Erişilebilirlik

23 Hizbullah ve PKK Tutuklusu Tahliye Edildi


Örgütlü suçlarda tutukluluk süresini 10 yıl olarak belirleyen Yargıtay kararı nedeniyle 23 Hizbullah ve PKK tutuklusu tahliye edildi.

Aralarında Türk Hizbullah'ının üst düzey sorumlularının da bulunduğu sanıklar, 188 adam öldürme ve 84 yaralama olayından sorumlu tutulmuştu.

Tutukluluk süresini belirleyen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 102. maddesinin yürürlüğe girmesiyle sanıklar serbest bırakıldı.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava, Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu’nun, yaklaşık 10 yıl önce, İstanbul’da ölü ele geçirilmesinin ardından başlatılan operasyonlarda yakalananları kapsıyordu.

Aralarında Hizbullah’ın üst düzey sorumlularının da bulunduğu 31 sanıklı dava geçen yıl sona ermiş, 16 sanığa “anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs” etmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet verilmiş ancak iyi halleri gerekçe gösterilerek bu ceza müebbet hapse çevrilmişti.

Tahliye edilen kişiler yurt dışına çıkamayacak, her gün oturdukları yere en yakın polis veya jandarma karakoluna giderek imza verecek.

Hrant Dink cinayeti ve Malatya Zirve Yayınevi katliamı davaların sanıkları da, terörizm suçundan yargılanmaları halinde 10 yıllık süreye tabi olacaklar.

Özel yetkili mahkemelerde yargılanan örgütlü uyuşturucu kaçakçılığı suçlarında ise, azami tutukluluk süresinin, devlete karşı işlenen suçlardan farklı olarak 10 yıl değil, 5 yıl olmasına karar verildi.

Yargıtay 10. Ceza Dairesi, dün tutuklulukta 5 yılını dolduran 6 uyuşturucu kaçakçılığı sanığını da tahliye etti.

XS
SM
MD
LG