Erişilebilirlik

12 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


New York Times New York Borsası’nın 20 dakikada yaklaşık bin puan değer kaybetmesinin nedeninin mutlaka açığa çıkartılmasını istiyor. Gazete, aksi takdirde piyasalara olan güvenin darbe yiyeceğini vurguluyor:

12 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
12 Mayıs Amerikan Basınından Özetler

“Uzmanlar, bilgisayar korsanlığının veya terörist bir faaliyetin söz konusu olmadığını düşünüyorlar. Milyonlarca hisse yerine yanlışlıkla milyarlarca hisse satılmasına yol açan bir hataya da rastlanmadı. Borsadaki çöküşün alışılmadık ölçüde büyük bir satıştan kaynaklandığına dair bir kanıt da yok. Bu ani çöküşün nedeni konusunda yapılacak soruşturmanın, sadece Perşembe günü yaşanan bu olayla sınırlı tutulmaması gerekiyor. Federal yetkililer, hisselerin elektronik ortamdaki ticaretiyle ilgili gelişmeleri izleyecek uyumlu bir denetleme stratejisi geliştirmelidir. Son yıllarda, yüksek hızlı elektronik ticaret, geleneksel alım-satım yöntemlerinin önüne geçti. Ancak bu konuda denetleyici yöntemler ve dürüst ticareti güvence altına alacak teknikler oluşturulmadı. Borsada yaşanan çöküşün nedenini bulmak elbette önemlidir. Ancak bu, yatırımcıların güvenini kazanmak için atılacak ilk adımdır.”


USA Today Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısının, Amerika’da petrol üretimini artırma kararına verilen desteği de azalttığını belirtiyor. Gazete, Amerika’nın mutlaka petrol üretimini artırması gerektiğini savunuyor:

12 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
12 Mayıs Amerikan Basınından Özetler

“On yıllar boyunca ülke içinde sondaj çalışmalarının yaygınlaştırılması da, benzin fiyatlarının artırılması da kabul görmedi. Bunun sonucunda Amerika’nın ithal petrole olan bağımlılığı arttı. Bu bağımlılık nedeniyle her yol milyarlarca dolar, Amerika’ya dost olmayan ülkelere akıtılıyor. Amerika, savaşlara ve petrol şoklarına karşı savunmasız bir konumda duruyor. Artık açık denizde veya Alaska’da petrol arama çalışmalarını durdurmak gibi bir lüksümüz yok. Şimdi, bir yandan güneş, rüzgar, biyoyakıt gibi temiz enerji kaynaklarını geliştirirken, bir yandan da çevreye zarar vermeyecek biçimde sondaj çalışmaları yürütülmelidir. Nasıl ki bir uçak kazası yüzünden bütün hava taşımacılığından vazgeçmemiz gerekmiyorsa, Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısı da enerji politikamızı belirlememelidir.”


Los Angeles Times Afganistan’da istikrarın sağlanması için Karzai’yi de üzerine düşeni yapmaya çağırıyor. Ancak gazete, Obama yönetimi ile Karzai arasında bir güven bunalımı yaşandığını da kaydediyor:

12 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
12 Mayıs Amerikan Basınından Özetler

“Afganistan’da 90 bin Amerikan askeri varken ve Taleban’ın kalesi Kandahar’a yönelik bir saldırı sürerken, Obama ile Karzai kamuoyu önünde birbirleriyle ağız dalaşına giremezler. İkisinin de isyanı bastırma stratejisi Afgan halkına Taleban karşısında bir alternatif sunmaya dayanıyor. Dolayısıyla, Karzai’nin cumhurbaşkanlığı görevi devam ettikçe, birlikte çalışmak zorundalar. Ancak Taleban’ı yenmek ve Afganistan’a istikrar getirmek için Karzai’nin de daha fazla çaba harcaması gerekiyor. Bu evliliğin yürümesi için, iki tarafın da bu konuda istekli olması gerekiyor.”


Washington Post Mısır’da olağanüstü halin iki yıl daha uzatılmasına tepki gösteriyor. Gazete, Obama’nın Ortadoğu’da demokrasi ve insan hakları konusundaki tavrının, Hüsnü Mübarek’e cesaret verdiğini öne sürüyor:

12 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
12 Mayıs Amerikan Basınından Özetler

“Mısır’daki reform hareketinin liderliğini yapan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın eski başkanı Muhammet el Baradey, olağanüstü hal uygulaması sürdükçe, seçimde hiç kimsenin Mübarek’e karşı mücadele edemeyeceğini söyledi. Obama yönetiminin bu konudaki ilk tepkisi ise övgüye değerdi. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, olağanüstü halin uzatılmasının üzüntü verici olduğunu belirtti ve bu uygulamadan vazgeçilmesini istedi. Bu, Mısır’a yönelik daha etkin bir politikanın ilk adımı olmalıdır. Obama, Amerika’nın Mısır üzerindeki diplomatik ve ekonomik nüfuzunu kullanarak, Ortadoğu’nun en önemli ülkelerinden birinde değişim gerçekleşmesini sağlayabilir.”

XS
SM
MD
LG