Erişilebilirlik

2012'de IBM'nin 5'te 5'inden Kaçı Gerçekleşecek?


2012'de IBM'nin 5'te 5'inden Kaçı Gerçekleşecek?
2012'de IBM'nin 5'te 5'inden Kaçı Gerçekleşecek?

IBM araştırmacılarına göre önümüzdeki 5 yıl içinde artık şifreye ihtiyacımız kalmayacak, ‘junk mail’ yani önemsiz elektronik postalar tarih olacak, kullandığımız birçok makine ve aygıta zihnimizle komut verebileceğiz

Hayatımızı temelden değiştiren teknolojiler sayesinde bir zamanlar bilim-kurgu gibi gelen birtakım yenilikler artık gerçek oluyor. IBM araştırmacılarına göre önümüzdeki 5 yıl içinde artık şifreye ihtiyacımız kalmayacak, ‘junk mail’ yani önemsiz elektronik postalar tarih olacak, kullandığımız birçok makine ve aygıta zihnimizle komut verebileceğiz.

Amerikan teknoloji devi IBM, altıncı yıllık Beşte Beş raporunu yayınladı. Beşte Beş, IBM’in önümüzdeki beş yılda göreceğimiz beş teknolojik yeniliğe işaret ediyor. Bunlardan biri, küçük miktarlarda elektrik üretmemizi sağlayacak ve konutlarımızda kullandığımız elektriğe destek olacak bir yenilik.

Virginia Rometty
Virginia Rometty


IBM’in yeni teknolojilerden sorumlu başkan yardımcısı Bernie Meyerson şunları söylüyor: “Üçüncü dünya ülkelerinden birinde cep ya da akıllı telefonu olan ancak elektrik ağına erişimi olmayan biri, ki bu sık rastlanan bir durum, ayakkabısının içine yerleştireceği bir cihazla yürüyerek enerji elde edebilir ve bu enerjiyi telefonunun pilini şarj etmek için kullanabilir. Böylece tüm dünyayla iletişim sağlayabilir.”

Bir başka yenilik sayesindeyse hatırlamakta zorlandığımız şifrelerimiz tarihe karışacak. Meyerson'a göre, elektronik posta ya da banka hesabımıza erişmek için biyometri kullanacağız: “Para çekmek için ATM’ye yaklaştığınızı düşünün. Aygıt bakıp sizi tanıyacak.”

Beş yıl içinde artık önemsiz elektronik posta da almayacağız. Meyerson yeni bir elektronik cihazın bu postaları biz görmeden yok edeceğini söylüyor: “Bu cihaz, gereksiz gördüğünüz elektronik postanızı silerken sizi izleyecek ve bir süre sonra sizin alışkanlıklarınızı, hangi tür postayı istemediğinizi anlayacak, sizden önce bu postaları silecek.”

IBM ayrıca elektronik cihazlarımızı telepatiyle kullanacağımızı öngörüyor. Meyerson açıklıyor: “Siz bir eylemde bulunmadan ya da konuşmadan, sadece düşünerek komuta sistemini harekete geçireceksiniz. Örneğin felç olan, ellerini ve ayaklarını kullanamayan bir kişi beyin dalgalarını kullanarak bazı cihazları kullanabilecek, böylece kendi hayatını bağımsız şekilde sürdürebilecek.”

IBM’in listesindeki bir başka yenilikse ‘dijital uçurum’un kapanması. Meyerson açıklıyor: “Günümüzdeki dijital uçurumu düşünün, İnternet bağlantısı olanlar ve olmayanları. Önümüzdeki beş yıl içinde tüm dünyanın yüzde 80’inin cep telefonu ve akıllı telefon bağlantısı olacağını tahmin ediyoruz. Dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir kişiyle herhangi bir dilde konuştuğunuzu düşünün. Uzay Yolu’ndaki gibi evrensel bir tercümanla eşzamanlı tercüme yapıldığını hayal edin. Bütün bunlar gerçek olabilir.”

IBM’in son beş yıldaki teknoloji öngörülerinin bazıları gerçekleşti, bazılarıysa hayal olarak kaldı. Örneğin IBM uzmanları 2006 yılında, beş yıl içinde üç boyutlu İnternet olacağını öngörmüştü. Bu öngörü henüz hayata geçmedi. Şirket 2009’daysa binaların canlı organizmalar gibi duyularıyla algılama becerisine sahip olacağı tahmininde bulunmuştu. Bu tahmin üç yıl içinde gerçek oldu. New York’taki bir sanat müzesinde hava sıcaklığı, nem oranı ve ışık seviyesindeki hafif farklılıkları algılayan, sanat eserlerini korumak için binanın atmosferini ayarlayan bir sistem kuruldu.

IBM’den Bernie Meyerson, Beşte Beş listesinin, teknolojik yenilikler üzerinde çalışan araştırmacıların hayal güçlerini pratik ve kullanışlı gerçekliğe dönüştürmelerine yardımcı olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG