Erişilebilirlik

11 Eylül'ün Hapishanesi Guantanamo


11 Eylül'ün Hapishanesi Guantanamo
11 Eylül'ün Hapishanesi Guantanamo

Amerikan yönetimi, yabancı terör zanlılarının; Küba'daki guantanamo askeri hapishanesi'de hapsediyor. Şüphelilerin yargılanmadan uzun süre hapis tutulması; sorguda kullanılan yöntemler ciddi eleştirilere neden olmuştu. Muhabirimiz Meredith Buel, saldırıların 10'ncu yıldönümünde Guantanamo'yu ziyaret etti.

Küba’da Guantanamo Körfezi’nde gün doğuyor. Buradaki askeri hapishanede tutulan terör zanlılarının bazılarının 11 Eylül saldırılarını planladığı sanılıyor.

Gardiyanlar, önemli bir görev üstlendiklerini söylüyor. Gardiyanlardan Daniel Snell, “Bence bu çok önemli bir görev, onur duyuyorum,” diyor.

Guantanamo askeri üssünde görev yapan askeri personel gurur duyduklarını söylüyor, ancak bu mesele son derece tartışmalı bir konu. Başkan Barak Obama iktidara geldikten sonra hapishaneyi kapatacağını söylemişti. Çünkü hapishanede işkence yapıldığı söyleniyordu.

Molla Abdul Salim Zaeef, Guantanamo’da serbest bırakılmış, şu an Kabil’de. Zaeef, “Tek başınıza hücreye kapatıyorlardı. Soğukta bırakıp sorguluyorlardı. Her türlü işkenceyi yapıyorlardı,” şeklinde konuşuyor.

Eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Başkan George W. Bush yönetiminde görev yapan diğer yetkililer işkence iddialarını şiddetle reddediyordu.

Donald Rumsfeld, “Onlar yakalandıklarında işkence yapılıyor demeleri konusunda eğitimli. İlk iş işkence yapılıyor demeleri… Basın da bunu alıyor, doğru olmasa da yayıyor,” şeklinde konuştu.

Guantanamo’da sorumlu Tümamiral Jeffrey Harbeson da tutuklulara kötü muamele yapılmadığını savunuyor: “Gardiyanlarımız sorumluluklarını en iyi şekilde biliyor. Tutuklulara yapılan muamele konusunda profesyonellik açısından örnek olduğumuzu düşünüyorum.”

Tutuklulara günde üç öğün yemek veriliyor; altı menüden tercih yapıyorlar. 24 saat tıbbi muayene imkanı var. Kitap, film ve dini malzeme edinmeleri kolay.

Ancak burası yine de bir hapishane. Burada tutulanlar tehdit olarak görülüyor ve tutukluluk süreli belli değil.

Bazıları gizli Yedinci Kamp olarak adlandırılan özel bölümde tutuluyor. Burada, 11 Eylül saldırılarıyla bağlantılı militanların hapsedildiği sanılıyor.

Amerikalı yetkililere göre Guantanamo askeri hapishanesi Amerika’nın ulusal güvenlik ihtiyaçları açısından hayati önem taşıyor. Askerler, terör şüphelilerinin burada sorgulanabileceğini düşünmüştü.
.
Savunma Bakanlığı’nda görev yaptıktan sonra muhafazakar eğilimli Heritage Vakfına geçen Cullty Stimson anlatıyor. "11 Eylül planıyla bağlantısı olan kişilerin yakalanması için çok ciddi bir baskı altındaydık; böyle bir saldırının tekrarını önlememiz gerekiyordu."

Ancak Yale Üniversitesi, askeri hukuk öğretim üyesi Eugene Fidell, şüphelilerin Guantanamo’ya gönderilmesinin son derece kötü bir fikir olduğunu söylüyor: “Bu karar, Amerika’nın tüm dünyadaki itibarına hesap edilemeyecek kadar büyük bir zarar verdi. Hukuki açısından son derece karmaşık bir durum yarattı ve hukukun siyasallaşmasına neden oldu.”

Guantanamo’ya götürülen 780 tutukludan 600’ü ya ülkelerine gönderildi ya da başka yerlere sevkedildi.

Geride kalan tutukluların Amerika’da yargılanmasını Kongre engelledi.

Neticede, 10 yıl sonra bu hapishanenin kapatılacağına dair herhangi bir işaret bulunmuyor.


XS
SM
MD
LG