Erişilebilirlik

20 Ekim Amerikan Basınından Özetler


New York Times Türk lirasının hızla değer kazanmasına rağmen, Türk yetkililerin bu durumdan şikâyetçi olmadığını yazıyor. Ancak gazete bu durumun ihracatçıların şikâyetine neden olduğunu da vurguluyor:

20 Ekim Amerikan Basınından Özetler
20 Ekim Amerikan Basınından Özetler

“Kendisinden kaynaklanan birçok mali kriz yaşayan ve kısa bir süre öncesine kadar her yıl yüzde 80 değer kaybeden bir para birimine sahip olan bir ülkede, liranın değer kazanmasının bir ulusal gurur olarak algılanması sürpriz değil. Ancak güçlü para biriminin yol açtığı sorunlar da ortaya çıkmaya başlıyor. Liranın değer kazanması şimdiden Türkiye’nin rekabet gücünü zayıflatmaya başladı. Bu hafta, önde gelen bir ihracat şirketinin başkanı, liranın aşırı değer kazanmasının ve sıcak para hareketinin ekonomik bir yıkıma yol açabileceği uyarısında bulundu. Liranın değer kazanması, Türkiye’ye yılda 12 milyar dolar kazandıran ve sermaye girişi ile birlikte cari açığın finanse edilmesinde büyük bir rol oynayan turizme de zarar veriyor. Yine de yabancı sermaye girişinin sürmesi ve Çin’in de Türk tahvillerinin önemli müşterilerinden birisi olacağını açıklaması, liradaki değer artışının süreceğini gösteriyor.”

Washington Post Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin kısaca ‘EQ2’ olarak bilinen, ikinci parasal genişlemenin gerekliliği üzerinde durduğunu kaydediyor. Ancak gazete bunun riskli bir plan olduğunu savunuyor:

20 Ekim Amerikan Basınından Özetler
20 Ekim Amerikan Basınından Özetler

“Merkez Bankası, para arzını artırmak için kullanabileceği geleneksel silahları tüketti. Şimdi uzun vadeli faiz oranlarını daha da aşağıya çekmek için piyasa kurtlarının ‘QE2’ dedikleri yeni bir parasal genişlemeye kararlı görünüyor. Ancak Bernanke’nin de belirttiği gibi QE2, bir kumardır. Emtia fiyatlarında bir artışa neden olabilir ki, QE2 beklentisi bile bir artışa yol açtı. Doların ucuzlaması ihracatı artırabileceği gibi, yükselmekte olan piyasalarda bilançoların şişmesine ve Amerika’nın ticaret ortakları arasında bir devalüasyon yarışına neden olabilir. Unutmamak gerekir ki, Bernanke mali teşvikle birlikte bir parasal genişlemenin ekonomiyi düzelteceğini umuyordu. Şimdi, Merkez Bankası’nın QE2’ye belirli bir ihtiyatla yaklaşacağını söylüyor. Ortadaki belirsizlikler göz önüne alındığında, Bernanke’nin bu sözünü tutacağını ümit ediyoruz.”

Boston Globe İngiltere’de koalisyon hükümetini oluşturan Muhafazakâr ile Liberallerin bütçe açığını azaltma konusunda uzlaştığını hatırlatıyor. Gazete, bu uzlaşmayı Amerikalı politikacılara da örnek gösteriyor:

20 Ekim Amerikan Basınından Özetler
20 Ekim Amerikan Basınından Özetler

“Amerikan bütçesinin durumu, İngiltere’deki kadar vahim değil. Burada kamu borçları Gayrı Safi Yurtiçi Hâsıla’nın yüzde 61’ini bulurken, aynı oran İngiltere’de yüzde 75’e ulaşıyor. Yine de Amerikalı politikacıların önümüzdeki yıllarda sağlık ve sosyal güvenlik harcamalarını azaltmak, savunma bütçesinde kesintiye gitmek ve gelirleri artırmak için hoş olmayan kararlar almaları gerekecek. Bu noktada siyasi seçenekler, İngiltere’dekinden daha kolay olmayacak. Bu kararları almak için pragmatizme ve uzlaşma ruhuna ihtiyaç duyulacak.”

USA Today California’da marihuananın serbest bırakılması için yapılacak referandumda seçmenleri ‘hayır’ demeye çağırıyor. Gazete, marihuananın California’da serbest bırakılsa bile, federal yasalar gereğince suç olacağını hatırlatıyor:

20 Ekim Amerikan Basınından Özetler
20 Ekim Amerikan Basınından Özetler

“California veya bir başka eyalet kendi başına marihuanayı yasallaştıramaz. Ayrıca böyle bir yasallaştırmanın etkileri bu eyalet ile sınırlı kalmayacaktır. Rand Corp’un bir araştırmasına göre, halen onsu 300–400 dolar olan marihuananın yasallaşması durumunda, bu rakam 30–40 dolara kadar düşecek ve California ucuz marihuana bulmak için ülkenin diğer bölgelerinden gelenlerin akınına uğrayacak. Marihuananın serbest bırakılması için ulusal bir kampanya olabilir. Ancak ulusal ifadesi burada kilit sözcüktür. Marihuananın yasallaştırılması, bir eyalet tarafından değil bütün ülke tarafından ve ancak bütün yönleriyle tartışıldıktan sonra kararlaştırılabilecek bir meseledir. ”

XS
SM
MD
LG