Erişilebilirlik

Fransa’dan Kaddafi Karşıtlarına Resmi Destek


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Paris'te, Konsey üyeleri Mahmut Cibril ( el sıkışan) ve Ali el İsavi ile
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Paris'te, Konsey üyeleri Mahmut Cibril ( el sıkışan) ve Ali el İsavi ile

Paris hükümeti, Kaddafi karşıtlarının kurduğu Ulusal Konsey'i Libyalıların tek meşru temsilcisi olarak tanıdı.

Konsey, geçen ay, muhalefetin kontrolündeki Bingazi’de direnişçileri temsil etmek için kurulmuştu.

Paris hükümetinden yapılan açıklamada, Fransa'nın Bingazi’ye büyükelçi göndereceği ve Bingazi’den büyükelçi kabul edeceği belirtiliyor. Avrupa Parlamentosu’nun, üye ülkelere, Ulusal Konsey'i, Libya halkının meşru temsilcisi olarak tanıma çağrısı da AB’nin yarınki zirvesinde ele alınacak.

Brüksel’deki NATO Savunma Bakanları toplantısında ise Libya hava sahasında uçuşa yasağı konusu ele alınacak. İlk aşamada Libya hava sahasını 24 saat izleme kararı alan NATO’nun uçuş yasağı koyması mümkün.

Libya Başbakan Yardımcısı Muhammet Tahir Siala ise Atina’da Dışişleri Bakanı yardımcısı Dimitris Dollis ile görüştü. Zirve öncesi yapılan görüşmenin AB Dışpolitika sorumlusu Catherine Ashton’un onayıyla gerçekleştiği öğrenildi. Daha önce de Portekizli diplomatlar Libyalı yetkililerle danışmalarda bulunmuştu.

İngiltere ve Fransa, Libya üzerine uçuş yasağı getiren bir BM karar tasarısı üzerinde çalışıyor. Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi ise TRT’ye verdiği demeçte, uçuş yasağının gerçek amacının Libya’yı kontrol altına almak, petrollerini ele geçirmek olduğunu öne sürdü.

XS
SM
MD
LG