Erişilebilirlik

14 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Financial Times Türkiye ile İngiltere’nin bir askeri işbirliği anlaşmasını imzalamak üzere olduklarını duyuruyor. Gazete anlaşmanın ortak tatbikatlar düzenlenmesi ve bilgi paylaşımını içereceğini belirtiyor ve şunları yazıyor:

“Bu anlaşma, Avrupa’nın en aktif ordusuna sahip olan İngiltere’nin, bütçe kesintilerine rağmen, müttefik ordularla daha yakın ilişkiler kurma isteğini de gösteriyor. Konuyu yakından izleyen bir kişinin verdiği bilgiye göre İngiltere, mutabakat belgesinin Temmuz ayında tamamlanacağını düşünüyor. Anlaşmanın büyük bir kısmı ortak tatbikatları içerecek. Örneğin İngiltere helikopter pilotlarını, sıcak ve dağlık arazisi Afganistan’a benzeyen Türkiye’de eğitebilecek. İki ülke ayrıca teçhizat programlarında da işbirliği düşünüyor. Türkiye’nin, 2020’de hizmete sokulması düşünülen Type 26 firkateyninin yapımında İngilizlere yardım etmesi de ihtimallerden bir tanesi. İngiltere ayrıca Savunma Araştırmaları Kraliyet Koleji’nde daha fazla Türk subayın eğitilmesini önermeyi düşünüyor. Türkler de kendi eğitim kurslarına İngiliz personeli davet edecek.”

USA Today Amerikan halkının dörtte üçünün zorunlu sağlık sigortasına karşı çıktığını belirtiyor. Ancak gazete, bu maddenin sağlık reformunun en önemli parçası olduğunu savunuyor ve şu görüşlere yer veriyor:

“Zorunlu sağlık sigortası olmadan, sağlık reformu da işlevli olmayacaktır. Reform, özünde temel bir anlaşmaya dayanıyor; sigorta şirketleri, sağlık sorunları olanları sigorta etmemek veya hastalanan insanların tedavi masrafını karşılamamak için sudan bahaneler üretmek gibi uygulamalardan vazgeçecekler buna karşılık olarak da büyük çoğunluğu genç ve sağlıklı insanlar olan yeni müşteriler bulacaklar. Sağlık sigortasının zorunlu hale getirilmesi sert bir önlem gibi görünebilir. Ancak diğer bütün seçeneklerin de farklı olumsuzlukları var. En doğru yöntem zorunlu sağlık sigortası uygulamasının sürdürülmesidir. Anayasa Mahkemesi’nin bu uygulamayı anayasaya aykırı bulma ihtimaline karşı da bir B planı geliştirilmelidir.”

New York Times finans reformuyla birlikte Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu’na büyük bir sorumluluk yüklediğini kaydediyor. Gazete, Cumhuriyetçilerin komisyonun bütçesini engelleme çabasını eleştiriyor; ve şunları yazıyor:

“Kabul edilen yasayla, Komisyonun bütçesinin beş yıl içinde 2,25 milyar dolara çıkartılması kabul edildi. Ancak yeni Kongre, Komisyon’un görevini yerine getirmesi için gerekli olan bütçeyi vermeme tehdidinde bulunuyor. Komisyonun vergi mükelleflerine bir kuruşluk bile yükü olmaması ise durumu daha da saçma bir hale getiriyor. Tıpkı diğer mali denetim kurumları gibi Komisyonun bütçesi de, Wall Street’deki şirketlerin ödedikleri harçlarla karşılanıyor. Ancak diğer denetim kurumları kendi bütçelerini kendileri belirlerken, Komisyonun bütçesi Kongre tarafından belirleniyor. Komisyonun görevini hakkıyla yerine getirebilmesi için, ihtiyaç duyduğu kaynakların da sağlanması gerekiyor.”

Boston Globe Çay Partisi Hareketi’nin Yurtseverlik Yasası’nın yürürlük süresi dolan maddeleriyle ilgili tavrını destekliyor. Gazete, Çay Partisi Hareketi’nin söz konusu maddelerin yürürlük süresinin uzatılmasına karşı çıkarak temel hakları savunduğunu öne sürüyor ve şöyle devam ediyor:

“Cumhuriyetçi Parti yöneticileri, Çay Partisi Hareketi’nin desteğiyle Kongre’ye yeni giren milletvekillerinin, Temsilciler Meclisi’ndeki liberal Demokratlarla birlikte tavır almasını şaşkınlıkla karşıladılar. Yine de Kongre Yurtseverlik Yasası’nın tartışmalı üç maddesinin yürürlük süresinin uzatılmasını ay sonunda muhtemelen kabul edecek. Buna rağmen, sağcı ve solcu Kongre üyelerinin verdikleri ret oyları ortak bir kaygıyı yansıtıyor. Bu Kongre üyeleri, hükümetin terörle mücadele bahanesiyle, anayasanın kendisine vermediği yetkileri kullanmasından endişe ediyorlar.”

XS
SM
MD
LG