Erişilebilirlik

Arap Kamuoyu IŞİD'e Karşı


Araplar'ın yaşadığı ülkelerde yapılan son kamuoyu araştırmasında, ankete katılan binlerce kişinin neredeyse tamamının IŞİD terör örgütüne karşı olduğu ortaya çıktı.

Merkezi Katar’da bulunan Arap Araştırma ve Politika Merkezi tarafından yapılan ankette, 12 ülkede yaşayan 18 bin Arap Müslüman'a IŞİD hakkındaki düşünceleri soruldu. Ankete katılanların yüzde 89’u dindar olsun ya da olmasın IŞİD’e karşı olduğunu söyledi.

Her ülkeden yaklaşık 1500 kişinin katıldığı kamuoyu yoklaması, Temmuz ayında uluslararası toplumla İran arasında varılan nükleer anlaşma ve Suriye’de devam eden kriz döneminde, Mayıs ile Eylül aylarında gerçekleştirildi. Ankete katılanların yüzde 20’den fazlası, IŞİD’in yükselişinde Irak ve Suriye’deki mezhep gerginliğinin etkili olduğu görüşünde.

Ankete katılanlar, IŞİD’in alt edilmesi konusunda farklı görüşlere sahip. Yüzde 28’i bölgede demokratik geçiş sürecini desteklerken, yüzde 18’lik kesim İsrail-Filistin sorununun çözülmesinin bölgeyi barışa götüreceğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 14’ü, IŞİD’le mücadeleye yabancı güçlerin karışmaması gerektiğini savunurken, aynı oranda destek askeri çözüme inananlardan geliyor. Yüzde 12’lik bir kesime göreyse Suriye’deki çatışma ortamı, yine Suriye halkının istekleri doğrultusunda çözülmeli.

Arap kamuoyunun yüzde 62’lik büyük bir kesimine göre, Suriye’yi, yaklaşık 5 yıldır devam eden iç savaştan kurtarmak için en ideal formül Suriye hükümetinde değişime gidilmesi.

Ankette ayrıca İran ile Batı arasında İran’ın nükleer programı konusunda varılan anlaşmaya yüzde 40’lık bir kesim destek verirken, katılımcıların yüzde 32’si karşı çıkıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG