Erişilebilirlik

26 Nisan Amerikan Basınından Özetler


26 Nisan Amerikan Basınından Özetler
26 Nisan Amerikan Basınından Özetler
Boston Globe Savunma Bakanı Robert Gates’in başkan Obama’ya, İran’ın nükleer silah sahibi olması ihtimaline karşı hazırlıklı olmak gerektiği tavsiyesinde bulunduğunu hatırlatıyor. Gazete, bunun bir zayıflık olarak gösterilmesini eleştiriyor:

“Yeni ve daha sert yaptırımlara rağmen İran’ın bir anlaşmaya yanaşmayı reddederek nükleer silah üretme çabasını sürdürmesi ihtimaline karşı gerekli hazırlıkların yapılması konusunda Gates, son derece haklıdır. İran’ın nükleer silah sahibi olacağını kabullenmek için henüz çok erkendir. Ancak nükleer silah sahibi bir İran’a karşı nasıl mücadele edileceğini planlamak için erken değildir. Bu da, daha sert yaptırımların yanı sıra, İran’ın Arap komşularına verilen askeri desteğin artırılmasını, İran’daki muhalif grupların desteklenmesini ve İran’ın nükleer programını sabote etmeye yönelik çabaların yoğunlaştırılmasını gerektirir. Eğer İranlı yöneticiler gerçekten akıllıysa, nükleer silahların rejimin güvenliğini artırmayacağını, tam tersine azaltacağını anlayacaklardır.”

26 Nisan Amerikan Basınından Özetler
26 Nisan Amerikan Basınından Özetler
Washington Post Obama yönetiminin diyalog çabalarına rağmen Suriye’nin İran ve Hizbullah ile işbirliğini artırdığını yazıyor. Gazete, Washington’un Şam’a yönelik baskısını artırması gerektiğini savunuyor:

“Dışişleri bakan yardımcısı Jeffrey Feltman, Beşar Esad’ın bölgeyi savaşa sürükleyebilecek adımlar attığını söylüyor. Buna rağmen Şam’la diyalog politikasını “Esad, İran’ı ve Hizbullah’ı diniyor. Bizi de dinlemeli” ifadesiyle gerekçelendiriyor. Ancak şu ana kadar Suriye ile bir iletişim sorunu yaşanmadı. Üst düzey Amerikalı yetkililer, Suriye’nin Washington’daki temsilcisi ile Hizbullah’a silah gönderilmesi konusunda 26 Şubat’tan bu yana dört kez konuştular. Ancak yönetim şu ana kadar Suriye’ye daha fazla baskı uygulanmasından kaçındı. Asıl sorun, Esad’ın Amerika’dan gelen mesajı almaması değil. Bu mesajı dinlemeye ihtiyaç duymamasıdır.”

26 Nisan Amerikan Basınından Özetler
26 Nisan Amerikan Basınından Özetler
USA Today bir yıl önce patlak veren domuz gribi salgınının korkulduğu kadar ölümcül olmadığını belirtiyor. Ancak gazete, bu salgının çıkartılması gereken önemli dersler içerdiğini de ekliyor:

“H1N1 virüsü, 60 milyon kişinin hastalanmasına neden oldu. Ancak ölenlerin sayısı 12 bin 270’de kaldı. Her yıl normal gripten 36 bin kişinin öldüğü düşünüldüğünde, domuz gribinin daha az tehlikeli olduğu söylenebilir. 11 Eylül saldırılarından bu yana, salgın hastalıklara karşı hazırlıklı olmak için milyarlarca dolar harcandı. Uzmanların büyük bir kısmı, domuz gribi salgınıyla bu paraların boşa gitmediğinin kanıtlandığını düşünüyor. Bu yılki H1N1 virüsünün, daha öldürücü olmaması bütün ülke açısından büyük bir şanstı. Elbette bu, yakınlarını kaybedenleri rahatlatacak bir durum değil. Ancak domuz gribinin yol açtığı ölümlerden gereken dersler çıkartılmazsa, bu acılar daha da artacaktır.”

26 Nisan Amerikan Basınından Özetler
26 Nisan Amerikan Basınından Özetler
New York Times Amerika’nın ilk açık kıyı rüzgar çiftliği projesi olan Cape Wind ile ilgili kararın bu hafta açıklanacağını belirtiyor. Gazete, bölge halkından ve Kızılderililerden gelen itirazlara rağmen projeyi destekliyor:

“Avrupa’da çok sayıda açık kıyı rüzgar çiftliği olmasına rağmen, Amerika’da böyle bir çiftlik hiç bulunmuyor. Cape Wind, Amerika’nın ilk açık kıyı rüzgar çiftliği olacak. Bu çiftlik sayesinde Amerika bütün dünyaya, küresel ısınmaya ve petrol bağımlılığına karşı harekete geçtiği mesajını verecek. Projeden elde edilecek kazanımlar, getirilen eleştirileri de geçersiz kılacak kadar çok. Cape Wind, Amerika’nın bu iş için en uygun bölgesinde kurulacak. Dolayısıyla İçişleri Bakanı Ken Salazar’ın bu konuda karar verirken fazla düşünmesine gerek yok.”

XS
SM
MD
LG