Erişilebilirlik

23 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Almanya’yı ekonomik krize karşı doğru tepkiler geliştirememekle suçluyor. Gazete, Yunanistan ve İrlanda’ya yardım etmekte ayak direyen Berlin’in, Avrupa Birliği’ne zarar verdiğini öne sürüyor:

“Kurtarma operasyonları, kısa vadede bir zorunluluktur. Aynı şekilde, aşırı borçlu ülkelerin mali yapılarının yeniden düzenlenmesi de bir gerekliliktir. Ancak çevre ülkeleri, Euro bölgesinde kalmanın uzun vadede kendi çıkarlarına olduğuna ikna ederek ekonomik büyümeyi sağlamak için ciddi bir plan oluşturmak gerekiyor. Ve Almanya kendi ihracata dayalı büyüme modelini değiştirerek, komşu ülkelerin de artan rekabet güçleri oranında Avrupa pazarından pay almalarına izin vermedikçe, böyle bir planın başarılı olması mümkün değildir. Almanya’nın şu anda savunduğu ucu açık kemer sıkma politikası, Almanya ve Avrupa Birliği karşıtı siyasi duyguları güçlendiriyor. Bu tehlikeli yol, Avrupa’yı bölünmeye götürebilir.”


Christian Science Monitor, Afganistan’ın egemenliği konusunda, Devlet Başkanı Karzai ile ABD Başkanı Obama’nın açık bir tartışmaya girdiklerini belirtiyor. Gazete, ileride başka ülkelerle de benzer krizler yaşanabileceğini yazıyor:

“Başka bir ülkenin egemenliğine yönelik ihlaller, Birleşmiş Milletler onayı ile gerçekleştiği sürece, genellikle Amerika’nın çıkarlarına hizmet ediyor. Ancak Amerika’nın tek başına hareket etmek zorunda kalması halinde Obama’nın ne kadar ileri gideceği henüz bilinmiyor. Obama, NATO zirvesinde Karza ile yaşadığı münakaşa sırasında ileride yaşanacak krizlerde başka ülkelerin egemenliğini ihlal etmeye eğilimli olduğunun işaretini verdi. En az iki yıl daha, belki ondan sonra bir dört yıl daha görevde kalacağı göz önüne alındığında Obama’nın bir güvenlik krizinde hareket sınırlarını nasıl tanımladığını bilmek faydalı olacaktır. Eski başkanın Irak’ın işgalinden sonra öğrendiği gibi, Amerika’nın herhangi bir eyleminin meşruiyeti, bu eylemin başarısı açısından da büyük önem taşıyor.”

New York Times, Latin kökenli seçmenlerin Amerikan siyasi yaşamında giderek daha büyük bir önem kazandığını vurguluyor. Gazete, Latin seçmenlerin göçmenlik politikaları konusundaki hassasiyetine dikkat çekiyor:

“Demokratlar, genç, siyah ve kadın seçmenlerin desteklerini çekmesi veya seçime daha düşük oranda katılması nedeniyle araseçimde büyük bir darbe yediler. Ancak Latin seçmenlerin yoğun desteği sayesinde Nevada, California, Colorado ve belki de Washington eyaletlerinde senato seçimlerini kazandılar. Önümüzdeki yıllarda Latin seçmenlerin sayısı, nüfus artışına kıyasla daha yüksek oranda artacağı için 2010 seçimlerinden gereken dersler çıkartılmalıdır. Göçmen karşıtı demagoji, bu yıl Arizona’da Cumhuriyetçilerin kazandığı zaferler gibi, bazen işe yarayabilir. Ancak sayısı giderek artan kararlı bir seçmen grubunun tepkisine yol açması daha büyük bir ihtimaldir.”


Los Angeles Times, Papa 16. Benedict’in bazı durumlarda prezervatif kullanılmasını kabul edilebilir bulmasının yetersiz olduğunu savunuyor. Ancak gazete yine de Papa’nın bu tavrını bir gelişme olarak yorumluyor:

“Bu muhafazakâr Papa’nın, kilisenin doğum kontrolüne yönelik eleştirilerinden veya cinsel perhiz tavsiyesinden vazgeçmesini beklemek gerçekçi olmaz. Ancak Benedict’in bu açıklamalarının, sağduyunun ve Hristiyan merhametinin, kilisenin geçmişteki tavırlarına kıyasla daha insaflı bir yaklaşım gerektirdiğinin farkına varılması anlamına geldiğini umuyoruz.”

XS
SM
MD
LG