Erişilebilirlik

‘Arizona’daki Üste Türk Pilotlara F-35 Eğitimi Durduruldu’


ABD’li yetkililer Arizona’daki Luke Hava Üssü’nde Türk pilotlara verilen F-35 eğitiminin beklenen tarihten daha önce sonlandırıldığını belirtti. Florida’daki üste ise Türk pilotların eğitimi devam ediyor. Rusya S-400 sisteminin Temmuz ayında Türkiye'ye gönderilmesinin planlandığını açıkladı. ABD'li yetkililerse CAATSA kapsamında yaptırımların son derece olası olduğunnun altını çiziyor.

ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a gönderdiği 6 Haziran tarihli mektubunda Türk pilotlara verilen F-35 eğitiminin 31 Temmuz’a kadar devam edeceği, o tarihe kadar Türk askeri personelin ABD’den ayrılacağı ve artık pilotlara başka eğitim verilmeyeceğini ifade etmişti.

Shanahan mektupta Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı kararında bir değişikliğe gitmedikçe de Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması kapsamında atılacak adımları sıralamıştı.

Pentagon sözcüsü Yarbay Mike Andrews, Türk pilotların Arizona’daki Luke Hava Üssü’nde eğitim uçuşu yapmadığını doğruladı. Sözcü “Türkiye’nin politikasında bir değişiklik olmadıkça, F-35 programına katılımlarını aşama aşama sonlandırmak amacıyla Türk müttefikimizle yakın şekilde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Reuters haber ajansına konuşan ancak ismini vermeyen bir diğer ABD’li yetkili de Luke Hava Üssü’nde görevli bir komutanın geçtiğimiz hafta Türk pilotların ve bakım mürettebatının eğitimini güvenlik kaygıları gerekçesiyle durdurduğunu belirtti.

ABD’li yetkiliye göre Türk personel Florida’daki Eglin Hava Üssü’nde eğitim almaya devam ediyor.

Uzmanlar, Türkiye’nin F-35 programından tamamen çıkarılması halinde bunun Türkiye-ABD ilişkileri tarihinde son dönemde yaşanan en büyük kriz olacağı görüşünü dile getiriyor.

Türkiye ise ABD’den gelen uyarılara karşın S-400 alımından geri adım atmayacak gibi görünüyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar 22 Mayıs’ta yaptığı açıklamada Türk askeri personelin S-400 sistemlerini kullanmak üzere Rusya’da eğitim aldığını ve Rus personelin de Türkiye’ye gidebileceğini belirtmişti.

"S-400'leri Temmuz'da göndermeyi planlıyoruz"

Rusya'dan da S-400 füze savunma sisteminin Türkiye'ye Temmuz ayında göndermeyi planladığı yönünde açıklama geldi. Kremlin danışmanlarından Yuri Uşakov gazetecilere yaptığı açıklamada "Rusya ve Türkiye arasında varılan anlaşmalar zamanında yerine getiriliyor. İkili herhangi bir sorun yok" dedi.

Rus yetkili S-400 sisteminin Temmuz ayında teslim edikip edilmeyeceğine ilişkin soruya da "Evet, plan o yönde" yanıtını verdi. Geçtiğimiz günlerde Rus savunma şirketi Rostec'in başkanı Sergey Çemezov da Moskova'nın S-400'leri Türkiye'ye iki ay içinde göndermeye başlayacağını belirtmişti.

"Bu işin ortası yok"

Rusya cephesinden yeni açıklamalar ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen ve Türkiye'ye S-400 alımını iptal etmesi çağrısı yapan karar tasarısının kabul edilmesinin ardından geldi.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Eliot Engel "Dış işlerinde bunu nadiren görürürüz ama bu siyah-beyaz olarak gördüğümüz bir mesele. Ortası yok. Ya Erdoğan Rusya ile anlaşmayı iptal eder ya da etmez. Üçüncü bir seçenek yok" ifadelerini kullandı.

"Yaptırım son derece muhtemel"

ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan Milli Savuna Bakanı Hulusi Akar'a yazdığı mektupta ABD Kongresi'nde her iki partide Türkiye'ye CAATSA ( Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele) kapsamında yaptırım uygulanması konusunda kararlılık olduğuna dikkat çekmişti.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Vekili Kathryn Wheelbarger da Türkiye'nin hem S-400 hem de F-35'lere sahip olmasının "anlaşılmaz" olduğunu belirtti. Al Monitor'un düzenlediği bir etkinlikte konuşan Wheelbarger, Türkiye'nin S-400'lerden vazgeçmemesi halinde CAATSA kapsamında yaptırımların son derece muhtemel olduğunu vurguladı.

ABD yaptırımlarının Türkiye ekonomisine etkisi ne olur?

ABD'li yetkili Kongre'nin Trump yönetiminden yaptırımları kullanarak ABD'nin ortaklarını cezalandırmasını beklediğini ifade etti. Wheelbarger "Olası bir etkiden Türkiye ekonomisini korumanın yollarını arayacağız" ifadelerini de kullandı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Salı günü yaptığı açıklamada ABD tarafından uygulanacak yaptırımların Türk Lirası'na yönelik algı üzerinde önemli etkisinin olacağını ifade etmişti.

Fitch'in Avrupa'daki gelişmekte olan piyasalardan sorumlu olan üst düzey direktör Paul Gamble "Yaptırımlar uygulanırsa, nispeten hafif bir yaptırım olur, doğrudan etkisi de küçük olabilir. Ancak (Türk Lirası) konusundaki algı üzerindeki etkisi önemli olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG