Erişilebilirlik

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Hakkında Görevden Azil Kararı


Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta
Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta

Arnavutluk Parlamentosu, Cumhurbaşkanı Ilir Meta’nın görevden alınmasını oyladı. Oylama sonucunda Meta’nın görevden azledilmesi yönünde karar çıktı. Cumhurbaşkanı Meta'nın, 25 Nisan’da yapılan genel seçimlere müdahalede bulunmak ve anayasayı ihlal etmek suçlamalarıyla görevden azli istenmişti.

Cumhurbaşkanı Meta'nın azledilmesi için yapılan oylamada 104 vekil 'Evet' oyu kullanırken sadece 7 vekil 'Hayır' oyu verdi. Üç vekil de oylamaya katılmadı. Arnavutluk anayasasına göre, cumhurbaşkanının azledilmesi için üçte iki çoğunluk yani 94 oy yeterli.

Cumhurbaşkanı hakkında parlamentoda alınan görevden azledilme kararına ilişkin son sözü Anayasa Mahkemesi söyleyecek.

Arnavutluk’ta komünizm sonrası dönemde 30 yıldır ilk kez parlamentoda bir Cumhurbaşkanı hakkında görevden alma kararı veriliyor. Vekiller, araştırma komisyonunun 3 haftalık çalışmasının ardından süratle oylama sürecine geçerek Meta'nın görevden alınması yönünde oy kullandı.

Komisyon, Meta'nın nseçimlere müdahale ve Arnavutluk’un stratejik ortaklarıyla ilişkilerine zarar verme gibi farklı konularda, anayasaya aykırı davrandığını tespit etti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, “Ilir Meta, ulusal birliğin garantisi olan anayasayı, parlamenter demokrasimizin hayati önem taşıyan parçası olan güçler ayrılığı ilkesini ihlal etti” dedi.

Arnavutluk’ta ülkenin birliğini temsil eden cumhurbaşkanı, herhangi bir partiye mensup değil.

Parlamentoda yapılan oylamanın sonucuna tepki gösteren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Tedi Blushi, oylamayı anayasaya aykırı ve tuhaf olarak nitelendirdi.

Ülkede iktidarda bulunan Sosyalist Parti, kazandığı seçimlerin ardından 4 yıl daha ülkeyi yönetecek. Yeni parlemanto Eylül ayında görevine başlayacak.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG