Erişilebilirlik

Artan Otomobil Sayısı Ekonomistleri Sevindirdi


Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel büyüme tahminini bir kez daha aşağı çekeceği sinyalini verdi. IMF, Avrupa ve Amerika’daki zayıf ekonomik koşullar nedeniyle küresel büyümenin beklenenin altında kaldığı görüşünü savunuyor. Ancak bazı ekonomistler, gelişmekte olan ülkelerdeki artan otomobil sayısına dikkati çekerek, küresel ekonominin olumlu yönde gittiğini savunuyor.

Küresel ekonomideki yavaşlama tahminlerine rağmen daha az dikkat gösterilen bir gösterge olumlu sinyaller veriyor. Kar Endeksi olarak bilinen bu gösterge, otomobil sayısına göre orta sınıfı ve durumunu belirlemeyi amaçlıyor. Uri Dadush, Carnegie Uluslararası Barış Vakfı Küresel Ekonomi Programı uzmanı.

Dadush, “Gelişmekte olan ülkelerde otomobil sahibi olanların sayısında artış --hatta büyük bir sıçrama var. Çünkü nüfusu 3 milyarı bulan 70 ülkede kişi başına düşen gelir 4 bin dolar düzeyine yaklaşıyor ve bu gelir düzeyine ulaşanların sayısı hızla artıyor,” şeklinde konuşuyor.

Dadush, artan gelir düzeyi sayesinde otomobile olan talebin de yükseldiğini söylüyor: “Gelir düzeyleri artan bireyler tüketim için daha fazla para ayırabiliyor. Satın aldıkları ürünler de Japonya, Almanya ve Amerika gibi ülkelerin geliştirip imal ettikleri ürünler.”

Ancak IMF, 2008 krizinin gelişmiş ülkelerde tüketici harcamalarını aşağı çektiğini söylüyor. IMF Başkanı Christine Lagarde, Avrupa’daki borç krizinin yarattığı belirsizlikle, Amerika’da vergi kesintilerinin sona erdirilmesi ve otomatik harcama kesintilerine gidilmesinin Amerikan ekonomisini resesyona sokabileceğini söylüyor. Bu da tüm dünya ekonomisi için risk oluşturuyor.

Lagarde, “Küresel ekonominin ileride düzeleceğine inanıyoruz, ama bir yıl önce yaptığımız ve altı ay sonrasında değiştirdiğimiz büyüme tahminini, beklediğimizden daha düşük canlanma yüzünden yine aşağıya çekebiliriz,” şeklinde konuştu.

Denkleme, artan gıda fiyatları ve Ortadoğu’daki çalkantılar da eklenince, daha önce 2013 için yapılan %3,9’luk büyüme tahmininin yeniden aşağı çekilmesi kaçınılmaz.

Christine Lagarde, “Elbette rakamlarda çok büyük bir oynamadan bahsetmiyoruz, ama çok az da olsa tahmini düşüreceğiz,” diyor.

Her ne kadar Çin’deki yavaşlama, Avrupa ve Amerika’daki gelişmeler kaygı yaratsa da Dadush, küresel büyümenin IMF’nin tahmininden daha iyi olacağı görüşünde: “Gelişmekte olan ülkelerde yavaşlama olsa da, bu ülkelerdeki itici güç hala küresel ekonomi açısından çok önemli.”

Son veriler de gelişmekte olan ülkelerde tüketici harcamalarının gelişmiş ülkelerdekine oranla üç kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Otomobil satışları da gelişmekte olan ülkelerde çok daha hızlı artıyor.

Artan Otomobil Sayısı Ekonomistleri Sevindirdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG