Erişilebilirlik

Arizona Eyaleti Bazı Göçmenlik Yasalarını İptal Etti


Arizona Eyaleti Bazı Göçmenlik Yasalarını İptal Etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00
Linki indirmek için

Los Angeles - Amerika Anayasa Mahkemesi, Arizona eyaletine ait göçmenlik yasasının bazı hükümlerini iptal etti. Ancak tartışmanın iki tarafı da karardan sonra kısmi zafer ilan etti. Nedeni yüksek mahkemenin bir tartışmalı maddeye destek vermiş olması. Bu durum özellikle Latin Amerika kökenli kişileri rahatsız ediyor

Amerika Anayasa Mahkemesi, ülkedeki kaçak yabancıların durumuna değinen Arizona eyaleti yasasının üç maddesini iptal etti. Mahkeme eyaletin, federal hükümetin yetkilerini çiğnediğine karar verdi. Ancak Yüksek Mahkeme, tartışmalı bir maddeye destek verdi. Bu madde polise, herhangi bir gerekçeyle durdurduğu kişilerin, kaçak ya da yasal göçmen olup olmadığını kontrol etme hakkı tanıyor.

Los Angeles’taki gündelik işçi merkezinde bulunan işçiler tartışmayı yakından izledi.

Bu kişiler California eyaletinde yaşadığı için Arizona yasaları kendilerini etkilemiyor. Ancak gündelik işçi Saul Linas, bunun tüm ülkedeki eğilimi yansıtmasından korkuyor: “Kendimi kötü hissetmemin nedeni, hedefteki kişilerin benim gibi, Latin Amerika kökenli olması. Böyle bir şey yapmaya hakları yok. Herkes eşit olmak zorunda, burada yaşayan ve çalışan herkese eşit davranılmalı.”

Amerika’ya kaçak giren yabancılar federal yetkililer tarafından sınırdışı edilmek zorunda.

36 yaşındaki Aaron Pineda’nın ailesi, kendisi daha bebekken Los Angeles’a yerleşmiş. Göçmenlik belgeleri yok ve en büyük korkusu Meksika’ya iade edilmek.

“Sanki yabancı bir ülkeye gönderilecek gibiyim. Meksika’ya gitmek istemiyorum. Eşim ve altı çocuğum burada yaşıyor. Hepsi okula gidiyor, derslerinden iyi notlar alıyor. Herşey mahvoldu. Beni Meksika’ya göndermek istiyorlar. Meksika’da hiçbir şeyim yok.”

Arizona Valisi Jan Brewer, yasanın artık yürürlükte olduğunu söylüyor. Tabii Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği hükümler geçerli olmayacak.

Jan Brewer: “Mahkeme, yerel polise göçmenlik yasalarını denetlemede, federal görevlilere yardım etme yetkisi veriyor. Bu şu anlama geliyor: Polis bir şekilde durdurduğu kişilerden, şüphe üzerine yasal göçmen olup olmadıklarını belgelemelerini isteyebilecek.”

California Üniversitesi öğretim üyesi Benjamin Zuckerman, nüfus artışının çevreye, denetimsiz göçmenliğin de Amerika’ya etkilerini inceliyor. Zuckerman, “Nüfusun İstikrarı İçin Çalışan Californialılar” adlı bir derneğin üyesi.

“Amerika’da 20 milyon kişi işsiz. Bunlar arasında siyahlar da var Latin kökenliler de. Vatandaşlar da var, yasal göçmenler de. Bu ülkeye yasadışı yollardan gelen bir sürü insanı istemiyoruz. Burada yaşayan ve işsiz birçok insanın işlerini ellerinden alıyorlar.”

Amerika’da milyonlarca kaçak yabancı bulunuyor. Farklı görüşteki herkes, bu soruna federal hükümetin çözüm getirmesini bekliyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG