Erişilebilirlik

‘2011’de Gelişmiş Ekonomiler Yavaş Büyüyecek’


‘2011’de Gelişmiş Ekonomiler Yavaş Büyüyecek’
‘2011’de Gelişmiş Ekonomiler Yavaş Büyüyecek’

Uluslararası Para Fonu (IMF) Baş Ekonomisti Olivier Blanchard, 2011’de gelişmiş ekonomilerdeki büyümenin ağır seyredeceği öngörüsünde bulundu.

Blanchard, IMF’nin internet sayfasında yayınlanan değerlendirmelerinde hem 2010 yılıyla ilgili tespitlerde bulundu hem de 2011’dan beklentilerini açıkladı.

Blanchard, gelişmekte olan ekonomilerde sermaye akışını yönetmenin en önemli sıkıntılardan biri olacağını söyledi. Olivier Blanchard, Avrupa’daki birçok ülkeyi de sıkı ve uzun vadeli makro-ekonomik düzenlemelere ihtiyacı olacağını belirtti.

IMF baş ekonomisti, 2011’de dünya ekonomilerinin yeniden dengelenmeye özen göstermesi gerektiğini vurguladığı değerlendirmesinde, bunun yapısal tedbirler ve kur düzenlemeleriyle yapılabileceğini söyledi.

‘2010, Gelişmiş Ekonomiler için İyi Geçmedi’

2010 yılında fazla sürpriz yaşanmadığını düşünen Blanchard, yılın, özetle, “gelişmiş ekonomiler için olumlu ama düşük büyüme hızıyla; gelişmekte olan ülkeler içinse yüksek büyüme hızıyla” geçtiğini belirtti.

IMF’nin sürekli altını çizdiği “yeniden dengeleme” yaklaşımının ayrıntılarını da yineleyen Blanchard, gelişmekte olan ülkelerde ekonomik kriz öncesi iç talebe dayalı tüketim ve emlak sektörüne bağlı büyümenin daha fazla sürdürülemeyeceğini vurguladı. Blanchard, “Bu ülkelerin başka talep kaynaklarına bağlı bir düzen kurmaları gerekir” dedi.

‘Avrupa’da Ekonomik İyileşme Uzun Sürecek’

Olivier Blanchard, krizdeki Avrupa ülkelerinin 2011’de iç talepten dış talebe yönelmeleri gerektiği değerlendirmesinde bulundu. IMF baş ekonomisti, Euro para birimi kullanan Avrupa ülkeleri için krizden çıkmanın uzun ve zorlu bir yolculuk olacağını belirtti. Blanchard, Avrupa’nın sağlıklı bir ekonomiye geri dönmesinin ise muhtemelen uzun süreceğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG