Erişilebilirlik

Arap Gençliği IŞİD’e Karşı


Son sekiz yıldır yaptığı anketlerle Arap gençlerinin görüşlerini yakından izleyen halkla ilişkiler şirketi ASDA’A Burson-Marsteller’in bu yılki anket sonuçları genç Araplar’ın IŞİD’e karşı olduklarını ortaya koydu.

Anket, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki 16 Arap ülkesinde, 18 ila 24 yaş arası 3.500 Arap gençle 11 Ocak-22 Şubat 2016 tarihleri arasında yüz yüze yapılan Arapça ve İngilizce söyleşiler derlenerek yapıldı.

Körfez İşbirliği Konseyi’nin altı üyesi Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yanı sıra Cezayir, Mısır, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Tunus ve Yemen’i kapsayan ankete, iç savaş nedeniyle Suriye dahil edilmedi.

Anket kapsamında yarısı kadın, yarısı erkek katılımcılara hem siyasi hem de kişisel konulardaki görüşleri soruldu. Arap gençliğinin istekleri, kaygıları, ekonomi, işsizlik, petrol fiyatlarındaki düşüş, kadın hakları, Arap Baharı’nın etkileri ve medyayı izleme alışkanlıkları, ele alınan konuların başında yer aldı.

Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır, ankette 300’er katılımcıyla temsil edilirken Irak 250, Filistin ise 150 kişiyle temsil edildi. Diğer ülkelerden 200’er genç ankete katıldı.

Ankete katılan Arap gençlerin büyük çoğunluğu, IŞİD’i reddediyor ve örgütün bir İslam devleti kurmayı başaramayacağını düşünüyor. Gençlere göre IŞİD’in bünyesine militan katmasına neden olan en büyük etkenler işsizlik ve fırsat eşitsizliği.

Birçok genç Arap, Sünni-Şii ilişkilerinin kötüye gittiğini ve dinin Ortadoğu’da gereğinden büyük rol oynadığını düşünüyor. Gençlere göre Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Amerika, ülkelerinin Ortadoğu’daki en büyük müttefikleri. Arap gençler, Türkiye’yi ise bir müttefik olarak görmüyor. Gençler arasında İran’ın yıldızının bölgede giderek daha da parladığı fikri oldukça yaygın.

Anketten çıkan bir diğer sonuç ise Arap gençlerin Batılı ülkelerin İran’la yaptığı nükleer anlaşma ve Suriye’deki iş savaş konusunda ikiye bölünmüş olmaları.

Arap gençler, Arap Baharı ayaklanmalarında siyasi özgürlük için mücadele verilmesinin üzerinden geçen beş yıldan sonra istikrarı demokrasiye tercih ediyor. Gençler ayrıca kişisel özgürlüklerin ve başta kadın hakları olmak üzere insan haklarının iyileştirilmesi için liderlerden daha fazla girişim beklentisi içinde.

Birleşik Arap Emirlikleri, ankette, Arap gençlerin en çok yaşamak ya da iş kurmak istedikleri ülke olarak öne çıkıyor. Gençlere göre BAE, ekonomik istikrarın olduğu örnek ülke. 2012 ve 2013’de yapılan anketlere göre Türkiye, Arap gençlerin yaşamak istedikleri ülkeler arasında yer alırken son üç yıldır Türkiye’nin bu listede ilk beş ülke arasında yer almadığı gözleniyor.

Arap gençlerin, “Ülkenizin en çok hangi ülke gibi olmasını isterdiniz?” sorusuna verdikleri yanıtın 2016 anketinde değişkenlik gösterdiği göze çarpıyor. 2012 yılı anketinde Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri’nden sonra bu listede ikinci sıradaydı, bu yıl ise sekizinci basamakta yer alıyor.

Katılımcılar ayrıca petrol fiyatlarının giderek düşmesinin kaygı yarattığı görüşünde. Ancak çoğu genç Arap, hükümetlerinin benzin gibi enerji giderlerini karşılamasının bir hak olduğunu düşünüyor.

Anketin medya kullanımı alışkanlıklarıyla ilgili bölümünden çıkan sonuçlar ise hiç şaşırtıcı değil. Arap gençleri, günlük haberleri televizyon ya da yazılı basın yerine internetten alıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG