Erişilebilirlik

18 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Eski Hollandalı parlamenter Ayan Hirsi Ali Wall Street Journal’de yer alan makalesinde Samuel Huntington’ın medeniyetler çatışması tezinin doğru çıktığını savunuyor

Washington Post Afganistan Savaşı’nın giderek uzamasının bazı kesimlerde zafere olan inancı azalttığını belirtiyor. Gazete, başkan Obama’dan bu konuda halkı ikna edecek adımlar atmasını istiyor:

18 Ağustos Amerikan Basınından Özetler
18 Ağustos Amerikan Basınından Özetler

“General David Petraeus son günlerde verdiği röportajlarda hep aynı mesajı vurguluyor; Afganistan’daki mücadelenin umutsuz bir çaba olmadığını, ancak zaferin de kolay olmayacağını, tek bir meydan muharebesi sonucunda kazanılmayacağını söylüyor. Bu, Petraeus’un vermesi gereken bir mesaj ancak bu mesajı verirken yalnız kalmaması gerekiyor. Afganistan politikasını netleştiren ve bu politikayı uygulamak için gerekli sayıda Amerikan askerini harekete geçiren Obama, başta kendi partisi içindekiler olmak üzere, savaşın gidişatından şüphe duyanları ikna etmek için bu konudaki yaklaşımını halka anlatmalıdır. Üstelik bir veya iki kez değil, defalarca anlatmalıdır. Bu ne Petraeus’un ne de Obama’nın savaşıdır. Bu, Amerika’nın savaşıdır. Ama savaşın gerekçelerini ancak başkan anlatabilir.”

New York Times Pakistan’daki sel felaketinin stratejik bir tehdide dönüştüğünü belirtiyor. Gazete, aşırı İslamcı örgütlerin oluşturduğu bu tehdide karşı Pakistan’a acil yardım yapılması gerektiğini vurguluyor:

18 Ağustos Amerikan Basınından Özetler
18 Ağustos Amerikan Basınından Özetler

“Yaşanan felaket, nükleer silah sahibi Pakistan hükümetinin istikrarını ve Amerika’nın Afganistan-Pakistan sınırının her iki tarafında büyük zarara yol açan El Kaide ile diğer aşırı unsurları etkisizleştirme çabalarına tehdit oluşturuyor. Bu gruplar, krizi bahane ederek İslamabad’a ve Washington’a yönelik tepkiyi artırmak ve kendi amaçlarına yeni taraftarlar kazanmak için çaba harcıyorlar. Bazı bölgelerde, radikal İslamcı yardım kuruluşları yetkililerden önce harekete geçerek felaketzedelere barınak ve sıcak yemek sağlamaya başladı. Bu, insanların gönlünü kazanmak için verilen bir savaştır. Pakistan hükümetinin ve Amerika’nın bu savaşı kaybetmemesi gerekiyor.”

Eski Hollandalı parlamenter Ayan Hirsi Ali Wall Street Journal’de yer alan makalesinde Samuel Huntington’ın medeniyetler çatışması tezinin doğru çıktığını savunuyor. Ali, Türkiye’deki ılımlı İslam projesinin başarısız olmasını bu tezine gerekçe olarak gösteriyor:

18 Ağustos Amerikan Basınından Özetler
18 Ağustos Amerikan Basınından Özetler

“Türkiye’nin İslam âlemi içinde Batı’nın ılımlı bir dostu olduğu yanılsaması artık paramparça oldu. Elbette, İstanbul’da cumhuriyetin kurucusu olan Atatürk’ün anısına saygı gösteren laikler hala mevcut. Ancak bunların kilit bakanlıklarda hiçbir etkisi yok ve ordu üzerindeki etkileri de azalıyor. Bugün İstanbul’da açıkça Sultan’ın Kuzey Afrika’dan Kafkasya’ya uzanan bir imparatorluğu yönettiği günlere duyulan özlemi ifade eden Osmanlı alternatifinden bahsediliyor. Eğer artık Türkiye’nin de Batı’ya yönelmesine güvenilmeyecekse, İslam âleminde kime güvenilebilir?”

Christian Science Monitor Sıfır Noktası yakınına yapılması planlanan cami ile ilgili tartışmaların ‘ya hep ya hiç’ noktasına gelmesinden rahatsız. Gazete, ilgili bütün taraflara karşılıklı anlayış çağrısında bulunuyor:

18 Ağustos Amerikan Basınından Özetler
18 Ağustos Amerikan Basınından Özetler

“Kurulması düşünülen İslam Merkezi’ni savunanlar da, bu projeye karşı çıkanlar da, Başkan Obama’nın Amerika ile İslamiyet arasındaki ilişki konusunda 2009’da Kahire’de yaptığı konuşmayı yeniden okumalıdır. Obama, o konuşmasında dünya üzerindeki bütün büyük dinlerin ‘Sana yapılmasını istemediğin bir şeyi, başkasına yapma’ ilkesine dayandığını söylemişti. Tartışılan konu açısından bakıldığında bu sözler, İslam Merkezi’ni destekleyenlerin, bazen bağnazlık sınırlarında dolaşsa da bu projeye karşı çıkanların tepkilerini ve kızgınlığını anlaması gerektiğini ifade ediyor. Aynı şekilde, projeye karşı çıkanlar da, bu projenin amacını anlamaya çalışmalıdır. İslam Merkezi’nin kuruluş amacı, seçilen yer nedeniyle başlayan tartışmalara feda ediliyor. Her iki taraf da, birbirini dinlemeye ve anlamaya daha fazla zaman ayırmalıdır.”

XS
SM
MD
LG