Erişilebilirlik

Ahmet Veli Karzai Toprağa Verildi


Hamit Karzay kardeşinin cenaze töreninde
Hamit Karzay kardeşinin cenaze töreninde

Afganistan devlet başkanının üvey kardeşi Ahmet Veli Karzai toprağa verildi.

Ülkenin en nüfuzlu kişilerinden biri olarak bilinen Ahmet Veli, Salı günü, koruma görevlilerinden biri tarafından Kandahar’daki evinde vurularak öldürülmüştü. Serdar Muhammet adlı katil daha sonra diğer korumalar tarafından öldürüldü.

Veli Karzai, bugün, Kandahar’ın güneyinde, aileye ait Karz köyünde, binlerce kişinin katıldığı bir cenaze töreniyle toprağa verildi. Törende gözyaşlarını tutamayan Devlet Başkanı Hamit Karzai, tabut mezara konulmadan once üstünü açarak kardeşini öptü.

Hamit Karzai, kardeşine yapılan suikastın Afgan halkının çektiği acıları temsil ettiğini söylemiş Afganistan’daki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral David Petraeus ise, suçluların yakalanması için Kabil hükümetine gerekli tüm yardımın sağlanacağını açıklamıştı.

Afgan yetkililer cenaze törenine katılmak için Kandahar’a giden Helmand Valisi Gulab Mangal’ın konvoyunun yol bombasına çarptığını ancak olayda ölen ya da yaralanan olmadığını duyurdu.

Ahmet Veli Karzai, sık sık rüşvet ve yolsuzluk iddialarına hedef olan Kandahar İl Konseyi’nin başkanı ve bölgenin en tanınan siyasi simalarından biriydi. Wikileaks belgelerine göre, Amerika Veli Karzai’ye güvenmiyor devlet başkanının üvey kardeşinin uyuşturucu madde ticareti ve kaçakçılığı yaptığına inanıyordu. İddiaları ve suçlamaları ısrarla reddeden Veli Karzai daha önce iki kez suikast girişimine hedef olmuştu.

Suikastın sorumluluğunu Taleban örgütü üstlendi ancak suikastın siyasi mi yoksa uyuşturucu ticaretiyle mi ilgili olduğu henüz bilinmiyor.

XS
SM
MD
LG