Erişilebilirlik

26 Ekim Amerikan Basınından Özetler


New York Times'ta Roger Cohen, Türk hükümetinin 'komşularla sıfır sorun' politikasını övüyor

New York Times yazarı Roger Cohen, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Türkiye'nin komşularıyla ‘sıfır sorun’ politikasını değerlendiriyor. Cohen, bu politikanın bölgesel barış ve istikrara hizmet ettiğini vurguluyor:

“Eğer Washington gururundan vazgeçebilirse, Türkiye, Batı’nın İslam âlemiyle iletişim kanalı olabilir. Yeni Türkiye, NATO’dan veya Amerika ile ittifakından vazgeçmeyecektir. Eğer NATO, Taleban’la konuşmak isterse veya Batı, İran’la diyalog kurmak isterse Türkiye yardımcı olabilir. Ancak ne zaman Türkiye-İsrail ilişkilerinde gerginlik yaşansa, Kongre Binasından da sert tepkiler yükseliyor. İsrail’in Gazze’ye yardım filosuna saldırmasından sonra Türkiye, Amerika’dan dayanışma değil düşmanlık gördü. Bir Kongre üyesi, Başkan Obama’ya yazdığı mektupta Türkiye’nin olaya gösterdiği tepkiden dolayı kınanmasını istedi. Bu tür ucuz şovenist yaklaşımlar, Obama’nın Ortadoğu politikasını zora sokuyor ve başarısızlığa mahkûm ediyor.”

Washington Post, Wikileaks sitesinde yayınlanan gizli belgelerin Irak savaşı hakkında daha önceden açıklanan gerçekleri teyit ettiğini yazıyor. Gazete, bu bilgilerin daha önce medyada yer aldığını hatırlatıyor:

“Sitenin kurucusu Julian Assange, tıpkı Vietnam Savaşı dönemindeki Pentagon Belgeleri gibi, açıklanan bu gizli belgelerin de Irak ve Afganistan Savaşlarına ilişkin algıları radikal biçimde değiştireceğine inanıyor. Ancak Assange’in becerebildiği tek şey, Afganistan ve Irak’ın gizli bir tarihi olmadığını ortaya koymak oldu. Wikileaks, Afganistan’da Amerikan kaynağı olarak açıkladığı cesur Afganların hayatını riske attı. Irak’ta yeni hükümeti kurma çabalarını daha da zorlaştırdı. Hepimiz devlete ait önemli bilgilerin açıklanmasını savunuyoruz. Ancak Assange’in pervasız ve siyasi amaçlı yaklaşımı, verdiği somut zararlara kıyasla önümüzü aydınlatma konusunda çok küçük bir başarı sağladı.”

USA Today, Amerika'da seçimler yaklaştıkça seviyesiz seçim reklamlarının da arttığına dikkat çekiyor. Gazete bu reklamların önemli bir kısmının finansman kaynaklarının karanlıkta kaldığını da kaydediyor:

“Bu tür reklamlar, seçmenin duygusal yanına hitap ediyor, şüphe ve güvensizlik uyandırıyor. Kararsız seçmenlerin bilinçli bir tercihte bulunmasına yardımcı olmuyor. Bu reklamlar sadece çamur atmakla ve seçmeni yanlış yönlendirmekle kalmıyor, tam bir yüzsüzlük örneği de oluşturuyor. Geçmişte adayların büyük bir kısmı, saldırgan reklamlardan uzak durup bu kirli işi bağımsız örgütlerle bırakırdı. Ancak bu yıl adayların büyük bir kısmı, seçmenlerin şüpheciliğini artıracak biçimde yarı gerçeklerle yalanları birbirine katarak rakiplerine saldırmayı tercih etti. Biz USA Today Yayın Kurulu olarak bu tür mesajları onaylamadığımızı ilan ediyoruz.”

Christian Science Monitor, California'da seçmenlerin küresel ısınmayla ilgili bir tasarıyı oylayacaklarını hatırlatıyor. Gazete, bu konuda ilk kez seçmene düşüncesinin doğrudan sorulduğunu vurguluyor:

“Eğer seçmenler 2020 yılında karbon emisyonlarının azaltılmasını zorunlu kılan düzenlemeden yana oy kullanırlarsa, bunu ‘sadece California’nın karbon emisyonunu azaltması dünya genelindeki iklim değişikliğini değiştirmeye yetmez’ şeklindeki karşı görüşe rağmen yapmış olacaklar. Böyle bir sonuç, istihdamın ve ekonomimin kısa vadede gördüğü zarara rağmen, küresel ısınmanın daha önemli olduğu yönünde diğer eyaletlere, Washington’a ve diğer ülkelere verilen güçlü bir mesaj olacak. Kamuoyu yoklamaları, Californialı seçmenlerin Cumhuriyetçi Vali Arnold Schwarzenegger önderliğinde böyle bir mesaj vereceğini gösteriyor. Eğer bu gerçekleşirse, küresel mücadeleye karşı eyalet ve bölgeler temelinde yeni bir mücadele dönemi başlayacak demektir.”

XS
SM
MD
LG