Erişilebilirlik

11 Eylül Saldırılarının Düzenlendiği Alanda Cami Açılmasına İzin


11 Eylül Saldırılarının Düzenlendiği Alanda Cami Açılmasına İzin
11 Eylül Saldırılarının Düzenlendiği Alanda Cami Açılmasına İzin

New York’ta 11 Eylül terör saldırılarına hedef olan bölgede bir İslam Merkezi’nin kurulmasını sağlayacak karar, uzun süren tartışmaların ardından çıktı. Karardan önce duygusal mücadeleler verildi. 2001 yılındaki 11 Eylül terör saldırılarında, bir camiyi de içeren İslam Merkezi’nin yapılacağı bölgede yer alan Dünya Ticaret Merkezi’nin ikiz gökdelenleri çökmüş ve 2 bine yakın kişi hayatını kaybetmişti.

New York’un önemli yerlerini korumakla görevli komisyon dünkü oylamada, İslam Merkezi’nin yapılacağı yerde bulunan, 19’uncu yüzyıldan kalma binanın yıkılmasında mahsur olmadığına karar verdi. Komisyon üyeleri yıkılacak binanın mimari ve tarihi değeri bulunmadığı sonucuna vardı. Salonda bulunan dinleyicilerden, bu karara öfkeli tepki geldi:

“Utanın, utanın” diye bağıran Pamela Geller, saldırıda ölenlerin yakınlarının da üye olduğu grubun başkanı... İslam Merkezi’nin bu bölgede inşa edilmesine karşı çıkmak amacıyla kurulan derneğin üyeleri, camiyi de kapsayacak merkezi, 11 Eylül kurbanlarının anısına hakaret olarak görüyor. Geller, “Bu karar, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine çok büyük acı verdi. Eğer amaç yaraların sarılması ise, bunun tam tersi oldu. Bu mekanda bir toplum merkezi yapılsın, ama cami, projeden çıkartılsın,” diye konuştu.

Projeyi destekleyenler, merkezin tüm New Yorklular’a açık olacağını söylüyor. 11 Eylül kurbanı ailelerinden bir grup da, merkezin inşasını destekliyor. Bu grubun liderlerinden Daisy Khan merkezin İslamiyet’in gerçek yüzünü sergileyeceğini savunuyor. Khan, “Biz barışın savunucusuyuz. Burada önemli olan barıştır. Büyük bir trajedinin yaşandığı yerin bu kadar yakınında kurulacak merkezin, yaraların sarılmasına yardımcı olacağına inanıyoruz,” diyor.

J Street adlı liberal görüşlü Musevi örgütü de bu görüşe katılıyor. Grubun sözcüsü Isaac Luria, “New York’ta yaşayan Müslüman toplumu, her dini grup gibi, bazı haklara sahiptir. Amerikalı Museviler olarak, geleneklerimiz bize, başkalarının dini hakları ihlal edildiği zaman sesimizi yükseltme görevi veriyor,” diye konuştu.

Merkezin inşasını kuvvetle desteklemiş olan New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg de, karardan sonra farklı dini grupların liderlerinin eşliğinde basın toplantısı düzenledi. “Caminin kentimizde yaşayanları birbirine biraz daha yaklaştıracağını umuyoruz,” diyen Bloomberg sözlerine, “Bu merkezin ayrıca, 11 Eylül saldırılarının İslamiyet’e uygun olduğu yolundaki yanlış ve iğrenç fikri silmesini bekliyoruz. Müslümanlar tüm dinlere bağlı insanlar gibi kentimizin ve ülkemizin parçasıdır,” şeklinde devam etti.

İslam Merkezi’nin kurucuları, binanın içinde 11 Eylül kurbanları için bir bölümün bulunacağını, idare heyetinin Müslüman olmayanları da kapsayacağını söylüyor.

New York’ta 11 Eylül saldırılarına hedef olan bölgede kurulacak İslam Merkezi’nin inşasına gerekli para bulunduktan sonra başlanacak.

ini korumakla görevli komisyon dünkü oylamada, İslam Merkezi’nin yapılacağı yerde bulunan, 19’uncu yüzyıldan kalma binanın yıkılmasında mahsur olmadığına karar verdi. Komisyon üyeleri yıkılacak binanın mimari ve tarihi değeri bulunmadığı sonucuna vardı. Salonda bulunan dinleyicilerden, bu karara öfkeli tepki geldi:

ACT 1

TEXT: “Utanın, utanın” diye bağıran Pamela Geller, saldırıda ölenlerin yakınlarının da üye olduğu grubun başkanı... İslam Merkezi’nin bu bölgede inşa edilmesine karşı çıkmak amacıyla kurulan derneğin üyeleri, camiyi de kapsayacak merkezi, 11 Eylül kurbanlarının anısına hakaret olarak görüyor.

ACT 2 GELLER :

Geller, “Bu karar, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine çok büyük acı verdi. Eğer amaç yaraların sarılması ise, bunun tam tersi oldu. Bu mekanda bir toplum merkezi yapılsın, ama cami, projeden çıkartılsın,” diye konuştu.

Projeyi destekleyenler, merkezin tüm New Yorklular’a açık olacağını söylüyor. 11 Eylül kurbanı ailelerinden bir grup da, merkezin inşasını destekliyor. Bu grubun liderlerinden Daisy Khan merkezin İslamiyet’in gerçek yüzünü sergileyeceğini savunuyor.

ACT 3: KHAN

Khan, “Biz barışın savunucusuyuz. Burada önemli olan barıştır. Büyük bir trajedinin yaşandığı yerin bu kadar yakınında kurulacak merkezin, yaraların sarılmasına yardımcı olacağına inanıyoruz,” diyor.

J (Jay) Street adlı liberal görüşlü Musevi örgütü de bu görüşe katılıyor.

ACT 4:

Grubun sözcüsü Isaac Luria, “New York’ta yaşayan Müslüman toplumu, her dini grup gibi, bazı haklara sahiptir. Amerikalı Museviler olarak, geleneklerimiz bize, başkalarının dini hakları ihlal edildiği zaman sesimizi yükseltme görevi veriyor,” diye konuştu.

Merkezin inşasını kuvvetle desteklemiş olan New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg de, karardan sonra farklı dini grupların liderlerinin eşliğinde basın toplantısı düzenledi.

ACT 5 :

“Caminin kentimizde yaşayanları birbirine biraz daha yaklaştıracağını umuyoruz,” diyen Bloomberg sözlerine, “Bu merkezin ayrıca, 11 Eylül saldırılarının İslamiyet’e uygun olduğu yolundaki yanlış ve iğrenç fikri silmesini bekliyoruz. Müslümanlar tüm dinlere bağlı insanlar gibi kentimizin ve ülkemizin parçasıdır,” şeklinde devam etti.

İslam Merkezi’nin kurucuları, binanın içinde 11 Eylül kurbanları için bir bölümün bulunacağını, idare heyetinin Müslüman olmayanları da kapsayacağını söylüyor.

New York’ta 11 Eylül saldırılarına hedef olan bölgede kurulacak İslam Merkezi’nin inşasına gerekli para bulunduktan sonra başlanacak.

XS
SM
MD
LG