Erişilebilirlik

2012 Başkanlık Seçiminin İlk Adımı Iowa


2012 Başkanlık Seçiminin İlk Adımı Iowa
2012 Başkanlık Seçiminin İlk Adımı Iowa

Iowa 2012 seçimi için Cumhuriyetçi adayını belirleyecek ilk eyalet olacak. Iowa ve diğer bazı eyaletlerde sandık başında yapılan geleneksel oylamalardan farklı olarak, adaylar “parti toplantılarıyla” belirleniyor

Iowa ve diğer bazı eyaletlerde Demokrat ve Cumhuriyetçi başkan adayları farklı bir yöntemle seçiliyor. Bu eyaletlerde önseçim yerine parti toplantıları yapılıyor.

Iowa ve tercihini belirileyecek diğer eyaletlerde siyaset sıcaklığını koruyor. Bu eyaletlerde artık karar verme zamanı.

Iowa 2012 seçimi için adaylarını belirleyecek ilk eyalet olacak. Iowa ve diğer bazı eyaletlerde sandık başında yapılan geleneksel oylamalardan farklı olarak, adaylar “parti toplantılarıyla” belirleniyor.

Parti toplantıları, önseçimlerden daha karmaşık bir yöntem. John Hopkins Üniversitesinden Benjamin Ginsberg açıklıyor: "Belirli bir partiye kayıtlı kişiler eyalet çapında ceşitli yerlerde parti toplantıları düzenliyor. Bu toplantılara katılan parti üyeleri aralarında tartıştıktan sonra oylama yapılıyor. Üyeler, gruplar halinde seçtikleri adayı sesli olarak açıklıyor. Daha sonra eyalet çapında bu şekilde belirlenen tüm sonuçlar toplanıp sayılıyor."

Bu oylamalarda, ne kadar çok delegenin hangi adayı desteklediği belirleniyor. Delegeler daha sonra toplanan parti kurultayında resmi başkan adayını seçiyor.

Bu süreç, adayların eyaletin her köşesinde destekçi toplamak için çok çalışmasını gerekli kılıyor.

Bazı siyasi gözlemciler bu sistemin çok çarpıtılmış sonuçlar verdiği görüşünde. Bunlardan biri de George Üniversitesinden Mark Rom: "Parti toplantıları kesinlikle seçmen çoğunluğunu temsil etmiyor. Toplantılara gitmek için zaman ve dikkat ayıran bu kişiler seçmenlerin en partizan kesimi. Cumhuriyetçiler, genel seçmene kıyasla çok daha fazla muhafazakar, Demokratlar ise çok daha fazla liberal oluyor."

Ancak bazıları parti toplantısı sistemini demokratik ideallere daha yakın buluyor. Howard Üniversitesinden Lorenzo Morris bu görüşte: "Parti toplantılarının sadece bir görüşü yansıtmadığı, görüş de oluşturduğu doğru. Bu da ideal demokrasi. İnsanlar bu toplantılara sadece kendi görüşlerinde ısrar etmek değil, fikir alışverişi ve tartışma yapmak için geliyor. Farklı kesimler, farklı kesimler sonuçta ortak bir paydada buluşuyor."

Iowa için önemli olan başkan adayı ve kurultay delegelerini seçmede ilk eyalet olmak. Bundan sonra ise kuzeydoğu eyaletlerinden New Hampshire’de herkesin oy kullandığı ilk önseçim yapılacak.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG