Erişilebilirlik

18 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Wall Street Journal CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yapılan bir röportaja yer veriyor. Gazete, Kılıçdaroğlu’nun AKP’ye alternatif olabilmek amacıyla CHP’de kapsamlı bir değişikliğe gitmek istediğini yazıyor:

18 Ekim Amerikan Basınından Özetler
18 Ekim Amerikan Basınından Özetler

“CHP, modern Türkiye’nin mimarı Atatürk tarafından kuruldu ancak son yıllarda gücünü koruyabilmek için büyük bir mücadele veriyor. Erdoğan’ın kendinden emin ve ekonomik açıdan başarılı hükümeti karşısında CHP, katı bir laik ve milliyetçi politika izledi. Uzmanlara göre CHP’nin bu tavrı laik ve liberaller de dâhil olmak üzere birçok seçmeni CHP’den uzaklaştırdı. Kamuoyu yoklamalarına ve uzmanlara göre, CHP’nin gelecek yıl yapılacak seçimleri kazanabilmesi için büyük bir mücadele vermesi gerekiyor. 61 yaşındaki Kılıçdaroğlu, eski genel başkan Deniz Baykal’ın bir seks kasedi skandalı nedeniyle görevden ayrılmasının ardından CHP’ye yeni bir imaj kazandırmaya çalışıyor. Ancak uzmanlara ve bazı CHP’liler göre yeni genel başkanın en önemli sorunu CHP’nin fosilleşmiş yönetim yapısı…”

New York Times ara seçim öncesinde siyasi reklamların görülmemiş ölçüde arttığına dikkat çekiyor. Gazete, bu reklamların mali kaynağın açıklanmamasının demokrasiye zarar verdiğini savunuyor:

18 Ekim Amerikan Basınından Özetler
18 Ekim Amerikan Basınından Özetler

“Anayasa Mahkemesi şirketlerin ve sendikaların seçim kampanyasında sınırsızca para harcamasına izin verdi ancak seslerini duyurmaya çalışan insanların kimliklerini de açıklamalarını zorunlu kılmadı. Bu konuda önümüzdeki seçime kadar bir düzenleme yapılması ihtimali artık kalmadı. Temsilciler Meclisi, siyasi reklamlarda, reklamın parasını verenlerin kimliğinin de yer almasını zorunlu kılan bir düzenlemeyi kabul etti. Ne var ki, Senato’daki Cumhuriyetçiler bu düzenlemeyi engelledi. Siyasette karalama yönteminden ve kapalı kapılar arkasındaki anlaşmalardan bıktığını söyleyen seçmenler, bu konuda ağırlıklarını hissettirmelidir.”

Washington Post Eylül ayında haczedilen ev sayısının 100 bini aştığını hatırlatıyor ve kredi veren kuruluşlara yönelik suçlamaların arttığına dikkat çekiyor. Gazete, yaşanan sıkıntılara rağmen hacizlerin dondurulması önerisine karşı çıkıyor:

18 Ekim Amerikan Basınından Özetler
18 Ekim Amerikan Basınından Özetler

“Hacizlerin dondurulmasını savunanlar, bu sayede hiç kimsenin haksız yere evini kaybetmeyeceğini söylüyor. Ancak Obama yönetimi de haklı olarak, federal düzeyde bir haciz dondurma kararının işlerin daha da sarpa saracağını vurguluyor. Burada önemli olan kredi veren kuruluşların suistimalinin, aslında gerekmediği halde çok sayıda haciz konmasına neden olup olmadığıdır. Şu ana kadar yetkililer bu yönde bir kanıta rastlamadılar. Elbette, yolsuzluk veya suistimal varsa, sorumluları cezalandırılmalıdır. Ancak hacizlerin federal düzeyde zorla dondurulması, ev sahiplerine ve ev almak isteyenlere yarar sağlamayacak tam tersine zarar verecektir. Obama yönetimi bu yöndeki taleplere direnerek doğru bir iş yapıyor.”

USA Today emeklilere bu yıl da hayat pahalılığı zammı verilmeyeceğini yazıyor. Gazete, gelen bütün itirazlara rağmen Obama yönetiminin bu kararını doğru buluyor:

18 Ekim Amerikan Basınından Özetler
18 Ekim Amerikan Basınından Özetler

“Emekliler, devletin bankaları ve otomobil firmalarını kurtarmaya para bulduğunu belirterek kendilerine niçin zam yapılmadığını soruyorlar. Bu kurtarma operasyonları, ekonominin depresyona girmesini önlemek için alınan acil bir tedbirdi. Üstelik söz konusu paranın neredeyse tamamı geri ödendi. Şimdi yapılacak bir hayat pahalılığı zammı ise, ancak borç alınarak karşılanabilecek. Bu borcu ise, hayat pahalılığı zammından yararlananların torunları ödemek zorunda kalacak. Bu, kabul edilebilir bir şey değildir ve siyasiler de bunu kabul etmemelidir.”

XS
SM
MD
LG