Erişilebilirlik

11 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


11 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
11 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
Wall Street Journal AKP’nin iktidara gelmesinden sonra Türkiye’nin dış politikasının ciddi anlamda değiştiğini görüşüne yer veriyor. Bret Stephens imzalı makalede, Türkiye’nin giderek İran’a benzediği öne sürülüyor:

“Türkiye’nin daha müreffeh ve bazı açılardan daha demokratik olmasına rağmen, bazı Batılı özelliklerini kaybetmesi büyük bir çelişki oluşturuyor. Erdoğan’ın, kötü komşularına olan aşkı, hiç kuşkusuz kendi içgüdüsünden, ideolojisinden ve egosundan kaynaklanıyor. Ama aynı zamanda bu kadar kolay lider olabilecek bir Türkiye’nin, kendi bölgesinde yabancı muamelesi görmesini istemeyen kamuoyunun duygularını da yansıtıyor. Bazıları buna yeni Osmanlıcılık diyor, bazıları da Türk tarzı de Gaulle’cülük diyor. Ancak adı ne olursa olsun, asıl sorun bu politikanın nereye kadar gideceğidir. En önemlisi de Erdoğan’ın İslamcılık anlayışının, siyasi ve sosyal açıdan görece ılımlı bir düzeyde mi kalacağı, yoksa radikal bir biçime mi döneceği sorusudur. Bu sorunun cevabını biliyor gibi yapmak yanlış olur. Olası gelişmelerden kaygılanmamak ise büyük bir delilik olur.”

11 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
11 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
New York Times Avrupa Birliği’nin Yunanistan’ı kurtarmak ve krizin yayılmasını önlemek için 960 milyar dolarlık bir paket hazırlamasını doğru buluyor. Ancak gazete, bu paketin yeterli olup olmayacağını sorguluyor;

“Krizde önemli bir payı olan bankalar, şimdi bütün paralarını geri alabilecekler. Oysa faturanın en azından bir kısmının bankalara çıkartılması daha adil olurdu. Avrupa ülkelerinin, bankalardan bu yükü paylaşmalarını niçin istemediklerini anlayabiliyoruz. Yunanistan’ın veya diğer ülkelerin borçlarının yeniden yapılandırılması, Avrupa bankalarının bilanço dengesini bozabilir ve bu da finans piyasalarını daha büyük bir istikrarsızlığa sürükleyebilir. Obama’nın Amerikan bankalarının üzerine fazla gitmemesinin de nedeni aynıydı. Buna rağmen, bankaların da faturanın kendi paylarına düşen kısmını ödemeleri sağlanmazsa, Avrupa sorunlarını çözemeyebilir.”

Washington Post Afganistan hükümeti ile Amerika arasındaki görüş ayrılıklarının kaygı verici olduğunu vurguluyor. Gazete, Obama’nın Karzai ile görüşmesinde Afgan lidere ortak bir strateji izlenmesi için baskı yapmasını istiyor;

“İki liderin Kandahar saldırısından ve Taleban’la görüşmelerden ne bekledikleri konusunda uzlaşmaları gerekiyor. Birbirleri ile tartışmak yerine birbirlerini tamamlamaları gerekiyor. Obama haklı olarak kamuoyu önünde Amerika ile Afgan hükümeti arasındaki görüş ayrılıklarını değil, ortak noktaları öne çıkartıyor. Ancak bu hafta yapılacak görüşmelerde, iki hükümet arasında, hem askeri hem de sivil konularda gerçekten bir birliktelik sağlanması, büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz aylarda, Taleban’a karşı yürütülen mücadelede, koordinasyon eksikliği nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşandı. Eğer bu sorunlar çözülmezse, Obama’nın Afganistan’daki Amerikan birliklerini takviye planı da ”

11 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
11 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
USA Today başkan Obama tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterilen Elena Kagan’a hem muhafazakârların hem de liberallerin tepki gösterdiğini belirtiyor. Ancak gazete, bu eleştirileri haksız buluyor;

“Eskiden Anayasa Mahkemesi üyeliğine yapılan atamalarda öncelikle hukuk bilgisi ve tarafsızlık gibi özellikler aranırdı. Şu anda emekli olan yargıç John Paul Stevens, 1975 yılında Geral Ford tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterildiğinde, ataması Senato’da sadece 20 günde ve sıfıra karşı 98 oyla kabul edilmişti. Elbette, Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanacak her aday gibi Kagan’ın da cevaplaması gereken sorular var. Ancak senatörler de atamaların onanmasının niçin bu kadar basit oyunlara malzeme edildiğini cevaplamaları gerekiyor. Hem Kagan, hem bundan sonra gösterilecek adaylar, hem de Amerika, çok daha iyisini hak ediyor.”

XS
SM
MD
LG