Erişilebilirlik

Donetsk'te Azınlıklar Huzursuz


Donetsk'te Azınlıklar Huzursuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk,Tatarlar, Türkler, Yahudiler, Yunanlılar ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen çok sayıda tıp öğrencisiyle dolu. Kentteki azınlıklar artan Rus nüfuzunun, kentin etnik ve dini çeşitliliğine zarar vermesinden ciddi kaygı duyuyor

Dünyanın dört bir yanından çok sayıda öğrenci eğitim için Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk kentini seçiyor. Altı yıldır Donetsk’te okuyan Ürdünlü öğrenciler de ülkelerinde değil, Donetsk’te tıp doktoru olarak lisans almayı başardı.

Donetsk’i tercih nedeni, üniversite eğitiminin ülkelerine ve başka yerlere göre çok daha ucuz ve kaliteli olması. Ancak şimdi okudukları üniversiteler, mevcut siyasi durumun yol açtığı güvenlik kaygısıyla onlardan ülkelerine dönmelerini istiyor.

“Risk açısından Donetsk’te durum şu anda birkaç ay öncesine göre çok daha gergin. Eskiden de risk vardı ama şimdi tansiyon çok daha yüksek. Birçok tehlikeyle karşı karşıyayız.”

Bazı öğrenciler Rusya yanlısı ayrılıkçı hareketin başlamasından bu yana daha çok taciz ve baskıyla karşılaştıklarını söylüyor.

Botswanalı dişçilik fakültesi öğrencisi Michael, ayrılıkçıların sokakta kendisine ve arkadaşlarına ırkçı hakaretler yağdırdığını anlatıyor.

“Geçenlerde siyah olduğum için benimle ‘Obama’ diye alay ettiler. Kendi memleketine git, orada oku dediler. Çok zor durumlarla karşılaşıyoruz.”

Donetsk’te yaşayan veya okumaya giden Tatarlar, Ermeniler, Azeriler, Rumlar ve Yahudiler Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra daha geniş kişisel ve dini özgürlük içinde yaşadıklarını söylüyor.

Müfti Said İsmagilov, Donetsk’taki Müslümanlar’a hizmet veriyor. İsmagilov, Ukrayna’daki Müslümanlar’ın Rusya’da yaşayanlara oranla daha çok hak ve özgürlüklere sahip olduğunu anlatıyor.

“Ukrayna’yı desteklememizin nedeni, burada bizim için çok daha geniş hak ve özgürlükler olması. Burada iyi yaşama ve gelişme fırsatı bulduk. Rusya’daki Müslümanlar’dan çok daha iyi durumdayız.”

İsmagilov, doğu Ukrayna’dan kopar ve Rus nüfusu artarsa bunun bölgedeki dini ve etnik azınlıklar için sıkıntı yaratmasından kaygı duyuyor.

“Burada Hristiyanlar, Müslümanlar, Museviler ve Ateistler arasında ve farklı kültürler arasında hala bir güven var. Kolayca ortak bir dil konuşabiliyoruz. Burada yabancı düşmanlığı, faşizm ve ırkçılık yok. Burada Rusya’daki gibi ırkçı dazlaklar yaşamıyor.”

Seçimlerin gerçekleşmesi, doğuda devam eden çatışmalara rağmen halk arasında umutları arttırdı. Ukraynalılar, azınlık haklarının korunacağı bir yönetim sistemi oluşturulmasını istiyor. Ancak Ukrayna’da geleceğin neler getireceğini tahmin etmek hiç de kolay değil.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG