Erişilebilirlik

2 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in tekrar aday olmayacağını açıklamakta geç kaldığını savunuyor. Gazete, Mısır’daki istikrarın sağlanması için Mübarek’in gitmesi gerektiğini vurguluyor:

“Mübarek, 29 yıllık iktidarı boyunca sık sık tekrarladığı gibi yine, Mısırlılar’ın istikrar ile kaos arasında bir tercih yapmaları gerektiğini söyledi. Aslında Mübarek’in istikrar adına önerdiği şey, yani iktidarının yedi ay daha devam etmesi kargaşaya yol açacaktır. Mısırlı muhalif liderlerin ve Obama yönetiminin istediği gerçek demokrasiye geçişin önünde engel oluşturacaktır. 30 yıldır Mısır’daki bütün seçimlere hile karıştıran Mübarek’in şimdi meşru bir seçim gerçekleştireceğine aklı başında olan kimse inanmaz. Mübarek, tam tersine gerekli olan siyasi değişime direnecektir ve kendi partisinin iktidarda kalması için süreci manipüle etmeye çalışacaktır.”

New York Times da Mübarek işbaşında kaldıkça, Mısır’da yapılacak seçimlerin inandırıcı olmayacağını savunuyor. Gazete, Mübarek’ten yönetimi geçici bir hükümete devretmesini istiyor:

“Başkan Obama, Mübarek’le ilişkileri kesmekte yavaş davranmakla suçlanıyor. Ulusal güvenlikle ahlaki sorumluluklar arasında bir denge kurmaya çalışmak hiç de hoş bir şey değildir. Mısır’da hızlı ve barışçıl bir geçiş sağlanmasında Amerika’ya önemli bir rol düşüyor. İran devriminde yaşananlar unutuldu, gitti. Mısır’da kurulacak yeni hükümetin, şimdiki yönetim kadar Amerika’ya dost olmasının hiçbir garantisi yok. Aynı şekilde, yeni yönetimini Mısır halkına karşı daha iyi davranacağının da bir garantisi bulunmuyor. Ancak Mübarek’in ne pahasına olursa olsun iktidarda kalmaya çalışması, istikrarsızlığın ve tepkilerin daha da artmasına neden olacaktır. Mısır’ın kargaşaya sürüklenmesi, bütün bölgedeki aşırlığı daha da artıracaktır.”

USA Today de Mübarek’in tekrar aday olmayacağını açıklamasını yetersiz buluyor. Gazete, Obama yönetimine Mısır halkının demokratik taleplerine destek vermesi çağrısında bulunuyor:

“Kısa vadede, diktatörler daha güvenilirdir. Ancak yine de en doğru yol demokrasiyi desteklemektir. Obama, Mübarek’in bir an önce ayrılması için baskı yapmaya devam etmelidir. Yönetim, muhalif liderle ilişkileri geliştirmelidir. Eğer Mübarek, görevden ayrılmamakta direnirse, Obama seçimlerin uluslararası kurumlar denetiminde yapılmasında ısrarcı olmalı ve Mübarek’in geçiş sürecinde etkin olmamasını teşvik etmelidir. Bütün bunlara rağmen Mübarek askeri güç kullanarak iktidarını sürdürmeye çalışabilir. Ancak ordu destek verse bile, Mübarek kısa süre sonra iktidardan ayrılmış olacaktır. O gün geldiğinde, Mısır demokrasisinin gelişen güçleri Amerika’yı, baskıcı bir yönetimin savunucusu olarak değil, kendi müttefikleri olarak görmelidir.”

Christian Science Monitor yazarı Walter Rodgers, Mısır’daki gelişmeleri Arap coğrafyasının geneli açısından değerlendiriyor. Amerika’nın bölgede eskisi kadar güçlü olmadığını belirten Rodgers, üç saptamada bulunuyor:

“İlk olarak, 1978 yılında dönemin Başkanı Jimmy Carter’ın arabuluculuğu ile Mısır ve İsrail arasında imzalanan Camp David barış antlaşmasının artık sallantıda olduğunu anlamamız gerekiyor. İkinci olarak 11 Eylül saldırılarının, Irak işgalinin ve İsrail-Filistin barış sürecindeki başarısızlığın ardından Amerika’nın bölgede eskiye kıyasla daha az nüfuzunun olduğunu kabul etmeliyiz. Son olarak bugün Washington’un en fazla ihtiyaç duyduğu şey, Türkiye ve Suudi Arabistan’da, bütün bölgenin uçuruma yuvarlanmasını önleyecek dostlardır.”

XS
SM
MD
LG