Erişilebilirlik

2011 İnsan Hakları Raporu: Adalet ve Basın Özgürlüğü Vurgusu


ABD Dışişleri Bakanlığı 2011 İnsan Hakları Raporunu yayınladı. Raporun Türkiye bölümünde adalete erişim konusundaki sorunlar ve basın ve ifade özgürlüğünün sınırlandırılmasına dikkat çekiliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl hazırlanan İnsan Hakları Uygulamalarında Ülke Raporları bu sabah Washington’da kamuoyuna açıklandı. 2011 Raporunun Türkiye bölümünde üç temel soruna özellikle dikkat çekiliyor: Adalete erişimde sorunlar; hükümetin ifade ve basın özgürlüğüne müdahalesi; savunmasız topluluklara yeterince koruma sağlanmaması.

Adalet konusunda ABD Dışişleri Bakanlığı kapsamı geniş tutulan terörle mücadele yasaları, siyasi baskı, uzun süreli gözaltı uygulaması ve saydamlık eksikliği gibi sorunlara dikkat çekerken, davalar konusunda bilgi sızdırılmasını eleştirdi. Bunun yanında raporda hükümetin yargı sürecini hızlandırmak ve iyileştirmek için reform yaptığı da belirtildi.

2011 ABD Dışişleri Bakanlığı insan hakları raporunda basın ve ifade özgürlüğü sorunlarına özellikle dikkat çekildi. Raporda, ceza kanunu ve terörle mücadele yasasında basın ve ifade özgürlüğünü sınırlayan maddeler bulunduğuna dikkat çekiliyor. Raporda, “Gazetecilerin, yazarların, Kürt aydınların ve siyasi eylemcilerin yargılanması ve tutuklanması, siyasilerin bu konuda kınayıcı açıklamaları, ifade özgürlüğünü ürpertici bir şekilde etkiliyor” dendi. Raporda, Türkiye’de 100’den fazla gazetecinin tutuklu bulunduğu hatırlatılıyor. Raporda, bazı gazetecilerin oto-sansür uyguladığı belirtilmekle birlikte medyanın hükümet liderlerini ve politikalarını eleştirmeye devam ettiği kaydediliyor. Dışişleri Bakanlığı hükümetin ve mahkemelerin çok sayıda internet sitesine erişimi engellediğini de vurguluyor.

2011 İnsan Hakları raporunda, hükümetin savunmasız gruplara yeterince koruma sağlamadığı ifade ediliyor ve bu gruplar arasında kadınlar, çocuklar ve eşcinseller sayılıyor. Raporda, namus cinayetleri dahil kadına karşı şiddet olaylarının ciddi bir sorun olduğu vurgulanıyor.

Raporda, göstericilere karşı şiddet kullanılması da eleştirilirken, ABD Dışişleri Bakanlığı, “sivil yetkililerin genel anlamda etkili bir şekilde güvenlik güçlerini kontrol edebildiğini” belirtiyor.



XS
SM
MD
LG