlaşma sağlanması için aylardır çaba harcıyordu. Göçmenlik reformuna da destek veren Graham, bu konunun öne çıkartılmasını Nevada senatörü Reid’in Latin kökenli seçmenlerin hoş görünme çabası olarak değerlendirdi. Reid ise Graham’ı Cumhuriyetçi Parti yönetiminin baskısı altında iklim değişikliği konusunda geri adım atmakla suçladı. Karşılıklı suçlamalar, bizi bir yere götürmez. Seçim kampanyaları için geri sayım sürerken­­­ kalan zamanı iyi değerlendirmek gerekiyor.”

27 Nisan Amerikan Basınından Özetler
27 Nisan Amerikan Basınından Özetler
Boston Globe ise Arizona’da kaçak göçmenlerle mücadelede polise geniş yetkiler tanıyan düzenlemeyi gaddarlık olarak tanımlıyor. Gazete, federal bir göçmenlik reformu yapılmamasının bu uygulamaya yol açtığını savunuyor:

“Eğer Kongre, kaçak göçmenlik sorununu çözmek için gerçekten çaba harcasaydı, Arizona’daki bu yasayı savunmak daha da zorlaşacaktı. Amerika’da yaklaşık 12 milyon kişinin federal kanunlara aykırı bir biçimde yaşadığı sanılıyor. Ancak bu insanların emek gücü, Amerikan ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Bu ikilemin çözülebilmesi için sadece sınır güvenliğini sağlamak yeterli değildir. İşyerlerindeki sorunlar ve uzun süredir Amerika’da yaşayan göçmenlerin durumu da göz önüne alınmalıdır. Amerika’nın siyasi değil, pragmatik bir göçmenlik sistemine ihtiyacı var. İyi düzenlenmiş bir ulusal reform, bunu sağlayabilir. Böyle bir reformla, Arizona’daki gibi sadece şüphe ve korkuyu öne çıkartan düzenlemelere de ihtiyaç kalmaz.”

27 Nisan Amerikan Basınından Özetler
27 Nisan Amerikan Basınından Özetler
Los Angeles Times finans reformunun bir an önce gerçekleştirilmesini istiyor. Gazete, bunun için Cumhuriyetçilerin de Demokratlara destek vermesi gerektiğini savunuyor:

“Hem Demokratlar, hem de Cumhuriyetçiler mevcut denetim sisteminin Wall Street’in çökmesinde etkili olduğunu kabul ediyorlar. Her iki taraf da, yeni bir kurtarma operasyonuna mecbur kalmak istemiyor. Dolayısıyla, tarafların bir tasarı üzerinde uzlaşması için yeterince siyasi neden var. Ancak Senato’nun, başarısızlığı ödüllendirmek yerine cezalandırmayı öngören partiler üstü bir denetim tasarısı üzerinde uzlaşabilmesi için, Cumhuriyetçilerin bizi bu duruma getiren eksiklikleri çok iyi saptaması gerekiyor.”

XS
SM
MD
LG