Erişilebilirlik

19 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Wall Street Journal Amerika’nın Türkiye ve Azerbaycan’dan İran’a yönelik yaptırımların daha etkin uygulanmasını istediğini yazıyor. Gazete, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Stuart Levy’nin bu amaçla temaslarda bulunacağını belirtiyor:

19 Ekim Amerikan Basınından Özetler
19 Ekim Amerikan Basınından Özetler

“Son dönemde Türkiye, nükleer faaliyeti nedeniyle İran’ın mali açıdan cezalandırılması yönündeki giderek artan uluslararası çabalar içinde muhtemel bir zayıf halka olarak öne çıkmaya başladı. B.M. Güvenlik Konseyi’ndeki oylamada İran’a yaptırımlara karşı çıkan Türkiye, alınan karara uyacağını ancak Amerika ve AB tarafından kararlaştırılan daha sert yaptırımları uygulamayacağını açıkladı. Türk yetkililer bu tavrın bir İran-Türkiye ittifakı veya Amerika’dan uzaklaşmak anlamına gelmediğini belirtiyorlar. Yaptırımların işe yaramayacağına inandıklarını kaydederek İran’la ticaretin artmasının ve istikrarlı bir ilişki kurmanın Türkiye’nin çıkarına olduğunu ifade ediyorlar.”

Christian Science Monitor Almanya Başbakanı Angela Merkel’in çok kültürlülük politikasını bir fiyasko olarak tanımladığını hatırlatıyor. Ancak gazete Merkel’in entegrasyon çabasından vazgeçmediğini de ekliyor:

19 Ekim Amerikan Basınından Özetler
19 Ekim Amerikan Basınından Özetler

“Merkel özellikle Müslüman Türklerin Alman toplumuna entegrasyonunun 40 yıllık bir çabadan sonra başarısız olduğunu söyledi. Ancak Merkel’in açıklamasında, başta Amerika olmak üzere, göçmenlik sorunu yaşayan bütün ülkelerin dikkat etmesi gereken bir başka nokta daha vardı; Merkel, entegrasyon çabasından vazgeçmeyi değil, göçmenleri daha iyi entegre edecek yöntemlerin bulunması gerektiğini vurguladı. Ulusal refah ve sosyal uyum açısından ve insanlığın ilerlemesi gibi idealist bir nedenle, göçmenler yeni ülkelerinin ayrılmaz bir parçası olmalıdır. Farklı ülkelerdeki farklı koşullar, farklı çözümleri gerektirir. Ancak hangi ülkede olursa olsun, asimilasyon sorunu göz ardı edilmemeli ve bir çözüm bulunmalıdır.”

USA Today yargıç seçimlerinde özel çıkar gruplarının düzenlediği kampanyaların yargının bağımsızlığına gölge düşürdüğünü savunuyor. Gazete, bu durumun yargıya güveni de sarstığını kaydediyor:

19 Ekim Amerikan Basınından Özetler
19 Ekim Amerikan Basınından Özetler

“Küfürlü saldırılar ve saldırgan reklamlardan oluşan seçim kampanyaları artık yargıçlık yarışının bir parçası haline geldi. Yargıçların kendileri avukatlardan, doktorlardan, sendika liderlerinden ve şirket yöneticilerinden para topluyorlar. Daha sonra da bu kişilerin davalarına bakıyorlar. Bu, açık bir çelişkidir. Eğer yargıçlar güçlü grupların beğenmediği kararlar verdikleri için görevlerinden alınırlarsa, mahkeme salonuna giren hiç kimse adaletin en fazla parayı verenler ya da sesini en fazla çıkartanlar tarafından satın alınıp alınmadığından emin olamaz. Eğer yargının da siyasileştiği algısı yayılırsa, bundan herkes zararlı çıkar.”

New York Times Fransa’da emeklilik yaşının 60’tan 62’ye çıkartılmasına karşı başlatılan protestoların sürdüğünü kaydediyor. Gazete, buna rağmen emeklilik yaşının artırılmasının mali bir zorunluluk olduğunu öne sürüyor:

19 Ekim Amerikan Basınından Özetler
19 Ekim Amerikan Basınından Özetler

“Fransa’da emeklilik sistemi yılda ortalama 15 milyar Dolar açık veriyor. Eğer emeklilik yaşı değişmezse, nüfusun yaşlanmasına bağlı olarak 2050 yılında bu açık on kat artacak. Protesto eylemleri, Fransa’nın ulusal gelenekleri arasındadır. Ancak, duygusallığın ve geleneklerin, mali gerçeklerin önüne geçmesine izin verilmemelidir. Fransız Parlamentosu, emeklilik yaşıyla ilgili reforma son şeklini bu hafta verecek. Sarkozy, bu reformun herkes için mümkün olduğunca adil biçimde gerçekleşmesi için sendikalarla ve muhalefetle bir araya gelmelidir.”

XS
SM
MD
LG