Erişilebilirlik

Arap Birliği Şam'ın Yanıtını Bekliyor


Arap Birliği Şam'ın Yanıtını Bekliyor
Arap Birliği Şam'ın Yanıtını Bekliyor

Arap Birliği, Suriye’den çatışmaları sona erdirmek için önerdiği plana yanıt vermesini bekliyor.

Katar Dışişleri Bakanı Hamad bin Cesim el-Thani, Suriye ‘ye “olumlu” ve “ciddi” bir öneri sunulduğunu açıkladı.

Arap Birliğinin önerisinin ayrıntıları bilinmiyor. Ancak birlik daha önceki görüşmelerde Suriye lideri Beşar Esad’dan kuvvetlerini çekmesi ve devlet başkanlığı seçimlerine gitmesini istemişti.

El-Thani Arap Birliğinin Suriye’yle ilgili atacağı adımları Şam’dan gelecek yanıta göre Çarşamba günü kararlaştıracağını da söyledi.

Arap Birliği temsilcileri Pazar günü Katarın başkenti Doha’da Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüştü.

El-Arabiye televizyonuna göre Katar dışişleri bakanı, Muallim’e Arap Birliğinin Şam hükümetinden silahsız sivillerin öldürülmesine son vermesini isteyen ortak mesajını iletti.

Yine televizyona göre Suriye dışişleri bakanı uluslararası topluluğu Suriye’deki durumla ilgili verilen yalan haberlere aşırı tepki göstermekle suçladı.

22 ülkeden oluşan Arap Birliği Cuma ve Cumartesi günkü çatışmalarda en az 90 kişinin öldürülmesi üzerine Suriye’ye yönelik eleştirilerini sertleştirdi.

Muhalefet kaynaklarına göre Humus ve İdlib’de Suriye birlikleri ve asker kaçakları arasında çıkan çatışmalarda 45 siville 47 güvenlik görevlisi öldürüldü.

Göstericiler Batı’yı Suriye üzerinde yasak hava sahası ilan etmeye çağırıyor. NATO hava saldırıları, Libya’da Muammer Kaddafi’nin devrilmesine yardımcı olmuştu. Ancak ittifak, Suriye’de benzer bir operasyon düzenlemeye sıcak bakmıyor.

Öteyandan Suriye Devlet Başkanı Beşar el-Esad bir İngiliz gazetesine Batı’nın Suriye’ye müdahelesinin deprem etkisi yaratacağını ve ülkesini ikinci bir Afganistan’a döndüreceğini açıkladı. Esad, Sunday Telegraph gazetesine verdiği demeçte Suriye bölmeyi amaçlayan herhangi bir planın sonuçta tüm bölgeyi böleceği uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler, 7 aydır devam eden gösterilerde en az 3 bin kişinin öldürüldüğünü tahmin ediyor.

Suriye hükümeti ise şiddet olaylarından “çeteleri ve teröristleri” sorumlu tutuyor.

XS
SM
MD
LG