Erişilebilirlik

Artan Benzin Fiyatları Obama'ya Verilen Desteği Nasıl Etkiler?


Cumhuriyetçi Parti önseçimlerinde önde giden eski Massachusetts valisi Mitt Romney, enerjisini Başkan Barack Obama’ya yoğunlaştırmak istiyor.

Romney, “Obama, ekonomiyi üç yılda canlandıramazsa tek dönem başkanlık yapacağını söylemişti. Şimdi o sözünü hatırlatıyoruz,” şeklinde konuşuyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayının kim olacağının belirlenmesi daha uzun sürecek gibi görünüyor. Bu da iktidardaki Obama yönetiminin işine yarıyor.

Ancak benzin fiyatlarının artması, Obama’ya verilen destek oranının düşmesine neden olabilir.

Washington’u ziyaret eden turistler benzin fiyatlarından şikayetçi:

"Evet, fiyatlar yüksek. Buraya arabayla geldik, dolayısıyla bizim için biraz pahalıya geldi."

“Başkan olarak bir şeyler yapabilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yapabileceği bir şeyler mutlaka olmalı.”

“Bence bütün bunlar İran-İsrail meselesinden kaynaklanıyor. Herkes spekülasyon yapıyor. Obama’nın elinde olan bir şey değil.”

Başkan Obama, muhalefetin bu konuyu kullanarak saldırıya geçtiğini söyledi: “Bu konuda sihirli bir değnek yok. Kolay çözüm olduğunu söyleyenler de çözüm aramıyor. Sadece siyasi konumlarını güçlendirmeye çalışıyor.”

Cumhuriyetçi adayların kendi aralarında çekişmesi Obama’nın işine yarayacak gibi görünüyor. Peter Brown Quinnipiac araştırmacısı: “Gingrich, Romney ve Santorum’un televizyon reklamlarıyla bütün maddi kaynaklarını birbirlerine karşı kullanması muhtemelen Obama’ya yardımcı olacak.”

Ancak, daha seçimlere sekiz ay var. American Enterprise Enstitüsü’nden Henry Olsen’ın yorumu şöyle: “Obama, yeniden seçilebileceğini düşünebilir. Ancak bu garanti değil. Gelişmeler ışığında mutlu olabilir. Ancak aşırı güvenle de hareket etmemeli.”

Kamuoyu yoklamaları, Cumhuriyetçi Parti adayı Santorum olursa, Obama’nın açık farkla kazanacağını gösteriyor. Ancak muhalefetin adayı Romney olursa daha çekişmeli bir seçim olması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG