Erişilebilirlik

11 Eylül Müzesi'nin İnşası Devam Ediyor


11 Eylül Müzesi'nin İnşası Devam Ediyor
11 Eylül Müzesi'nin İnşası Devam Ediyor

11 Eylül 2001 terör saldırılarda ölenlerin anısına yapılacak meydan ve müzenin yapım ve inşası devam ediyor. Bir yandan da o günü ve sonrasındaki on yılı yaşayanların anıları derleniyor.

New York’taki Dünya Ticaret Merkezi binasına düzenlenen saldırıdan sonra olay yerine ulaşan ve 11 kişilik ekibinin tamamının hayatını kaybettiği itfaiye aracı, yapımı süren Ulusal 11 Eylül Müzesi’nde törenle yerini aldı. New York İtfaiye Teşkilatı’na ait olan itfaiye aracındaki itfaiyecilerin tümü saldırıya uğrayan İkiz Kuleler’deki insanları kurtarmak için yardıma koşmuş, ancak binalar çöktüğünde hepsi yaşamını yitirmişti. İtfaiye aracının 27 ton ağırlığındaki kısmıysa büyük hasar görmüştü.

Dünya Ticaret Merkezi anısına oluşturulan proje, kent sakinlerinin saldırılarla ilgili duygu ve düşüncelerini bir araya getirmeyi amaçlıyor. Merkezin küratörü Meriam Lobel, çok sayıda New Yorklu’nun 11 Eylül anılarını paylaşmak istemediğini söylüyor: “Manhattan’ın güneyinde yaşayanlar, çalışanlar ve saldırılar sırasında bölgede bulunan turistlere o günü hatırlama, paylaşmak istedikleri duygu ve düşünceleri aktarma fırsatı veriyoruz.”

Anılar yitirilen akraba, dost ve arkadaşlarla meslektaşlara, o gün tanımadıklarının yardımına koşanlara ait. Projeye katılanlar ayrıca New York kentinin ve kendi yaşamlarının son on yılda nasıl değiştiğini de anlatıyor.

Bir kişi okul yılları boyunca oturma odasının penceresinden görünen İkiz Kuleler’in lise son sınıfa geldiğinde bir gün aniden yok olmasını yazmış. Pakistanlı bir turist ise 11 Eylül’de olanlar yüzünden tüm Pakistanlılar adına hissettiği acıyı dile getirmiş. Bilgisayar güvenliği danışmanlığından emekli James O’Shea ise iki uçağın İkiz Kuleler’e çarptığını bir başka gökdelenden izlerken duyduğu korkuyu uzun bir yazıda kaleme almış: “Anılarımda bu olayların ne kadar korkunç olduğunu, hepimizin yaşamını nasıl değiştirdiğini anlattım. Gereksiz yere saldırıya uğradığımızı, bu nedenle ‘hiç unutmayacağız’ diye çığlık attığımızı yazdım.”

Anılar ve o günden kalanlar Sıfır Noktası denilen alanda açılacak bahçede ve müzede sergilenecek. Bahçenin 12 Eylül’de, müzeninse gelecek yıl açılması planlanıyor.


XS
SM
MD
LG