Erişilebilirlik

17 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, ciddi bir kriz yaşayan Avrupa’nın yardımına Çin ve Japonya’nın koştuğunu belirtiyor. Gazete her iki ülkenin de, Avrupa pazarını kaybetmemek için böyle davrandığını vurguluyor:

“Yıllardır Amerika, ürettiğinden fazlasını tüketirken Avrupa ve Asya, tükettiğinden daha fazla üretti. Öyle ki, bu eski tarz sürdürülemez hale geldiğinde bile, bu durumu değiştirmek hiç de kolay olmuyor. Ancak küresel dengesizliklerin ulaştığı muazzam büyüklük karşısında değişimin bir an önce gerçekleşmesi gerekiyor. J.P. Morgan Private Bank’ın uzmanlarına göre, dış ticaret açığı olan ülkeler daha önce hiç bu kadar dış ticaret fazlası olan ülkeler tarafından finanse edilmemişti. Aynı şey bazı ülkeler de özel sektörü destekleyen kamu sektörü için de geçerli… Küresel üretimin bir yüzdesi olarak değerlendirildiğinde, bu dengesizlik son 30 yılın en yüksek noktasına varmış durumda. Bu, sonsuza kadar böyle gidemez ve gitmeyecektir.”


USA Today, Amerika'da Obama yönetiminin yaptığı sağlık reformunun istihdamı azalttığı yönünde muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti tarafından öne sürülen eleştirileri haksız buluyor. Gazete, sağlık reformunu iptal etmeye çalışan Cumhuriyetçileri ucuz politika yapmakla suçluyor:

“Sağlık reformuyla ilgili lehte ve aleyhte birçok şey söylenebilir. Biz bu reformun olumlu yanlarının daha ağır bastığına inanıyoruz. Ancak acı gerçek şu ki, bu reform da sağlık harcamalarının artmasını engellemeye yetmiyor. Böyle giderse, on yıl içinde bir ailenin sağlık sigortası primi yıllık 25 bin doları bulacak. Diğer yandan, Çalışma Bakanlığı’nın istihdamın en hızlı artmasını beklediği 20 meslek grubundan onu sağlık sektöründe yer alıyor. Diğer on mesleğin önemli bir kısmı da, biyokimya ve fizik tedavi gibi, yine sağlık sektörüyle bağlantılı meslekler… Sadece bu gerçekler bile, Kongre üyelerinin sağlık reformunu daha da ileri götürmesini ve sağlık harcamalarını azaltmanın bir yolunu bulmasını gerektiriyor. Sağlık reformunu iptal etmeyi öngören tasarıya, bu reformun istihdamı azalttığı yönünde ifadeler koymak, zor kararlardan ve daha iyi fikirler üretmekten kaçınmaktan başka bir anlam taşımıyor.”

New York Times, ciddi bir bütçe açığı sorunu yaşayan Illinois eyaletinin, sonunda vergileri artırmaya karar verdiğini hatırlatıyor. Gazete, benzer bir sorun yaşayan diğer eyaletlerin de vergi artışına gitmesi gerektiğini savunuyor:

“Bu yıl, hemen hemen her eyalet mali sıkıntı yaşıyor. Ancak bu eyaletlerden çok azı, harcamalarda kesintiye gitmenin yeterli olmayacağını itiraf ediyor. New York, New Jersey, Maryland ve Washington da dahil olmak üzere birçok eyalette, seçmenler ve valiler gelir vergisinde artışa gidilmesini reddetti. Ancak federal teşvik yardımının da sona ermesiyle son yılların en büyük sorunuyla karşı karşıya kalan eyaletlerin sadece harcamaları kısarak veya sadece vergileri artırarak bu sorundan kurtulmaları mümkün değil. Illinois, sonunda bu gerçeği kabul etti. Diğer eyaletler ise, inkarcı tavırlarını sürdürüyorlar.”

Los Angeles Times, California Eyalet Valisi Jerry Brown’ın hazırladığı bütçe tasarısını sert ifadelerle eleştiriyor. Gazete, bütçe taslağında öngörülen kesintilerin orta ve alt gelir gruplarına darbe vuracağını yazıyor:

“Vali Jerry Brown, önerdiği katı bütçe tasarısının aynen kabul edilmesi durumunda bütün Kaliforniyalıları olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu ancak tasarının eyaletin değerlerini yansıttığın da sözlerine ekledi. Oysa bütçe tasarısı, Californialılara daha az ve daha geç zarar verecek biçimde hazırlansaydı, bu değerleri daha iyi yanıtmış olurdu. Bütçe tasarısında öngörülen kesintilerin büyük bir kısmı, ekonomik krizden en fazla etkilenen ve yardıma en fazla ihtiyaç duyan kesimleri etkileyecek. Şimdi Brown’ın başladığı işi düzeltme ve bütçeye daha insani bir görünüm kazandırma görevi, Kongre’nindir…”


XS
SM
MD
LG