Erişilebilirlik

Nükleer Denetçilerin İran Ziyareti Olumlu Geçti


BM nükleer denetçi heyetine başkanlık eden Herman Nackaerts Viyanada açıklamalarda bulunurken
BM nükleer denetçi heyetine başkanlık eden Herman Nackaerts Viyanada açıklamalarda bulunurken

BM baş nükleer denetçisi İran’a “iyi” bir ziyaret yaptığını ve Tahran’ın tartışmalı nükleer programını görüşmek için çok yakın bir gelecekte ikinci bir gezi yapmayı daha planladığını açıkladı.

Herman Nackaert, Tahran’dan döndükten sona Viyana’da yaptığı açıklamada Uluslararası Atom Enerji Dairesi ekibinin İranlılarla nükleer hedefleri konusunda yoğun tartışmalarla dolu üç gün geçirdiğini belirtti.

Nackearts, Enerji Dairesi ve İran’ın yapması gereken daha bir çok iş olduğunu ancak tarafların mevcut sorunları çözme kararlılığı gösterdiklerini söyledi. Ancak Nackaerts bu işlerin ne olduğunu açıklamadı.

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de BM uzmanlarının ziyaretini olumlu olarak tanımladı.

BM uzmanlarının ziyareti sırasında İran parlamentosu Avrupa Birliğine petrol ihracatının durdurulmasını ön gören yasa tasarısıyla ilgili görüşmeleri erteledi. Enerji komisyonu başkanı, tasarıyı parlamentoya sunmadan önce komisyonda tartışacaklarını bildirdi.

Parlamento Başkanı Ali Laricani BM heyetinin ziyaretinin Uluslararası Atom Enerji dairesi açısından bir sınav olacağını, uzmanların görevlerini profesyonelce yapmaları halinde yeni işbirliği yolları açılacağını söyledi.

Tahran ile Batı ülkeleri arasında gerginlik geçen hafta Avrupa Birliğinin İran’ın petrol ihracatına ambargo uygulama kararı almasıyla gerginleşmişti.

Alınan karar uyarınca Avrupa Birliği hükümetleri, ambargo yürürlüğe girdiği andan itibaren Tahran ile yeni petrol anlaşmaları imzalamayacak.

27 ülkeden oluşan Avrupa Birliğinin Brüksel’de aldığı karar, İran’ın tartışmalı nükleer programını durdurmayı amaçlıyor.

Ambargonun önümüzdeki aylarda kademeli olarak uygulamaya sokulmasının beklendiği belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG