Erişilebilirlik

19 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe İsrail ile Filistin arasında iki devletli bir çözümün Amerika’nın ulusal güvenliği açısından hayati bir önem taşıdığını yazıyor. Gazete, bu nedenle Obama’dan konuyla ilgili açıklamalarında daha dikkatli olmasını istiyor:

19 Nisan Amerikan Basınından Özetler
19 Nisan Amerikan Basınından Özetler

"Obama, “Bütün siyasi ağırlığımızı kullansak bile Ortadoğu’da barışı sağlayamayabiliriz” diyerek barış karşıtlarını sevindiren yanlış bir ifade kullandı. Obama, “Amerika ne kadar baskı yaparsa yapsın” İsrail’in, Filistinlilerin ve Arap ülkelerinin barış çabalarına karşı çıkabileceğini söyledi. Bu açıklama, barış yanlısı İsrailliler ile Filistinlilerin, Amerikan başkanının başarısızlığa mazeret aradığını düşünmelerine yol açabilir. Kalıcı bir anlaşmayı sağlayabilecek güce ve küresel prestije sahip olan tek ülke Amerika’dır. Barış arayışından vazgeçmek bir seçenek olamaz. Obama, eğer müzakere masasından uzaklaşırsa, barış sürecini baltalamış olur."

New York Times İzlanda’daki yanardağ patlaması nedeniyle oluşan kül bulutunun bütün Avrupa’da uçak seferlerini felç ettiğini yazıyor. Gazete, yaşanan belirsizliğin, çaresizliği de beraberinde getirdiğini vurguluyor:

19 Nisan Amerikan Basınından Özetler
19 Nisan Amerikan Basınından Özetler

"Bu volkanik patlamanın ekonomiye vurduğu darbe de ağır oldu. Yaklaşık bir milyar dolar zarar ettikleri tahmininde bulunan havayolu şirketleri, en azından bazı uçuşlara izin verilmesi için yetkililere baskı yapıyorlar. Ancak Haiti, Şişi ve Çin’deki depremlerle kıyaslandığında, bu patlamanın yol açtığı fiziki zarar çok küçük oldu. Şans eseri, kimse hayatını kaybetmedi. Şans da yardım ederse, volkan kısa sürede sönecek ve kül bulutu da dağılacak. Uçuşlar başlayacak, sektör kayıplarını gidermeye çalışacak ve endişeli yolcular güven içinde evlerine dönecek. Ancak İzlanda’daki buz dağının yol açtığı tehlikeyi unutmamız zaman alacak. 21. yüzyılda bile hayatımızın, doğanın insafına bağlı olduğunu da unutmamız zaman alacak."

Washington Post Bush döneminde kabul edilen vergi indirimlerinin süresinin sekiz ay sonra dolacağını hatırlatıyor. Ancak gazete, Kongre’de vergi indirimlerinin sürmesi yönünde bir düşünce olduğunu da ekliyor:

19 Nisan Amerikan Basınından Özetler
19 Nisan Amerikan Basınından Özetler

"Vergi indirimlerinin süresinin tam da ekonominin düzelmeye başladığı bir dönemde dolması, sorun yaratabilir. Ancak bu konuda endişe etmeye gerek yok. Çünkü Kongre’de vergi indirimlerine son verilmesi ihtimali neredeyse hiç yok… Tek sorun, Kongre’nin bir nebze mali sorumluluk duygusuyla hareket edip etmeyeceği… Bu konuda gelen sinyaller umut verici değil. Kongre üyelerini, yüksek gelir gruplarının vergi indirimlerine son vermeleri konusunda uyarıyoruz. Eğer 250 bin doların altında gelire sahip olan hanelere yönelik vergi indirimlerinin de uzatılması gerekiyorsa, sonsuz bir süre için değil, bir veya iki yıl için uzatılmalıdır."

Los Angeles Times Hastings Hukuk Fakültesi yönetimi tarafından ayrımcılıkla suçlanan Hristiyan Öğrenci Derneği’ne destek veriyor. Gazete, Amerikan kamuoyunda tartışılan davanın Anayasa Mahkemesi’nde görüşüleceğini de belirtiyor:

19 Nisan Amerikan Basınından Özetler
19 Nisan Amerikan Basınından Özetler

"Okul yönetimi, öğrenci derneklerinin okuldan destek alabilmesi için “statü ve inançlarından bağımsız olarak” bütün öğrencilere yönetime seçilme hakkı tanımasını şart koşuyor. Hristiyan Öğrenci Derneği ise, adından da anlaşılacağı gibi diğer dinlere karşı belirli bir dini savunuyor. Medeni kanun, dini örgütlerin din temelli ayrımcılık yapmalarını yasaklamıyor. Aslında okulun ayrımcılık karşıtı politikası da doğru yorumlanırsa, böyle bir yasak getirmiyor. Öğrencilerin büyük bir kısmı, farklı derneklerin kendilerini temsil ettiğine ve bu farklı dernekler arasındaki fikir alışverişlerinin okulun entelektüel hayatını zenginleştirdiğine inanıyor. Anayasa Mahkemesi bu zenginliğe müdahale etmemelidir."

Boston Globe İsrail ile Filistin arasında iki devletli bir çözümün Amerika’nın ulusal güvenliği açısından hayati bir önem taşıdığını yazıyor. Gazete, bu nedenle Obama’dan konuyla ilgili açıklamalarında daha dikkatli olmasını istiyor:

Obama, “Bütün siyasi ağırlığımızı kullansak bile Ortadoğu’da barışı sağlayamayabiliriz” diyerek barış karşıtlarını sevindiren yanlış bir ifade kullandı. Obama, “Amerika ne kadar baskı yaparsa yapsın” İsrail’in, Filistinlilerin ve Arap ülkelerinin barış çabalarına karşı çıkabileceğini söyledi. Bu açıklama, barış yanlısı İsrailliler ile Filistinlilerin, Amerikan başkanının başarısızlığa mazeret aradığını düşünmelerine yol açabilir. Kalıcı bir anlaşmayı sağlayabilecek güce ve küresel prestije sahip olan tek ülke Amerika’dır. Barış arayışından vazgeçmek bir seçenek olamaz. Obama, eğer müzakere masasından uzaklaşırsa, barış sürecini baltalamış olur.

New York Times İzlanda’daki yanardağ patlaması nedeniyle oluşan kül bulutunun bütün Avrupa’da uçak seferlerini felç ettiğini yazıyor. Gazete, yaşanan belirsizliğin, çaresizliği de beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Bu volkanik patlamanın ekonomiye vurduğu darbe de ağır oldu. Yaklaşık bir milyar dolar zarar ettikleri tahmininde bulunan havayolu şirketleri, en azından bazı uçuşlara izin verilmesi için yetkililere baskı yapıyorlar. Ancak Haiti, Şişi ve Çin’deki depremlerle kıyaslandığında, bu patlamanın yol açtığı fiziki zarar çok küçük oldu. Şans eseri, kimse hayatını kaybetmedi. Şans da yardım ederse, volkan kısa sürede sönecek ve kül bulutu da dağılacak. Uçuşlar başlayacak, sektör kayıplarını gidermeye çalışacak ve endişeli yolcular güven içinde evlerine dönecek. Ancak İzlanda’daki buz dağının yol açtığı tehlikeyi unutmamız zaman alacak. 21. yüzyılda bile hayatımızın, doğanın insafına bağlı olduğunu da unutmamız zaman alacak.

Washington Post Bush döneminde kabul edilen vergi indirimlerinin süresinin sekiz ay sonra dolacağını hatırlatıyor. Ancak gazete, Kongre’de vergi indirimlerinin sürmesi yönünde bir düşünce olduğunu da ekliyor;

Vergi indirimlerinin süresinin tam da ekonominin düzelmeye başladığı bir dönemde dolması, sorun yaratabilir. Ancak bu konuda endişe etmeye gerek yok. Çünkü Kongre’de vergi indirimlerine son verilmesi ihtimali neredeyse hiç yok… Tek sorun, Kongre’nin bir nebze mali sorumluluk duygusuyla hareket edip etmeyeceği… Bu konuda gelen sinyaller umut verici değil. Kongre üyelerini, yüksek gelir gruplarının vergi indirimlerine son vermeleri konusunda uyarıyoruz. Eğer 250 bin doların altında gelire sahip olan hanelere yönelik vergi indirimlerinin de uzatılması gerekiyorsa, sonsuz bir süre için değil, bir veya iki yıl için uzatılmalıdır.

Los Angeles Times Hastings Hukuk Fakültesi yönetimi tarafından ayrımcılıkla suçlanan Hristiyan Öğrenci Derneği’ne destek veriyor. Gazete, Amerikan kamuoyunda tartışılan davanın Anayasa Mahkemesi’nde görüşüleceğini de belirtiyor.

Okul yönetimi, öğrenci derneklerinin okuldan destek alabilmesi için “statü ve inançlarından bağımsız olarak” bütün öğrencilere yönetime seçilme hakkı tanımasını şart koşuyor. Hristiyan Öğrenci Derneği ise, adından da anlaşılacağı gibi diğer dinlere karşı belirli bir dini savunuyor. Medeni kanun, dini örgütlerin din temelli ayrımcılık yapmalarını yasaklamıyor. Aslında okulun ayrımcılık karşıtı politikası da doğru yorumlanırsa, böyle bir yasak getirmiyor. Öğrencilerin büyük bir kısmı, farklı derneklerin kendilerini temsil ettiğine ve bu farklı dernekler arasındaki fikir alışverişlerinin okulun entelektüel hayatını zenginleştirdiğine inanıyor. Anayasa Mahkemesi bu zenginliğe müdahale etmemelidir.

XS
SM
MD
LG