Erişilebilirlik

14 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


New York Times Amerika’nın fosil yakıtlara bağımlılığını azaltması ve temiz enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiğini vurguluyor. Gazete, bu amaçla hazırlanan enerji tasarısını geciktirdiği için Senato’yu eleştiriyor:

“Senato, bir yıldır süren tartışmalara rağmen bu konuda bir ilerleme sağlayamadı. Partizan yaklaşımlar ve liderlerin kayıtsızlığı nedeniyle, ılımlı unsurlar içeren bir enerji ve iklim değişikliği tasarısının bile kabul edilmesi için gereken çoğunluk sağlanamadı. Amerika, Çin’den sonra ikinci en büyük sera etkisi yapan gaz üreticisi ülke konumunda… Amerika bu gazların emisyonunu kontrol altına almadıkça, diğer gelişmekte olan ülkeler de bu yönde bir adım atmayacaktır. Obama’nın da bildiği gibi bütün senatörler, kendilerini dünyanın lideri olarak görürler. Bu, hem Obama için bir şanstır, hem de senatörlerin harekete geçmesi için bir fırsattır.”

Christian Science Monitor Senatör John Kerry ve Joe Lieberman tarafından Senato’ya sunulan enerji tasarısının muğlâklıklar içerdiğini yazıyor. Gazete, böylesine önemli bir konuda siyasi dengelerin gözetilmesine karşı çıkıyor:

“Tasarının farklı kesimler tarafından kabul görmesi için bu kesimlere farklı avantajlar sunuluyor. Sendikalar, elektrik şirketleri, kömür üreten eyaletler gibi güçlü lobilere, çeşitli imtiyazlar sunuluyor. Atmosfere karbon gazı salan sektörler, hem enerji fiyatlarında bir istikrar istiyorlar hem de enerji tasarılarındaki boşluklardan yararlanmaya çalışıyorlar. Ancak bu mümkün değildir. Küresel ısınmanın sonuçları düşünüldüğünde, enerji tasarısı Washington’daki alışılagelmiş siyasi oyunlara alet edilemez. Kerry ve Lieberman’ın hazırladığı tasarının daha net bir hale getirilmesi gerekir. İklim değişikliği, Washington’daki siyasi iklimin insafına terk edilemez.”

Los Angeles Times Yunanistan’daki krizin, demokratik ülkelerin krizlerle baş etme yeteneği konusunda soru işaretlerine yol açtığını belirtiyor. Gazete, seçmenlerin baskısı altındaki siyasetçilerin gereken önlemleri almakta zorlandığını vurguluyor:

“Ekonomik durgunluk, Yunanistan’ın yaşadığı mali sorunları da ortaya çıkardı. Bu sorunlara karşı alınabilecek en doğru önlem, borçların yeniden yapılandırılmasıydı. Ancak böyle bir önlem, bütün Avrupa’daki bankaları etkileyecek, kredi piyasalarına zarar verecek ve Avrupa ekonomisini sarsacaktı. Seçmenlerden korkan Almanya başbakanı Angela Merkel, Yunanistan’ı kurtarma operasyonuna yanaşmadığı için Avrupa Birliği de kararsız kaldı. Siyasiler harekete geçmeye karar verdiklerinde ise, ellerindeki seçenekler azalmıştı. Gecikmeli olarak uygulamaya konan kurtarma paketi, kamuoyundan tepki gördü. Yunanistan’da ücretlerin düşürülmesine karşı işçilerin isyan etmesi ve Almanya’da seçmenlerin yerel seçimde Merkel’i cezalandırması bunun göstergesidir.”

Washington Post Güney Kore ile imzalanan serbest ticaret antlaşmasının bir an önce onaylanması çağrısında bulunuyor. Gazete aksi taktirde Amerika’nın hem ekonomik hem de siyasi açıdan zarar göreceği uyarısında bulunuyor:

“Kongre’nin antlaşmayı onaylaması, Amerika’nın Asya’daki önemli bir müttefikine yönelik ihracatını da artıracak. Ancak, sendikaların baskısı nedeniyle Demokratlar antlaşmanın onaylanmasını üç yıldır bekletiyorlar. Bu arada Güney Kore, kendi pazarını Avrupa’ya, Çin’e ve Hindistan’a açıyor. Şimdi Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanı olan Demokrat Partili John Kerry ve Cumhuriyetçi komite üyesi Richard Lugar, antlaşmanın onaylanmasını hızlandırmak için ellerinden geleni yapacaklarını açıkladılar. Eğer Obamadış politikadaki ve ekonomideki öncelikleri konusunda samimi ise, bu desteği dikkate almalıdır. Obama’nın Kore ile serbest ticaret konusunu öne çıkartmak için yeterince ekonomik ve stratejik nedeni var. Ve bu antlaşma yeterince sürüncemede kaldı.”

XS
SM
MD
LG