Erişilebilirlik

Arap Birliği Genel Sekreteri Şam'a Gidiyor


Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Elarabi
Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Elarabi

Arap Birliği Genel Sekreteri Suriye’nin kendisine Şam’ı ziyaret izni verdiğini açıkladı.

Nebil Elarabi, Kahire’de yaptığı açıklamada Şam hükümetinin ziyaretini memnunlukla karşıladığını belirtti. Elarabi, Arap ülkelerinin Suriye’yi sarsan şiddet olaylarından duyduğu kaygıyı dilegetireceğini ve Suriyeli liderlerin görüşlerini dinleyeceğini söyledi.

Bir hafta önce Şam hükümeti Arap Birliğinin şiddete son verilmesi çağrısı yapan açıklamasını reddetmişti. Suriye’nin de üyesi olduğu birlik, Şam hükümetinden “çok geç olmadan” kan dökülmesini durdurmasını istemişti.

Öteyandan Hama savcısı Adnan Bakkur’u arayan güvenlik güçlerinin beş kişiyi öldürdüğü bildiriliyor.

Adnan Bakkur Youtube gönderdiği videoda Suriye güvenlik güçlerinin baskı kampanyasını protesto amacıyla istifa ettiğini açıklamıştı

Adnan Bakkur, videoda Esad yanlısı güçleri Ağustos’ta Hama’yı kuşatmadan önce kentteki 72 tutukluyu öldürme, daha sonra da barışçı gösteriler sırasında 420 kişiyi katletmekle suçluyor.

Savcı Bakkur, hükümet kuvvetlerinin ölüleri toplu mezarlara gömdüğünü, kendisine de ölümlerden silahlı çeteleri sorumlu tutması emri verdiğini de önesürüyor.

Suriye resmi haber ajansı SANA ise Bakkur’un silahlı çeteler tarafından kaçırıldığını ve videoda bu tür bir istifa açıklaması yapmaya zorlandığını iddia etti. Ancak Bakkur İnternet’de yayınlanan bir başka videoda kaçırıldığı iddiasını yalanladı.

BM’e göre Mart ayından buyana Suriye’de çıkan çatışmalarda 2 bin 200 kişi öldürüldü.

XS
SM
MD
LG