Erişilebilirlik

Arınç: ‘Kabahatli Avrupa Birliği’


Bülent Arınç ve Başbakan Erdoğan (arşiv)
Bülent Arınç ve Başbakan Erdoğan (arşiv)
Avrupa Birliği, 2013 Türkiye İlerleme Raporu'nda ülkedeki insan hak ve özgürlükleri açısından olumsuz gelişmeleri sıralayarak, kamu harcamalarındaki denetimsizlik ve devlet otoritesi gibi pek çok konuyu eleştirdi. AB İlerleme Raporu'na yönelik Türkiye tarafında tepki ise AB yönetim mekanizması ile ülkelerini suçlamak oldu. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Twitter aracılığıyla Türkiye'de halkın AB üyeliğinden uzaklaştığını ve bundan dolayı AB'nin sorumlu olduğunu söyledi.

Kurban Bayramı'nın ikinci günü, Ankara'da siyaset açısından her yıl olduğu gibi 'bayramlaşma' günüydü. Ancak partiler arası ziyaretler sabah saatlerinde, AB İlerleme Raporu'nun açıklanması öncesinde gerçekleşince rapora ilişkin iktidar dışındaki partilerden tepkiler henüz kamuoyuna yansımadı. Bayramlaşmalarda, Meclis'teki muhalefet partileri CHP, MHP ve BDP'nin demokratikleşme paketine yönelik eleştirilerini yineledi.

Seçim bölgesi Bursa'da olan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ise, Türk hükümeti adına raporu değerlendiren isim oldu. Arınç, 2013 Türkiye İlerleme Raporu'nda, Başbakan Erdoğan'ın 30 Eylül’de açıkladığı ve Türkiye’nin hızlıca hayata geçirmekte olduğu demokratikleşme paketine övgüler bulunduğunu söyledi. Dolayısıyla Türkiye’nin insan hakları alanındaki çabasının görüldüğünü kaydeden Arınç, AB üyeliği konusunda Türkiye’nin üzerine düşeni yaptığını vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, rapora yönelik tepkisini ise, Twitter’daki mesajlarıyla verdi. Arınç, mesajlarında, “Halkımızın AB'ye karşı bağlılığında veya tercihinde büyük bir düşme oldu. Yüzde 75'lerden bugün geldiğimiz nokta yüzde 18-20'ler seviyesindir. Bunun kabahati bizde değil. Bunun kabahati, Türkiye'ye bir şekilde engel üstüne engel çıkaranlar, Türkiye'yi sorgulamaya kalkanlar, sorumsuz davranan AB ülkelerinindir” dedi.

Noel anımsatması

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ise, AB yönetimine, 2013 Türkiye İlerleme Raporu’nu Müslümanlar açısından Hristiyanlar'ın Noel dönemi gibi tatil olarak geçirilen Kurban Bayramı sonrasında açıklama çağrısında bulunduğunu anımsattı. Ancak tüm girişimlerine rağmen AB üyesi ülkelerce Türkiye’nin bayram günleriyle ilgili beklentisine yanıt verilmediğini kaydeden Bağış, “Bu nedenle ben de bizim tatil dönemimizde açıklanan raporla ilgili bugün hiçbir değerlendirmede bulunmayacağım. Raporu Kurban Bayramı sonrasında değerlendireceğim” diye konuştu.

Türkiye’deki mevcut tatil atmosferi çerçevesinde öyle görünüyor ki bugün açıklanan AB İlerleme Raporu, önümüzdeki günlerde Ankara’nın siyasi gündeminde yer alacak.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG